ÉLETMÓD

Szép az idő? Menjen a föld alá!

2013. április 21., vasárnap 07:46

A tavaszt most már nem érheti kifogás, de ha önnek máris elege van a sok hülye napsütésből, kirándulásból, arborétumból és kastélyparkból, akkor tudunk egy jó programot. Ahová megyünk, ott hűvös van és sötét, és még csak külföldre sem kell utazni hozzá, Magyarország is tele van szebbnél szebb természeti kincsekkel. Például barlangokkal.

Baradla-barlang

Az Aggteleki-karszt vidékén található Közép-Európa egyik legismertebb és legnagyobb barlangja, a Baradla-barlang. A világörökség részéhez tartozó 25 km hosszúságú képződmény meseszép cseppkövei évről évre számos turistát vonzanak, akik több féle kirándulást tehetnek- természetesen egy szakképzett vezető segítségével. A rövid túra kb. egy órát vesz igénybe, mely során a barlang kivilágított szakaszán csodálhatják meg az érdeklődők a különleges képződményeket. Azok, akik a hosszabb változatra jelentkeznek, ők hangulatos hidakon keresztül megismerkedhetnek az Aggteleki-cseppkőbarlang több mellékágával is. Az itt található cseppkövek évmilliók alatt érték el mai kinézetüket, így nem csoda, hogy közülük több is óriási méretekkel büszkélkedhet (a legnagyobb a 19 méteres Csillagvizsgáló). A barlang több rendezvénynek is ad helyet, például nagyszerű akusztikájának köszönhetően gyakran tartanak ott hangversenyeket, de különleges klímája miatt az asztmás betegek kedvelt szanatóriumának is otthont ad.

Megjegyzés: a barlangba két bejáraton keresztül is be lehet jutni (Jósvafő, Vörös-tó), azonban azt tudni kell, csakis csoportosan látogatható! Ára: 2000-4000 Ft, a túra típusától függően

Honlap:http://anp.nemzetipark.gov.hu/index.php?pg=menu_201

Tettyei Mésztufa-barlang

A Pécsett található barlang egy óriási mésztufában alakult ki, kb. tízezer éve.  Bár cseppköveket nem találni benne, azonban egyik fő érdekessége, hogy az iparban dolgozók a 12. századtól egészen a 19. századik laktak is nagyobb üregeiben. Ezeket berendezve meg is lehet tekinteni, csakúgy, mint a bejáratánál felállított sárkányt, valamint a kiállított maketteket és fotókat, amik a barlangot magát, illetve a történelmét mutatják be.

Megjegyzés: a fél óránként induló idegenvezetés felnőtteknek 800 Ft-ba kerül.

Honlap: http://www.barlangpecs.hu/index.html

Anna-barlang

A lillafüredi Anna-barlang a híres Palota-szálló alatt lévő Függőkert aljában helyezkedik el, mely az ott lévő Szinva-forrás vizéből létrejött mésztufában keletkezett kb. 200000 évvel ezelőtt. Az mésztufa üregek eredetileg egymástól függetlenül jöttek létre, amit mesterségesen kötöttek össze, és tették látogathatóvá az érdeklődők számára. Az 568 méter hosszú barlangnak 200 méteres része látogatható, mely során a különleges mészkőalakzatok mellett megkövesedett növények is megtekintetőek, miközben denevérek csüngenek az emberek feje fölött. Az 1982 óta fokozattan védett területnek számító barlang április 1 és október 31 között minden nap látogatható

Megjegyzés: a közel fél órás túra ára felnőtteknek 1000 Ft.

Honlap: http://bnpi.hu/oldal/anna-barlang-136.html

Miskolctapolcai barlangfürdő

Az európai fürdők 3. helyezettje az egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdő, mely valódi wellness-élményt ad.  Kiépítését 1723-ban kezdték el, azonban mai  formáját csak pár éve nyerte el a folyamatos felújítások, kibővítések és átépítések miatt.

A természetes járatokban lévő 30 0C-os vízben sok reumás problémával érkező ember mártózik meg, mivel igazán jó hatással van az ízületekre, izmokra, de még a bőrre is, köszönhetően többek között a víz magas ásványi anyag tartalmának, az egyedülálló klímának, valamint a falakból jövő masszírozó vízsugaraknak.  A vendégeket a kinti és a benti fürdőn kívül különböző gyógyászati kezelések is várják, mint pl. masszázs, hidroterápia, de akár még a szaunákat is igénybe vehetik.

Megjegyzés: a barlangfürdő ára felnőtteknek 1950 Ft, és szezonban nyitva 9-19 óráig, míg szezonon kívül 9-18 óráig tart.

Honlap: http://www.barlangfurdo.hu/

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Május 1. hétvége Hamarosan itt a hosszú hétvége, foglaljon szállást 5 625 Ft / fő / éjtől
  • Tengerparti nyaralás, napsütés. 58 240 Ft / fő / 11 éjtől
  • Pihenjen együtt a család csodás környezetben! 4 700 Ft / fő / éjtől
  • Utazni készülnek, de még nem kötöttek biztosítást? Online, 5 perc alatt elintézheti!

Hirdetés

Hirdetés