Vakságot okozhat a kezelés, ami eltünteti a szem alatti karikákat

Egyre inkább terjed az a plasztikai sebészeti eljárás, mellyel a páciens több évre megszabadulhat a zavaró szem alatti táskáktól. A Daily Mail azonban azt állítja, a népszerű eljárás akár vakságot is okozhat: utánajártunk, vajon mennyire érdemes ezt a veszélyt komolyan venni.

A brit lap cikke szerint az eljárásnak köszönhetően végre bárki megszabadulhat pár évre a szem alatti sötét táskáktól, méghozzá csupán tíz perc alatt, úgy, hogy egy speciális töltőanyagot fecskendeznek be az adott területre. Sajnos azonban a kezelés bármennyire is csábító, igen komoly veszélyeket rejt magában, ugyanis akár vakságot is okozhat - hívja fel a figyelmet a lap.

A kezelés lényege

Dr. Alexander Rivkin, Los Angeles-i kozmetikai sebész elmondása alapján legtöbbször hialuronsavat használnak az eljáráshoz, mellyel feltöltik az adott részt. Amerikában $600-$1000-t (150.000-250.000 Ft) kérnek el azért,hogy megszabadítsák a zavaró táskáktól. A kezelést Magyarországon is végzik, általában 80.000-160.000 Ft-os árakon.

„Ha az orcák megereszkedése miatt alakult ki a mély szem alatt árok, akkor célszerű oda is hialuronsavat tölteni, mert már önmagában ettől is sokkal jobb frissebb lesz a külső. Emellett érdemes az egész arc támasztószöveteit erősítő egyéb kezeléseket is alkalmazni, mint például a lézer, vékonyszálas kontúrkezelés, vagy a dermaroller”- mondja dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos.

Veszélyes szépség

Ugyanakkor azt nem árt tudni: bármennyire is csábító, hogy negyedóra alatt eltűnnek a szem alatti táskák, nem kockázatmentes az eljárás: néhány esetben előfordulhat a szem körüli terület puffadása, véraláfutások megjelenése, bár ezek egy héten belül felszívódnak. Létezhet azonban egy ezeknél súlyosabb mellékhatás: ha a befecskendezett anyag eltömíti a retina artériáját, akár vakságot is okozhat!

„Apró, pontszerű bevérzések valóban előfordulhatnak, amelyek pár nap alatt nyomtalanul eltűnnek, addig meg tökéletesen eltüntethetőek alapozóval, korrektorral. Ezen kívül az enyhe bőrpír is a kezelés velejárója, de az eljárás után pár órával ez is eltűnik. A vakság egy extrém ritka és rendkívül sajnálatos komplikáció, az oka, hogy a szemet ellátó eret elzárja a befecskendezett töltőanyag, lehetetlenné téve így a vérellátást, és ezzel maradandó vakságot okoz. A magyarországi bőrgyógyászati esztétikai praxisokban idáig nem is fordult elő ilyesmi, és a nemzetközi szakirodalom szerint is rendkívül ritkák az ilyen esetek. Ráadásul ezek inkább plasztikai sebészeti beavatkozásokhoz kötethetőek, olyanokhoz, mint saját zsírral történő feltöltés, hiszen ilyenkor jóval nagyobb mennyiségű anyag kerül beadásra, mint a hialuronsavas töltés esetén”- magyarázza a kozmetológus.

Így tehető veszélytelenné az eljárás

A szakértő szerint azonban létezik olyan eljárás, ami minimalizálja a veszélyt. Az úgynevezett kanülös megoldás során egy tompa végű eszközzel juttatják be az anyagot, ez a tompa végű kanül pedig ahelyett, hogy átszúrná, eltolja az útjába kerülő szöveteket, ereket. Így kisebb az esélye még a bevérzéseknek is, ezáltal teljes mértékben veszélytelenné válik az eljárás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek