Szumótól a rúdtáncig az első Sportexpón

A hétvégén rendezték az első magyar Sportexpó Kiállítás és Vásárt, amit természetesen mi is megnéztünk. A helyzet az, hogy nagyon kevesen voltak, ami persze rengeteg dolog miatt lehetett, itt volt a május elseje, a ballagás, ráadásul közelgett az anyák napja is, szóval mostanában, ha akarta, mindenkinek akadt dolga. Az expót egyébként a Hungexpó B épületében tartották, és standok kényelmesen megtöltötték, egy nagyobb terület maradt csak szabadon, ott viszont eleinte a tollas és a tenisz keresztezéséből született öszvérsportot lehetett kipróbálni, később pedig ping-pong asztalokat rakta be. Egyébként pedig rengeteg különböző sporttal lehetett találkozni, a gördeszkától a szumón keresztül a kerekesszékes rugby-ig.

Valakinek el kellett kezdenie

Azt viszont furcsáltuk, hogy valahogy a legszokványosabb, mondjuk, hogy a klasszikus sportok, klubok szinte teljesen kimaradtak az első magyar Sportexpóról. Így nem lehetett futó-, gyalogló-, úszóklubokkal találkozni. Tapasztalataink szerint pedig az embereket foglalkoztató egyik leggyakoribb sporttal kapcsolatos kérdés, hogy milyen futócipőt vegyenek. Erre sajnos itt nem kaptak volna választ. Sőt, olyan népszerű csapatsportok is kiestek, mint például a foci, a kosár vagy a kézilabda pedig az ország tele van kisebb utánpótlást nevelő csapatokkal, az ezekre a sportokra épülő ipar pedig nem csak a B pavilont, hanem a Hungexpó egész területét simán be tudta volna lakni. Ahogy kimaradtak olyan látványsportok is, mint a hoki vagy az amerikai foci.

Az első Sportexpó egyik szervezője, Rédei Viktor a Díványnak elmondta, hogy amikor Svédországban éltek, csináltak egy-két hasonló rendezvényt, és úgy érezték, hogy itt az ideje, hogy Magyarországon is végre meglegyen az első. "Ilyen még nem volt nálunk, valakinek el kellett kezdenie. A cél az, hogy minden évben meg tudjuk ezt rendezni." A Díványnak elmondta, hogy szerinte is van még mit fejleszteni rajta, mert akadnak gyermekbetegségek, ennek ellenére önmagában azt, hogy egyáltalán sikerült megrendezni, sikernek tekinti. "Remélem, mindenki pozitív érzésekkel távozik innen." A legnehezebb feladat a kiállítók meggyőzése volt. "Mindenki azt mondta, hogy majd jön a másodikra, csak hát, ahhoz egy elsőnek is lennie kell."

Mindig is érdekelt

A kevés vendég viszont nem volt ennyire kritikus. "Én megtaláltam szinte mindent, amit szerettem volna" - említette például egy nő, aki a nyolcéves fiával érkezett az Expóra. "Nagyon sokáig sportoltam, engem mindig is érdekelt, és szerencsére a fiam is szeret sportolni" - válaszolta, amikor arról kérdeztük, hogy miért látogattak ki. Elmondta aztán, hogy a legjobb az egészségügyi szűrővizsgálat érdekelte őket, amit nyilván meg is csináltak, a focit és a kézilabdát viszont hiányolja, mert ő is kézilabdázott, és a fia is ezeket a sportokat űzi. Annához és Lacihoz szintén közel állnak a sportok, a fiatal lány táncol, a barátja pedig konditerembe jár edzeni. Mint mondták, ahhoz képest, hogy elsőként rendezték meg, nagyon jó a rendezvény, de mindenből lehetne több.

A Sportexpón ismét összetalálkoztunk Vasas Vandával is, a Miss Colours, azaz a kerekesszékes szépségverseny győztesével is, aki elmondta, hogy sokat gondolkodott azon, hogy mivel kezdje újra a sportolást. "A víváson töprengtem, Szekeres Páltól kaptam például egy névjegykártyát, hogy ha szeretném kipróbálni, akkor mehetek." Egyelőre csak úszni szokott, de annak is nagyon örül, mert - mint mondta - nem tudta, hogy bénulás után mennyire lesz lehetséges. A vívást és a sportlövészetet egyébként egy szimulátoron az Expón is kipróbálta. Mostanában már lecsendesedett körülötte az élet, aminek azért örül is, mert szeretne visszamenni a rehabilitációs intézetbe. " Jól elvagyok, meg ezt is élvezem" - mondta a Díványnak.

Thai boxosok, brazil táncosok, rúdtáncosok

A szervezők gondoskodtam természetesen műsorról is, amibe bőven besegített a főtámogató All You Can Move is, ugyanis ők akkor is pörgették a programokat, amikor a főszínpadon éppen nem történt semmi. Abban a néhány órában, amit kint töltöttünk, a két színpadon voltak thai boxosok, brazil táncosok, rúdtáncosok, tartottak egy divatbemutatót is, egy közös átmozgató edzés is volt, és különböző erőfitogtató dolgokat is bemutattak. Amikor indultunk volna, akkor érkeztek meg a Vastag-testvérek is, szóval bevállalták a szórakoztató műsorokra is. Jellemző módon egyébként a legnagyobb tömeget a rúdtáncosok, és a Vastag-testvérek fellépése vonzotta. Utóbbira előre odatömörültek húszan-harmincan a színpad elé, ami leglehetősen szórakoztató látvány volt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek