Válaszol a futóedző!

Vajon van a levegővételhez köze, ha szúr az oldalunk? Mire figyeljünk a karmunkánál? Mennyit áldozzunk a futócipőnkre? A Díványon Szabó Imre, több mint 170 országos bajnok futóedzője válaszol a legtöbbször feltett, legáltalánosabb dolgokat firtató olvasói kérdésekre. Köszönjük a rengeteg érdeklődést, ha valami eszébe jut, akkor ide írjon, és folytatjuk egy újabb cikkben. Egy-két speciális kérdést szerencsére közvetlenül is meg tudtunk válaszolni, reméljük, minden választ hasznosnak találnak.

03-futas-130213-IMG 9953
Dívány



A korábbi futással kapcsolatos cikkünkben többek között arra kaphat választ, hogy mitől fájhat a lábunk, mire használják a profik a futópadot, és hogyan kezdjünk neki az edzéseknek úgy, hogy minél kisebb legyen a sérülések kockázata. Hamarosan újabb sportokkal is jövünk!

Hogyan kell levegőt venni?

"A levegővétel elég nehéz kérdés, ezt egységesíteni lehetetlen." Ahogy Szabó Imre elmondta, a helyes levegővételt a résztávok helyes végrehajtásával lehet biztosítani, olyankor automatizálódik az egész. Ha viszont szúr az oldala a futónak, az nem valószínű, hogy a rossz levegővételtől van, sokkal jellemzőbb, hogy a helytelen táplálkozás miatt, vagy nem megfelelő időben történt az utolsó étkezés. Az edzés előtt minimum három órával fejezzük be az étkezést.

Hogyan érdemes cipőt választani?

A cipő az egyik legfontosabb, azon nem szabad spórolni. "Ha valaki futni akar, akkor sajnos tisztában kell lennie azzal, hogy harmincezer alatti cipővel nem érdemes belevágni." Szabó Imre a maraton magyar csúcstartójának, Szűcs Csabának a boltját, a Spurit ajánlja, mert Szűcs mindenkinek hasznos tanácsokat tud adni. Ha megfelelő cipőt választunk, akkor majdnem teljesen sérülésmentesen edzhetünk.

Idősebb korban is futhatunk?

"Attól függ, hogy van-e előélete, vagy idősen szeretné-e elkezdeni a futást. Ha éppen kezdené a sportot, akkor helyette inkább a gyaloglást javaslom, de ott is fontos, hogy megtanulja a helyes technikát" - mondta az edző. Így kímélhetjük magunkat, az ízületeket. De, mint magyarázta, ha valakinek van tapasztalata, akkor 60-70 évesen is vigyázva bár, de nyugodtan futhat.

A karmunkánál mire érdemes figyelni?

"Minden ember más, ez teljesen egyénre szabott, ezt meg kell tanulni." Alapvető dolgokat azért tudott mondani: nem szabad lógnia a kéznek vagy a kézfejnek, ne húzzuk fel a vállunkat, az ujjperceink ne legyenek merevek. "Ha valaki csak a kisujját is mereven tartja, az egész izomrendszer el fog merevedni." A lazaság a legfontosabb. Mint megtudtuk, a karmunka egyik apostola egyébként dr. Koltai Jenő volt, a néhai Testnevelési Főiskola első rektora.

Milyen vitaminokat, táplálékkiegészítőket lehet illetve érdemes szedni?

"Most nem biztos, hogy örülni fognak a válasznak, de én a jelenleg forgalomban lévő vitaminokat és táplálékkiegészítőket sima üzleti fogásoknak tartom." A nyolcvanas években még Szabó Imre is kísérletezett különböző vitaminokkal, de semmi eredményét nem találta. A C-vitamint természetesen javasolja, a többi szerinte csak üzlet.

Miért ne fogyasszunk szénsavas vizet?

Az, hogy csak szénsavmentes ásványvizet szabad fogyasztani, tulajdonképpen a legfanatikusabbaknak szóló tanács volt. Ahogy Szabó Imre elmondta, az ötvenes-hatvanas évek egyik legnagyobb atlétikaedzője, Percy Cerutty kidolgozott egy rendszert, aminek a lényege az volt, hogy a sportoló semmit nem fogyaszthat, ami felesleges. Ha van szénsavmentes, sima víz is, akkor minek fogyasztana valaki szénsavasat? Cerutty edzette az ötvenes években Herb Elliottot, a korszak egyik legjobb futóját, olimpiai bajnokot.

Milyen melltartót vegyünk?

Erre a kérdésre egy még illetékesebb válaszolt, Kenesei Zsanett, aki több mint hússzoros magyar bajnok. "Nyilván a sportmelltartót ajánlom. Jó minőségűbe érdemes beruházni, mert azért ez mégis csak kényes dolog. A H&M sportkollekciót melegen ajánlom, árban és minőségben is simán felveszi a versenyt a nagy sportmárkákkal, illetve a Hervisben és az Intersportban is ki lehet fogni jókat" - magyarázta a Díványnak  Mint mondta, a környezetében élők tapasztalatai alapján a vastagabb pántú melltartókat érdemes keresni, és nagyon fontos, hogy semmi esetre se szorítson a tüdő felett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek