no

A hőségben is lehet jól aludni

Mostanában különösen aktuális az a probléma, amikor a nyári kánikulában csupán forgolódnak az ágyban, ám képtelenek egy szemhunyásnyit is aludni a nagy hőség miatt. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, és legszívesebben a bőrét is lehúzná. A szerencsésebbek ekkor egész egyszerűen bekapcsolják a klímát, ám a többieknek egyéb praktikákhoz kell folyamodniuk. Jó hírünk van: a greatist.com szerint ezekből van bőven!

Válasszon pamutot

Nyáron próbáljon meg jól szellőző anyagokat választani az alváshoz, így bármennyire is csábító a selyem, a szatén, vagy a poliészter ágynemű huzatok, vagy alvó ruhák, inkább vegye elő azokat, amelyek könnyű pamutból készültek, és lehetőleg világos színűek, mivel ezek nem tartják meg a hőt, másrészt nem melegíti fel  őket a nap.

Fagyasszon kendőt

A legtöbbeknek nem is a folytonos felébredés, hanem az elalvás a legrosszabb, mivel csak forgolódnak, de egyszerűen nem jön álom a szemükre. Ha ez önnek is nehezére esik, akkor lefekvés előtt tegyen pár percre a fagyasztóba egy kendőt, majd mikor ágyba bújt, tegye magára, vagy törölgesse át vele a bőrét.  Ha más nem, ez biztosan remekül lehűti majd! Jó tanács: ha nem akarja, hogy átvegye a hűtőben terjengő esetleges kellemetlen szagokat, akkor tegye be az anyagot egy műanyag zacskóba!

Melegvizes palack hidegen

Telente nagy slágernek számítanak a melegvizes palackok, melyeket lehet szorongatni a fagyos éjszakákon. Ennek az eszköznek nyáron is nagy hasznát veheti, de most miután megtöltötte, tegye be a fagyasztóba, majd úgy bújjon vele ágyba!

Legyen kreatív

Ha azt hiszi, hogy a ventillátor csakis a meleg levegőt keringeti a szobában, akkor téved! Ugyanis ha otthona olyan, akkor tegye ki a masinát az ablakon kívülre, így az már a friss, és hűvösebb levegőt fogja benyomni, de az is jó, ha szelesebb időben kinyitja az ablakot, és szembe helyezi vele a ventillátort,így kereszthuzatot tud csinálni.

Használjon vizes lepedőt

Nagyszerűen lehűtheti magát, ha hideg vízbe áztat egy lepedőt, és majd lefekvéskor azt húzza magára. Hogy elkerülje, hogy agyon áztassa a matracot, egy nagyon vékony, száraz lepedőre tegye a nedves anyagot!

Házi klíma

A légkondit sokan nem szeretik, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lehessen hűvöset csinálni a szobába. Nem kell mást tennie ennek érdekében, csak tegyen egy nagyobb jégkocka tömböt egy laposabb tálba, majd helyezze a ventillátor elé. Kellemesen hűs levegő fogja így körbejárni a szobát.

Csavarja be magát

Elalvás előtt áztasson be hideg vízbe pár kendőt, majd csavarja a pulzus pontjaihoz, vagyis a csuklóira, bokáihoz, könyökeihez, térdeihez, valamint terítsen egyet a nyakára is!

Aludjon külön a partnerétől

Meglehet, hogy kegyetlenül hangzik, de az tény, hogy egy másik emberi testhője könnyen felmelegíti önt is. Ezért ha végképp minden kötél szakad, aludjanak inkább külön, így legalább másnap kipihenten tudnak majd egymással foglalkozni.

Dzsungelhangulat

Meglehet, hogy utoljára gyerekként feküdt függőágyba, ám a forró éjszakákon sokkal jobb szellőzést biztosítanak, mint a normál ágyak. Éppen ezért helyezzen fel magának a lakás egy –lehetőleg kereszthuzatos- pontjára, vagy ha van kertje, akkor bátran költözzön ki oda!

Ne fűtse be a lakást

Persze nem gondoljuk azt, hogy bárki is befűtene a kánikulában, ám lehetőleg estére ne olyan ételeket készítsen, amihez be kell nyújtania a tűzhelyen a főzőlapokat, mivel sok ideig nagy meleget áraszt magából. Hogy ezt elkerülje, egyen inkább vacsorára hideg ételeket, vagy ha nagyon muszáj, akkor inkább a sütőt üzemelje be, mert az legalább zárt!

Igyon még egy pohár vizet

Nyáron amúgy is nagyon fontos a megfelelő hidratálás – külső és belső egyaránt-, ezért lefekvés előtt igyon egy hideg pohár vizet, így biztosan nem fog kiszáradni az éjszaka, ráadásul egy időre még le is hűti!

A meleg levegő felszáll, így ön menjen le

Az általános iskolában mindenki megtanulta, hogy a meleg levegő felfele száll. Tehát ha kétszintes házban lakik, és a hálószoba az emeleten van, akkor inkább költözzön le éjszakára. Amennyiben panelben lakik, akkor is próbáljon minél közelebb lenni a padlóhoz, például tegyen rá egy kényelmesebb matracot, ha az ágya túl magasan van!

Kapcsolja le a villanyt

A villanyt nyáron ne csak az energiatakarékosság miatt ne kapcsolja fel,  hanem amiatt is, mert az izzók is bizony árasztanak magukból valamennyi hőt. Persze ezzel a lakást nem melegítik fel iszonyú mértékben, de azért még hozzájárulnak a hőérzethez. Ez ugyanígy igaz az elektronikai kütyükre, tehát lehetőleg ezeket is kapcsolja ki (kivéve persze a ventillátort)!

Hűtse le a szobát

A légkondin kívül számtalan módon le lehet hűteni a szobát, ilyen például az, ha egy nedves törülközőt, vagy lepedőt az ablakok elé függeszt, és ha van egy kis szél, akkor kellemesen hűs levegő fog bejönni.

Hideg lábfürdő

A láb az ember egyik legérzékenyebb testrésze, és minden ingerre hamar reagál. Nem hiába szoktak felfrissülésként sokan hideg lábfürdőt venni elalvás előtt! Remek módszer, ezért ha gyakran felébred éjszakánként, akkor tartson az ágya mellett egy megtöltött lavort, hogy bármikor megismételhesse!

Térjen vissza a szalmazsákhoz

Régebben a matracok szalmával voltak töltve, de mára már kezdenek kikopni a köztudatból, ugyanis nem a kényelmükről híresek. Viszont, a mai fekhelyekkel ellentétben nem tartják meg olyannyira a hőt. Ön lemondana a kényelemről ezért?

Használjon magokat

A gabonákat, magokat nem csak megenni lehet, hanem a pihentető alváshoz is felhasználhatja. Hogy hogyan? Tegyen pl. hajdinát a párnájába, mivel nem nyeli el annyira a hőt, de az is jó, hogy egy zoknit teletöm rizzsel, elköti, majd a fagyasztóba rakja. 30 percig biztosan jól fog hűteni!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra