no

8 illemszabály, amit esküvői meghívottként tudnia kell

Az esküvőszezon már javában zajlik, így sokan tömegesen kapják a meghívásokat a nagy napokra. Azt már összeszedtük, hogy mire figyeljen oda, ha okostelefonjával nem akarja szétbarmolni a szertartást és a lagzit, és arra is adtunk már tippeket, hogyan legyen jó esküvői vendég, de még így is maradhattak fehér foltok az esküvői etikettet illetően. A Huffington Post válogatása remélhetőleg ezeket is lefedi.

Ha nincs feltüntetve a meghívón a +1 fő

Olykor előfordulhat, hogy az esküvői meghívón csupán maga a címzett szerepel. Amennyiben nincs tartós kapcsolata (vagy legalábbis olyan, akit a barátai is ismernek), akkor nagy valószínűséggel a meghívás valóban csak önre vonatkozik, bármennyire is fájó. De mivel ez a nap nem önről szól, hanem a házasulandókról, muszáj elfogadni, hogy ők döntik el, kiket szeretnének meghívni. Természetesen az is lehetséges, hogy amikor ön visszaigazolja egyszemélyes részvételét, már beugrik a párnak, hogy elfelejtették feltüntetni a +1 főt. Ha biztos abban, hogy a meghívója tudja, hogy önnek komoly kapcsolata van, netán már együtt is élnek, akkor egészen finoman tudtára adhatja, hogy a párja véletlenül lemaradt a listáról. Ha viszont ekkor sem szeretnék őt is meghívni, akkor azt el kell fogadnia.

Ha nincs elég kerete arra, hogy nagyobb összeggel hozzájáruljon a nászajándékhoz/menyasszonytánchoz

Bár az esküvőt a házasulandó pár fizeti, azonban pl. a menyasszonytáncnál vagy a nászajándékoknál a vendégekre is sokszor hárul tetemes költség. Ne essen kétségbe akkor sem, ha ön épp nincs nagyon eleresztve anyagilag: ilyenkor a lényeg, hogy olyasmi ajándékot adjon, ami még belefér a költségvetésébe. A házasulandók legtöbbször amúgy sem úgy állnak hozzá, hogy mindenkitől aggályosan bevasalnák a rájuk eső részt: ők azért hívják meg a vendégeket, mert velük együtt szeretnének ünnepelni. Tehát nem kell rosszul éreznie (főleg mondvacsinált ürüggyel inkább kimentenie) magát, ha ön csak kisebb összeggel, vagy apróbb meglepetéssel tudna hozzájárulni az esküvőhöz.

A +1 fő is vigyen ajándékot?

Ajándékot csupán annak illik adnia, aki a meghívón szerepel. A +1 főnek tehát nem muszáj, ha nem akar, ám ha valamit mindenképp szeretne, akkor egy jókívánságot kifejező lap bőven megteszi.

Ha nem kérnek nászajándékot...

Vannak olyan párok, akik azt kérik, ne vigyen senki sem nászajándékot. Ekkor sokan dilemmába esnek, hogy vajon ilyenkor mi illik, mivel kényelmetlenül éreznék magukat, ha nem vennének mégiscsak valami kis apróságot. Pedig ilyenkor tiszteletben kell tartani a pár kérését, így maximum egy lapot küldjön nekik, semmi többet.

Távoli esküvőn muszáj részt venni?

A szerencsésebbek gyakran tartják az esküvőjüket egy távolibb országban. Igazán romantikus és jó ötlet, ha valaki megengedheti ezt magának, főleg, ha még a legközelibb családtagok és rokonok utazását is fizetni tudja. Ha azonban ön nem tartozik ebbe a körbe (vagy fel sem merül ilyesmi), akkor ne aggódjon: a pár nyilván számolt azzal, hogy ilyen feltételekkel nem biztos, hogy mindenki részt is vesz az esküvőjükön. Ilyenkor a meghívás sokszor csak egy udvarias gesztus, önnek azonban semmi sem kötelező, főleg nem anyagi lehetőségeit meghaladó költségekbe vernie magát.

Nem kapott köszönőkártyát a postán küldött nászajándékért

Ha a pár postán kap nászajándékot, akkor valóban szokás előbb-utóbb küldeni egy köszönőkártyát az ajándékozónak, vagy telefonon felhívni őt. Sajnos előfordulhat, hogy ez elmarad, így az ajándékozó jogosan érezheti egy kicsit sértve magát, ráadásul abban sem lehet biztos, nem történt-e valami a csomaggal, megkapták-e egyáltalán. Ilyenkor nyugodtan hívja fel a párt, érdeklődve, hogy megérkezett-e az ajándék – ez kicsit talán rámenősnek tűnhet, de legalább megnyugtatóan tisztázódhat a helyzet, és ha tényleg ők voltak figyelmetlenek, ilyenkor már egész biztosan megköszönik.

Viselhet-e esküvői vendégként fehéret?

Esküvői vendégként hófehér ruhát nem illik felvenni: csakis nem teljesen fehér, vagy krémszínű darab jöhet szóba, fehérből pedig csakis olyan, amin van némi minta. Ezek lehetnek pöttyök, virágok, vagy egyéb díszek, bármi, a lényeg, hogy ne legyen egyszínű, mert csakis a menyasszony lehet talpig fehérben. (Ez a szabály a fiatal lányokra is érvényes)

Válaszoljon a meghívásra

Amennyiben meghívást kapott egy esküvőre, mindenképp válaszoljon rá. Sajnos ezt sokan elfelejtik, pedig fontos lenne vagy e-mailben, vagy valamilyen más úton közölni velük, hogy tudják, hány főre számítsanak. Ha a meghívó +1 főt is engedélyez, akkor az ő nevét is mellékelje, hogy az ültetőkártyákat el tudják készíteni.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra