Vintage szépségtippek: így szépültek nagyanyáink

575215 4834734627730 1709796860 n

Bár a "wellness" szó még csak alig egy évtizede szerepel a szókincsünkben, a jógát pedig még ma is sokan csak afféle New Age hóbortnak titulálják, Amerikában már több mint félszáz éve érkeznek sorra a szépség, és életvezetési tippeket felsorakoztató könyvek. Egy ma kilencvenkét éves New York-i barátném - bizonyos Ida Parker - személyes könyvtárát böngészve ráakadtam néhány elfeledett klasszikusra, amelyekből kiderül: a szénhidrátmentes diétát nem Jennifer Aniston találta fel, a sótól már ötven éve is óvtak bennünket, és az agykontroll sem nevezhető éppenséggel a modern kor vívmányának.

 

Vékonyan egy életen át - Ida Jean Kain és Mildred B Gibson, 1958

20130610 121139 resized

"Mindenki imád enni, de senki sem akar kövér lenni. Micsoda dilemma! Az étkezési szokásaink és a rendelkezésünkre álló ételek nincsenek többé harmóniában az életmódunkkal" - szól a "Stay Slim For Life", azaz "Maradj vékony egy életen át" bevezetője. Az 1958-ban publikált kötet szerzője életmentő irodalomként aposztrofálta a könyvét, mely szerint tíz hét alatt tíz kilót fogyhat, aki betartja a szabályokat. Ám a könyvet olvasva hamar kiderül, hogy a forradalmi módszer lényege nem más, mint a csökkentett szénhidrátbevitel. Ami számunkra 2013-ban már evidens, az ötvenes években még egyenesen rebelliónak számított: "Ne engedj meg magadnak többet napi két, vékony szelet kenyérnél, vagy egy közepes krumplinál" - szól a jótanács. Ám az igazán megdöbbentő tipp ez után következik: a könyv szerint aki igazán jó formába akar lendülni, annak bizony sportolnia kell! "Bármilyen mozgásforma, amely megizzaszt és erősíti az izmaidat, az anyagcserédet is felgyorsítja, és segít kalóriákat égetni."

A harmadik fejezet teljes egészében a férfiak zsírpárnáinak csökkentéséről szól, a címe pedig: "Segíts a férjednek, hogy megússza a szívrohamot". Meglepő módon ebben a részben kerül elő az első olyan tanács, amelyet ma is elhanyagolunk, pedig a jelek szerint már fél évszázada nyaggatnak minket vele: "Az ember 75%-kal több sót fogyaszt, mint amire szüksége lenne. Só helyett használj zölfűszereket, és néhány csepp friss citromlevet" - szól az alternatíva.

Örökké fiatalon, örökké egészségesen - Indra Devi, 1953

20130610 121222 resized

A "Forever Young, Forever Healthy" egy rendkívül menő könyv lehetett, hiszen borítóján még Greta Garbo is megszólal, mondván: az Elizabeth Arden szépségfarmon talált rá Indra Devi forradalmi módszerére, ami évtizedek óta frissen és fitten tartja. Ez a "sosem hallott" metódus nem más, mint a jóga, amelyről ugyan pontosan tudjuk, hogy évszázados hagyományai vannak, ám úgy fest, Amerikába a negyvenes évek végén érkezhetett meg, mint afféle új wellness őrület. "Láttál már állatokat nyújtózkodni? Ők ösztönösen tudják, mi a jó nekik!" - szól a bevezető, majd részletesen leírja, hogy a jóga megtanít legyőzni az álmatlanságot, elűzi a fejfájást, izgalmasabb lesz tőle a szex, és összességében megfiatalít.

A legérdekesebb fejezet a test vibrációjáról szól, és arra sarkallja az olvasót, hogy gyakran mondogassa: "Óóóóóó!", hogy megrezegtesse a mellkasát, "Üüüüüüü!", hogy gyógyítsa a veséjét, és "Aaaaaaa!", hogy megtiszítsa a tüdejét. Kipróbáltam. Vicces volt. És kicsit fura is.

 

A kalóriák nem számítanak! - Herman Taller, 1961

20130610 121100 resized

"Hihetetlen, de igaz! Zsírt kell enned, ha vékony akarsz lenni!" harsogja a "Calories Don't Count" című kötet borítója, amely tulajdonképpen az Atkins diéta előfutára lehetett. A módszer harminc kiló súlyveszteséget ígér nyolc hónap leforgása alatt, a szerző pedig azt állítja, hogy ezért csupán annyit kell tennünk, hogy sosem hagyjuk el éhesen az asztalt. A bevezető szerint "az orvostudomány csak az utóbbi években fedezte fel, hogy a túlsúly nem csak csúnya, de egészségtelen is, ám a mai gyógyszerek nem jelentenek megoldást az elhízás problémájára". Érdekes, hogy míg a mondat első fele ma már szinte nevetségesen hangzik (hiszen miért gondolta volna bárki bármikor, hogy a háj egészséges), a második fele most is aktuális: a dokik máig nem fedeztek fel csodapirulát, amelyet ha beveszünk, soha többé nem hízunk.

A kötet tanúsága szerint haszontalan fogyasztótabletták a hatvanas években legalább olyan népszerűek voltak, mint manapság: a szerző szerint az amerikai nők évente 640 millió dollárt költöttek mindenféle fogyást segítő szerekre.

 

Természetes út a szuper szépséghez - Mary Ann Crenshaw, 1974

20130610 121211 resized

"Ebben a könyvben minden benne van, amire szükséged lehet, hogy vékony és feszes tested és ragyogó bőröd legyen" - ígéri a bevezető. A könyv a testet egy "szépséges gépnek" nevezi, amelyet helyesen kell kezelnünk, hogy örökkön örökké hibátlanul működjön. A könyv szerzője szerint a szép bőr elsőszámú ellenfele az antibébi tabletta, amely a hormonoknak köszönhetően felborítja a "test-gép" egyensúlyát. Ugyanakkor más gyógyszerek is tiltólistára kerülnek, ha valaki hibátlan bőrt szeretne: a nyugtatók például a szerző szerint nemcsak kiszárítják a felső hámréteget, de mivel érzékenyebbé is teszik a bőrt a napsugárzásra, pigmentfoltokat is okozhatnak.

A könyv emellett egy teljes fejezetet szentel a magyar származású Ernő László szépségtippjeinek - akinek kozmetikumai ma is a legdrágább luxuskrémek közé tartoznak. Ezek között szerepel, hogy soha, semmilyen körülmények között ne dörzsölgessük az arcunkat, mert ettől nemcsak olajos és irritált lesz a bőrünk, de fertőzéseket is elkaphatunk, és felgyorsítjuk a ráncok kialakulását.

 

"Tükröm, tükröm, mondd meg nékem..." - Gayelord Hauser, 1960

20130610 121155 resized

A misztikus, már-már boszorkányos tippeket felsorakoztató "Mirror, Mirror On The Wall" című kötet bevezetője Ádámot és Évát okolja az örök szépség és fiatalság elveszítéséért. A kötet ugyanakkor rámutat, hogy az első bűn óta a mai napig Éva, azaz a nő az, aki előre leteszteli az újdonságokat, hiszen az ő vállán nyugszik a család jólléte. A szépség és egészség felé vezető út is ehhez hasonlatos: először az asszonynak kell kipróbálnia, majd ha már tudja, hogy működik, az egész családját rá kell vennie, hogy olvassa el a könyvet. Elmélyülve a könyben hamar kiderül, hogy ez az "új" módszer tulajdonképpen nem más, mint az önismeret - összefoglalva: "ha szeretjük magunkat, szépek leszünk". A szépség nem egy testrész, hanem a harminctrillió sejtünk együttvéve, ezekre pedig nem fogyókúrákkal tudunk hatni, hanem kedvességgel, jósággal, és önzetlenséggel." A könyv egyik fejezete részletesen taglalja, hogyan kell lefeküdni aludni. Eszerint fel kell tennünk a kedvenc lemezünket, és egyenként ellazítani az izmainkat, majd mire a zene véget ér, rongybabaként kell feküdnünk az ágyban, egyetlen megfeszített izom nélkül.

A sok spirituális tanácsnak némileg ellentmond a fejezet, amelyben California legdrágább szépségfarmjainak reklámjai kaptak helyet: a szerző szerint semmi sem lehet olyan jó hatással a szépségünkre, mint egy Palm Springsben elköltött ebéd, amely mellé rózsasziromból készült teát kortyolgatunk.

 

Edzésterv a terhesség, szülés és a felépülés idejére - Jane Fonda, 1982

20130610 121125

Az aerobic királynője már a hátlapon megígéri, hogy a (szegény) férjeknek és élettársaknak is remek tippeket ad majd, hiszen az ő támogatásuk nélkül lehetetlen volna formában maradni. Ám ami még ennél is gyanúsabb: ígéri, hogy a terhesség kilenc hónapja, és a formába lendülés időszakát örömmel, izgatottsággal és vitalitással tölti majd fel a kötet. Ha a könyvet kinyitjuk, egyértelművé válik, hogy ennek a fele sem tréfa: a babamasszázstól a férjmasszázson át egészen az önmasszázsig mindenféle szokatlan rutint igyekszik becsempészni a kismamák életébe, aki pedig nem hajlandó a gyermekét a kezében tartva, behajlított térdekkel, háttal a falnak dőlni, az ne is számítson rá, hogy boldog lesz a családi élete. A legbizarrabb tanács azonban a szoptatás körüli cécóhoz nyújt segítséget: Fonda szerint érdemes naponta jegelni a mellbimbókat, majd miután a jégkockákat gyengéden rájuk szorítjuk néhány percre, egy hajszárító langyos fuvallatával lehelhetünk életet az átfagyott bimbókba.

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra