A legjobb lombhotelek a világon

Lombházakat valószínűleg évezredek óta építenek az emberek, azonban menő nyaralóhellyé valamikor a kétezres évek környékén váltak. A Tripadvisor felhasználóinak értékelései alapján az alábbiak számítanak jelenleg a legjobb lombhoteleknek a világban: van köztük indiai és afrikai, de francia és svéd is, szóval nem is kell feltétlenül a világ végére utaznunk egyért. Sőt, nemsoká talán az is elég lesz, ha csak a Börzsönyig megy.

1. Treehotel

A leginkább elragadtatva mindenki a Svédországban található Treehoteltől van (ami simán annyit tesz: Fahotel), így ez végzett az első helyen. A Tripadvisor egyik kommentelője egyenesen úgy fogalmaz, hogy ezek nem pusztán házak fákon, hanem valódi műalkotások. A képek tanúsága szerint az ablakokon kitekintve messze el lehet látni az erdő felett.

39863 452338743707 1762702 n

A kommentelők egyébként érdekesmód általában télen szállnak meg itt, mindannyian méltatják is a csendet és a nyugalmat, valamint hogy milyen izgalmas a behavazott lépcsőkön és függőhidakon mászkálni. Az apróbb kabin méretű szobákhoz tartozik még egy közös szauna és egy relaxációs helyiség is. Mindennek persze elkérik az árát, ha most akarnánk foglalni, akkor majdnem 150 ezret kellene fizetnünk.

2. Manali Tree House Cottages

summertree

Az Indiában található második helyezett, a Manali Tree House Cottages házikói nincsenek valami magasan a fák között. A képek szerint egy kisebb lépcsősor vezet fel hozzájuk, a trükk inkább abban áll, hogy a fákat szó szerint beépítették az épületekbe, így az ágak összevissza cikáznak a szobákban.

Természetesen itt is hatalmas ablakokat raktak a házakba, hogy kibámészkodhassanak a lakók. A közelben ugyanis  egy hatalmas hófödte hegycsúcs látható, ami szemlátomást minden itt megszállót rabul ejtett, mert sorra készítették róla a képeket. Ezenkívül majdnem mindenki kiemeli még a házias reggelit és vacsorát, bár egy-két kommentelő csalódottan jegyezte meg, hogy csak vegán ételek vannak. Árat sehogy nem tudtunk kinyerni a rendszerből, vélhetően emailben kell megegyezni.

3. Chateaux Dans les Arbres

Míg az első helyezett svéd Treehotelt egyesek valódi műalkotásként írták le, addig a franciaországi Chateaux Dans les Arbres-t egy tündérvilághoz hasonlították a kommentelők. Apró tornyos épületekben lehet megszállni kakukkos órával, egyedi fabútorokkal (amit a tulajdonosok készítettek), kicsi lépcsőfordulókkal, jacuzzival és itt-ott emeletes ágyakkal.

chateaux-dans-les-arbres

A házak között található egy hatalmas medence is, ha valakinek úszáshoz támadna kedve. Az utazók természetesen ebben az esetben is a végtelen nyugalmat emelték ki, de megdicsérték az ételeket is. Csodálkoztunk volna, ha a varázst éppen az ételekkel törték volna meg. Mindez a Tripadvisor harmadik helyéhez volt elég, amihez képest az ára szinte mérsékelt: főszezonban egy éjszaka 250 euróba, azaz kábé 75 ezer forintba kerül.

4. Hapuku Lodge

Az új-zélandi Hapuku Lodge megálmodói újragondolták a sorházak fogalmát. Mindössze néhány épület áll egymás mellett a fák lombkoronájánál alig valamivel magasabban, és mind egy irányba merednek. A Hapuku Lodge viskóiba nem lógnak be az ágak, a fák nem részei az épületeknek, egyszerűen csak marha jól néz ki, ahogy a bungalók kiemelkednek a lombokból.

tree-houses-in-kaikoura

Az épületek rendkívül egyszerűek, előre néz az apró nappali egy-két nyugággyal és kandallóval, mögötte a hálószoba egy franciaággyal, aztán egy kisebb konyha és a fürdőszoba pezsgőfürdős káddal. A panoráma pedig minden irányba lenyűgöző, zöldellő mezők, szabadon kóricáló állatok, a háttérben mindenfelé magas, hófödte hegycsúcsokkal. Mindemellett természetesen tartozik medence is az épületekhez. Az előző helyezetthez képest ez nem olcsó, egy éjszakára mindez kábé 110 ezer forintba kerülne.

5. Pezulu Tree House Game Lodge

A dél-afrikai Pezulu Tree House Game Lodge esetében úgy tűnik, a menőségen kívül kivételesen valódi funkciója is van annak, hogy a fák koronájának szintjére emelték fel a házakat. Így ugyanis nehezebben tudnak bemászkálni a szavanna állatai a szobákba. A hotel egyébként kábé fél órára található a híres Kruger Nemzeti Parktól.

pezulu-tree-house-mountain

A Tripadvisor kommentelői valóban nem megszokott élményekről számolnak be, például hogy reggelenként az ablakuk előtt legelték a lombokat a zsiráfok, vagy hogy a házak gerendái között gyakran lehet pihenő fülesmakikkal találkozni. A környéken állítólag nincsenek ragadozók, úgyhogy szabadon lehet túrázni, de nem árt észnél lenni, mert akár egy felbosszantott víziló is halálos lehet, ami simán lefutja az embert. Az előzőekhez képest áraiban ez szinte a kemping színvonal, 2011-es árlistájuk szerint egy főnek 18 ezer forintból ki is jöhet egy éjszaka.

6. Ötégtáj Lombfalu

A Kismarostól öt kilométerre található Ötégtáj Lombfalu valójában nem a Tripadvisor hatodik helyezettje, hanem a mi +1 versenyzőnk: ez ugyanis az egyetlen magyar a mezőnyben. Így aztán különösen kár, hogy nagyjából egyévi próbaüzem után jelenleg épp nem működik, pedig felvehette volna a versenyt velük (oké, a zsiráffal nem). A hat különböző fantázianevű ház 6-12 méter magasan van a fák lomkoronáiba ültetve, valóban falucskára emlékeztető elrendezésben, jógaházzal, közösségi térrel, hídrendszerrel összekötve. A területet a Duna-Ipoly Nemzeti Park veszi körül, a faházak teraszáról gyönyörű látvány lenne a Dunakanyar, és éjjelente el lehet látni az esztergomi bazilikáig is.

Annak idején az Index is bemutatta az építkezést, és hogy eredetileg egy francia srác álmodta meg az egészet, ő azonban időközben kiszállt belőle, a jelenlegi tulajdonos pedig befektetőt keres a projekt befejezésére. Victora Zsolt ügyvezető a lombfalu különlegességének az abszolút természetközeliséget tartja: itt nincs villany, zuhanyzásra szállóvendégenként öt liter gyűjtött esővíz jut, cserébe viszont "a házak szerkezete teljesen a fák formájához idomul, így [...] a ház a természettel összhangban él és lélegzik".

Mustra