Gyűrje le a nyári fáradtságot!

Van tavaszi, őszi és téli fáradtság, vajon nyáron, amikor pezseg az élet és süt a nap, mi a helyzet? Elég csak körbenézni közvetlen környezetünkben, és máris egyértelmű a válasz: a szerkesztőségben is mindenki kókadozik, és ez alól a szerző sem kivétel. De mi lehet ennek az oka, és mit tudunk tenni ellene?

Az okok

Nem meglepő, hogy a szervezet rosszul tűri az egymást követő frontokat és nagy hőingadozásokat, amikben mostanában nincs is hiány. Normális esetben a test egy idő után hozzászokik a megváltozott körülményekhez, és a tünetek is enyhülnek. Persze a folyamatos hőség sem tesz jót, mivel ilyenkor nehezebben alszunk el, és nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat. Azok pedig még jobban kitolnak magukkal, akik nem isznak eleget. A Woman's World magazin szerint ráadásul a légkondicionáló berendezések is inkább ártanak, mint használnak, főleg, ha nem tisztítják rendesen ezeket, hiszen a bennük lévő szennyező anyagok miatt állítólag a tüdő és a szív is nagyobb igénybevételnek van kitéve, ami ugye nagyon fárasztó.

shutterstock 134019917

Persze könnyen lehet, hogy nem egyszerű nyári fáradtsággal van dolgunk, egyszerűen csak kiégtünk - figyelmezett a CNN. És ha azt hisszük, hogy a depresszióban szenvedőknek jót tesznek a nyári hónapok, szintén tévedünk. Az emberek 10 százalékánál most jelentkeznek a tünetek, hiszen nyáron sok olyan probléma kerül előtérbe, ami máskor talán nem is olyan szembetűnő. Nyáron a sok program, a vakáció, a fesztiválok miatt könnyű költségekbe verni magunkat, és akinek önértékelési problémái vannak, szintén nehezen viseli, hogy ilyenkor kénytelen többet mutatni magából.

A tünetek

A szakemberek szerint sokféle jele lehet annak, hogy eluralkodott rajtunk a nyári fáradtság. Ezek közé tartozik az étvágytalanság, különféle emésztési zavarok, a koncentrációképesség csökkenése, az álmatlanság, a fejfájás, az, hogy könnyen felkapjuk a vizet, hogy nem vagyunk elég motiváltak és erőtlennek érezzük magunkat. Ha a listán szereplő tünetek közül legalább kettőt mi is észrevettünk magunkon, akkor ideje közbelépni.

A megoldás

A depresszióban szenvedőknek természetesen ajánlott szakemberhez fordulni, de aki egyszerű nyári fáradtsággal küzd, maga is kezébe veheti a dolgokat. Kezdjük a legpihentetőbb tevékenységgel az alvással. Nyáron sokszor azért olyan nehéz álomra hajtani a fejünket, mert a maghőmérsékletünk nem tudja elérni az elalváshoz szükséges szintet. Ezért ha tehetjük, lefekvés előtt kicsit jegeljük a csuklónkat, a nyakunkat vagy a térdhajlatunkat, így ugyanis eredményesen csökkenthető a testhőmérséklet. A hosszabb nappalok sem könnyítik meg a dolgunkat, így ügyeljünk arra, hogy a hálószoba jól be legyen sötétítve.

shutterstock 93410437

Az sem mindegy, hogy mit és hogyan eszünk. Bár ugye a szakemberek szerint ilyenkor úgyis csökken az ember étvágya, ha ez mégsem következik be, kerüljük a nehéz, nagyon fűszeres ételeket és a nagy adagokat úgy általában, így szervezetünk nem azzal lesz elfoglalva, hogy megeméssze a sok mindent, amit magunkba tömtünk. Bár sokan azt javasolják, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, azért a húsokat sem kell nélkülözni, sőt: mivel a vashiány csak fokozza a fáradtságérzetet, ezért kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk.

És ez nem minden, üdítők helyett inkább vizet igyunk, az alkoholt hanyagoljuk, és ha képesek vagyunk rá, a napi több csésze kávét is. Az iVillage szerint érdemes reggel bekészíteni egy jeges kávét termoszban, ám ezt ne egyszerre döntsük magunkba, hanem a délelőtt folyamán folyamatosan kortyolgassunk belőle egy keveset. Kerülni kell a magas cukortartalmú ételeket is: lehet, hogy ezek gyorsan felpörgetnek, de a hatásuk nem tart túlzottan sokáig. Kanadai kutatók az édesburgonyát ajánlják, mert több órán át ellát energiával, és ha hetente négyszer eszünk olyan ételt, ami ezt tartalmazza, akkor 25 százalékkal kisebb az esélye, hogy ránk tör a nyári fáradtság.  Jó, ha már nagyon kókadozunk, akkor azért nyugodtan kanalazzunk el egy adag vaníliafagylaltot - írja megengedően az Examiner. A fogyókúra durva részét úgy sem érdemes nyár közepére időzíteni, hiszen ez is megterheli a szervezetet, különben is tombol már a bikini szezon. Persze edzeni továbbra is szabad, de inkább korán reggel tornázzunk, ilyenkor ugyanis hűvösebb a levegő, és a futást helyett inkább ússzunk, az üdítőbb.

Más módszerek is vannak még, amelyekkel egy kis energialökethez jutunk. A piros színtől állítólag beindul az adrenalintermelés, és a citrusfélék és a menta is nagyon hatásosak. Nem kell feltétlenül benyomni egy kiló narancsot vagy egy csomag rágót, elég, ha egy kis illóolajat helyezünk el a közelünkben, és perceken belül érezhető is lesz a hatása. Ha ez sem működik, akkor nyújtózkodjunk óránként egy percet, mert ez is élénkítően hat, akárcsak a talpunk, illetve a lábujj közötti részek masszírozása. A kényeztetés ezen formája állítólag 90 percre üldözi el a fáradtságot. Bár nem hiszünk abban, hogy egy lyen rövid délutáni alvás megoldás lenne, szakemberek szerint ha egy sötét és hűvös helyen le tudunk dőlni egy negyedórácskára, új ember lesz belőlünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek