ÉLETMÓD

Vesegyilkos kullancstól és férget terjesztő szúnyogtól védje a kutyát

2013. március 24., vasárnap 19:05

A tavasz nem csak nem várt kölykök ezreit hozza el, hanem a szúnyogokat és a kullancsokat is. Ezek ellen az apró vérszívók ellen nem azért kell, vagy érdemes védekezni, mert zavarja a kutyát a csípés, vagy utáljuk a kullancsot kiszedni belőle, hanem azért, mert az egyik egy halálos, a másik egy nagyon kellemetlen betegséget terjeszt.

A bőrférgesség (dirofiláriózis) egy rendkívül gusztustalan betegség, melyet a szúnyogok közvetítenek. A korábban csak Dél-Ázsia és Dél-Európa egyes országaiban bukkant fel, de a megváltozott klímának köszönhetően már nálunk is egyre gyakrabban bukkan elő. A betegség lényege, hogy a kutya bőre alatt 5-17 centis férgek telepszenek meg. Az állat éveken át nem mutat tüneteket, a férgek lárvái azonban a véráramba kerülnek, ahonnan egy szúnyog közvetítésével vándorolnak tovább.

Dr. Pálinkás Csaba, a Bogáncs rendelő állatorvosa szerint évek óta nő a bőrférges esetek száma. "Az orvosok általában a műtétek során szembesülnek a férgességgel. Ez ellen csak a megelőzés használ, ami azt jelenti, hogy bolha- és kullancsellenes szerekkel rendszeresen kell kezelni az állatokat. Ha egy családban kutya és macska is van, értelemszerűen minden állatot kezelni kell."

Szerencsére a bolha- és kullancsellenes szerek széles választékban érhetőek el, vannak spot-on (azaz csepegtetős), spray változatok, illetve nyakörvek is mind kutyák, mind macskák számára. Azt mindenképp fontos szem előtt tartani, hogy macskára csak azt tegyük, amelyet az orvos vagy a gyártó kifejezetten engedélyez számukra, mert egyes, kutyáknak gyártott készítmények halálosak lehetnek kedvencünkre. Ezeket általában áthúzott macskafigurával jelzik is.

A hosszú szőrű kutyákat naponta érdemes átvizsgálni, és ha nem mennek kiállításra, akár le is vágni a szőrüket, mert így sokkal könnyebben meg lehet bennük találni a kullancsokat.

Bizonyos készítményeket csak állatorvosnál vagy állatpatikákban, másokat kisállatboltokban is meg lehet vásárolni. Ha egy termék nagyon olcsó, azt nem érdemes megvenni, mert szinte alig van hatása.

A babéziózist egysejtű, vérben élősködő paraziták terjesztik, amik a vörösvértesteket teszik tönkre. Nem csak kutyákra, hanem világszerte számos állatfajtára veszélyes, mint a szarvasmarha, ló, illetve macska (utóbbiban az előfordulása Magyarországon nem jellemző). A betegséget a kullancs terjeszti, ráadásul nem csak egy fajtája.

"Az elmúlt 10 napban jelent meg nagyobb számban a babézia fertőzöttség rendelőnkben, jelenleg napi 1-2 kutyát kezelünk a betegséggel. Érdemes már az első tüneteknél orvoshoz fordulni, ugyanis a betegség akár halálos is lehet, de megfelelő terápiával néhány nap alatt kezelhető" - mondta el Pálinkási Csaba állatorvos.

Tünetek

Bágyadtság

Étvágytalanság

Láz

Sárgaság

Barna vizelet

Esetleg hányás

A tüneteket az okozza, hogy a paraziták szétrombolják a vörösvértesteket, melyek bekerülnek a vesébe, és ott tönkreteszik a vese szűrőrendszerét. Ennek folyománya a sötét, barnás vizelet, mely az egyik legfeltűnőbb jele a betegségnek, és általában 1-2 nappal a betegség kezdete után jelentkezik.

A betegség lehet idült is, ilyenkor étvágytalanság, fogyás jelentkezik, de jóval gyakoribb a kór heveny lefolyása. Fontos minél előbb állatorvoshoz vinni a kutyát, aki infúzió, és megfelelő injekciós készítmény kombinálásával általában hatékonyan tudja kezelni.

A kutyák esetében még fontosabb a megfelelő megelőzés, amit csak kemikáliákkal lehet megfelelően biztosítani, ráadásul ezek a készítmények nem olcsóak, a havi kezelési költség a spot-on termékeknél 2000-4000 forint, míg a nyakörvek esetén jóval olcsóbb. Nyakörvet azoknak a kutyáknak érdemes választani, akik nem tartózkodnak sokat vízben, illetve arra az időre ajánlott levenni róluk.

"A tavasz más betegségeket is tartogat, többek közt, hogy az influenzát a gazdik átadják a kutyáknak, illetve az állatok immunrendszere ugyanúgy legyengül, mint az embereké. Az idős, beteg állatok is ilyenkor adják fel, sajnos tavasz elején sok altatásra kerül sor" - mondta el Pálinkási.

Külön probléma a nem várt szaporulat, mely ellen teljes körű védelmet csak az ivartalanítás jelent. Bár ezek a műtétek nem olcsóak (nőstény macskáknál 8000-15000 Ft, kutyáknál 15000-40000 Ft), sok állatorvos hirdet akciót tavasszal. Érdemes tudni, hogy a már vemhes állatot is lehet ivartalanítani, és talán még mindig érdemesebb is, mint utána a kölyköknek gazdát keresni. Az akciós ivartalanításokról a helyi állatvédők is tudnak, illetve javaslatot tudnak tenni arra is, hogy melyik orvoshoz érdemes fordulni. Gyakori tévhit, hogy a kutyának legalább egyszer ellenie kell ivartalanítás előtt, de ez nem igaz. Ellentétben az ivartalanítatlan szuka kutyák időskori melldaganatának aránya akár a 70 százalékot is elérheti, így érdemes áldozni a műtétre.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés