Vesegyilkos kullancstól és férget terjesztő szúnyogtól védje a kutyát

A tavasz nem csak nem várt kölykök ezreit hozza el, hanem a szúnyogokat és a kullancsokat is. Ezek ellen az apró vérszívók ellen nem azért kell, vagy érdemes védekezni, mert zavarja a kutyát a csípés, vagy utáljuk a kullancsot kiszedni belőle, hanem azért, mert az egyik egy halálos, a másik egy nagyon kellemetlen betegséget terjeszt.

124839890
Henrik Sorensen

A bőrférgesség (dirofiláriózis) egy rendkívül gusztustalan betegség, melyet a szúnyogok közvetítenek. A korábban csak Dél-Ázsia és Dél-Európa egyes országaiban bukkant fel, de a megváltozott klímának köszönhetően már nálunk is egyre gyakrabban bukkan elő. A betegség lényege, hogy a kutya bőre alatt 5-17 centis férgek telepszenek meg. Az állat éveken át nem mutat tüneteket, a férgek lárvái azonban a véráramba kerülnek, ahonnan egy szúnyog közvetítésével vándorolnak tovább.

157890070

Dr. Pálinkás Csaba, a Bogáncs rendelő állatorvosa szerint évek óta nő a bőrférges esetek száma. "Az orvosok általában a műtétek során szembesülnek a férgességgel. Ez ellen csak a megelőzés használ, ami azt jelenti, hogy bolha- és kullancsellenes szerekkel rendszeresen kell kezelni az állatokat. Ha egy családban kutya és macska is van, értelemszerűen minden állatot kezelni kell."

Szerencsére a bolha- és kullancsellenes szerek széles választékban érhetőek el, vannak spot-on (azaz csepegtetős), spray változatok, illetve nyakörvek is mind kutyák, mind macskák számára. Azt mindenképp fontos szem előtt tartani, hogy macskára csak azt tegyük, amelyet az orvos vagy a gyártó kifejezetten engedélyez számukra, mert egyes, kutyáknak gyártott készítmények halálosak lehetnek kedvencünkre. Ezeket általában áthúzott macskafigurával jelzik is.

A hosszú szőrű kutyákat naponta érdemes átvizsgálni, és ha nem mennek kiállításra, akár le is vágni a szőrüket, mert így sokkal könnyebben meg lehet bennük találni a kullancsokat.

Bizonyos készítményeket csak állatorvosnál vagy állatpatikákban, másokat kisállatboltokban is meg lehet vásárolni. Ha egy termék nagyon olcsó, azt nem érdemes megvenni, mert szinte alig van hatása.

A babéziózist egysejtű, vérben élősködő paraziták terjesztik, amik a vörösvértesteket teszik tönkre. Nem csak kutyákra, hanem világszerte számos állatfajtára veszélyes, mint a szarvasmarha, ló, illetve macska (utóbbiban az előfordulása Magyarországon nem jellemző). A betegséget a kullancs terjeszti, ráadásul nem csak egy fajtája.

"Az elmúlt 10 napban jelent meg nagyobb számban a babézia fertőzöttség rendelőnkben, jelenleg napi 1-2 kutyát kezelünk a betegséggel. Érdemes már az első tüneteknél orvoshoz fordulni, ugyanis a betegség akár halálos is lehet, de megfelelő terápiával néhány nap alatt kezelhető" - mondta el Pálinkási Csaba állatorvos.

Tünetek

Bágyadtság

Étvágytalanság

Láz

Sárgaság

Barna vizelet

Esetleg hányás

A tüneteket az okozza, hogy a paraziták szétrombolják a vörösvértesteket, melyek bekerülnek a vesébe, és ott tönkreteszik a vese szűrőrendszerét. Ennek folyománya a sötét, barnás vizelet, mely az egyik legfeltűnőbb jele a betegségnek, és általában 1-2 nappal a betegség kezdete után jelentkezik.

A betegség lehet idült is, ilyenkor étvágytalanság, fogyás jelentkezik, de jóval gyakoribb a kór heveny lefolyása. Fontos minél előbb állatorvoshoz vinni a kutyát, aki infúzió, és megfelelő injekciós készítmény kombinálásával általában hatékonyan tudja kezelni.

A kutyák esetében még fontosabb a megfelelő megelőzés, amit csak kemikáliákkal lehet megfelelően biztosítani, ráadásul ezek a készítmények nem olcsóak, a havi kezelési költség a spot-on termékeknél 2000-4000 forint, míg a nyakörvek esetén jóval olcsóbb. Nyakörvet azoknak a kutyáknak érdemes választani, akik nem tartózkodnak sokat vízben, illetve arra az időre ajánlott levenni róluk.

"A tavasz más betegségeket is tartogat, többek közt, hogy az influenzát a gazdik átadják a kutyáknak, illetve az állatok immunrendszere ugyanúgy legyengül, mint az embereké. Az idős, beteg állatok is ilyenkor adják fel, sajnos tavasz elején sok altatásra kerül sor" - mondta el Pálinkási.

128242695

Külön probléma a nem várt szaporulat, mely ellen teljes körű védelmet csak az ivartalanítás jelent. Bár ezek a műtétek nem olcsóak (nőstény macskáknál 8000-15000 Ft, kutyáknál 15000-40000 Ft), sok állatorvos hirdet akciót tavasszal. Érdemes tudni, hogy a már vemhes állatot is lehet ivartalanítani, és talán még mindig érdemesebb is, mint utána a kölyköknek gazdát keresni. Az akciós ivartalanításokról a helyi állatvédők is tudnak, illetve javaslatot tudnak tenni arra is, hogy melyik orvoshoz érdemes fordulni. Gyakori tévhit, hogy a kutyának legalább egyszer ellenie kell ivartalanítás előtt, de ez nem igaz. Ellentétben az ivartalanítatlan szuka kutyák időskori melldaganatának aránya akár a 70 százalékot is elérheti, így érdemes áldozni a műtétre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek