Hidzsábban tiltakoznak a svéd nők

A svéd nők szolidaritási hadjáratba kezdtek a Twitteren és az egyéb közösségi oldalakon: olyan fotókat postolnak magukról, amelyeken a hagyományos muszlim viseletbe, hidzsábba, azaz fejkendőbe vagy fátyolba öltöztek. Mindezt azért, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat egy terhes muszlim nővel, akit állítólag azért támadtak meg Svédországban, mert ilyet viselt - írja a BBC. Ezekre a fotókra egyébként #hijabuppropet hashtaggel lehet rákeresni.

A tiltakozók között ismert emberek is vannak, többek közt politikusok és tévés műsorvezetők is. A kampánynak az a célja, hogy a svéd kormány biztosítsa a jogot a svédországban élő muszlim nőknek a szabad vallásgyakorlásra, és hogy felhívja a figyelmet a muszlim nőkkel szembeni kirekesztésre. A terhes nőt szombaton vitték kórházba, miután rasszista sértéseket kiabáló támadója letépte a hidzsábját, és egy autóhoz verte a fejét.

"Szerintünk ez elég ok, hogy a miniszterelnök és más politikusok végre megtegyék a lépéseket a fasizmus megállítására egy olyan országban, ahol egyre több támadás éri a muszlimokat - és ahol a nőknek nagyon szorosra kell kötniük a fátylukat, hogy ne tépkedjék le őket" - olvasható a szervezők közleményében. Az igazságügyi miniszter, Beatrice Ask megígérte, hogy az ehhez hasonló támadásokat nagyon komolyan fogják venni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek