no

Betegséget jelezhet, ha nem tud leállni az edzéssel

Az már tudjuk, hogy mik a túledzés veszélyei, azt azonban nem, mégis mi pörgeti azokat, akik irreális mértékben hajtják magukat? Tudjuk, a mozgás egészséges és a léleknek is jó, és edzettségi állapottól függ az, kinek mi a sok, de vannak olyan fanatikusok, akiknek az edzésadagja már a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető normálisnak. Ezt azonban nem ártana kivizsgáltatni, ugyanis a pszichés okokon kívül szervi problémákat is jelezhet, amikor valaki nem tud leállni.

„Fiatal koromban alig tudtam leállni a futással, szinte nem volt olyan nap, hogy ne mentem volna a mellettünk lévő tóhoz. Amúgy is állandóan pörögtem – nem csak a sport terén, hanem mindig –, de ez az elfoglaltság volt az, ahol úgy éreztem, tényleg le tudom vezetni a felesleges energiáimat. Nem az volt a cél, hogy vékonyabb legyek, mivel alapból nagyon sovány vagyok, hanem egyszerűen nem tudtam egy helyben maradni. Aztán később kiderült, nem véletlenül voltam olyan megszállott, ugyanis egy vizsgálat során pajzsmirigy túlműködést mutattak ki nálam" – meséli Dalma.

Dr. Tóth Miklós belgyógyász-endokrinológus, a Semmelweis Egyetem docense szerint a pajzsmirigy túlműködés esetén az egész szervezet, tehát minden szerv és szövet anyagcseréje felgyorsul. Fokozódik a központi idegrendszer működése is, így a betegség egyik gyakori, olykor vezető tünete – a szívdobogásérzésen, fokozott verejtékezésen és a normális étvágy melletti fogyáson kívül – az illető szokatlan mértékű hiperaktivitása. Ez az élet minden területén megnyilvánul, így a sportolási vágyban is kiütközik.

„Azt azonban tudni kell, hogy a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő beteg fizikai teljesítőképessége előbb vagy utóbb biztosan csökkenni fog. Ez a "pörgés" ugyanis nem a teljesítőképesség fokozódását, hanem inkább a visszaesését fogja eredményezni, mivel a felgyorsult anyagcsere az egész szervezetre nagyobb megterhelést ró. Ennek fenntartásához pedig fokozott vérátáramlás kell, megnő a szövetek oxigén igénye, gyorsul a vérkeringés és szaporábbá válik a szívműködés is: ezért is gyakoribb a szívritmuszavar a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegeknél” - magyarázza a szakember.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy azok, akik ezzel a problémával küzdenek, teljes egészében le kell állniuk a sportos életmóddal, hiszen megfelelő kezeléssel igazán hatékonyan tudnak majd edzeni, és nem viszik majd túlzásba, illetve nem is fulladnak majd ki rövid időn belül.

„Mivel versenyszerűen futok, nagyon fontos volt, hogy ne csökkenjen a betegség miatt a teljesítményem, ezért rendszeresen konzultálok az orvosommal. Szerencsére gyógyszert nem kell állandóan szednem, azonban folyamatosan nézetem a hormonszintemet, nehogy a pajzsmirigy túlműködés miatt érjek el rosszabb helyezést. Mióta karbantartjuk a problémám, érzem magamon, hogy kevésbé pörgök, viszont ez a sportban nem hátráltat, sőt, sokkal összeszedettebb és tudatosabb vagyok.” – meséli Dalma.

„A pajzsmirigy túlműködés kezelésére három fő kezelési módszert (vagy ezek kombinációit) alkalmazunk: a pajzsmirigy hormonképzés gyógyszeres gátlását, a pajzsmirigy műtéti megkisebbítését, illetve jódizotóp kezelést. Az „egyszerű” gyógyszeres kezelés azt jelenti, hogy az orvosnak pontosan olyan adagban kell adni a pajzsmirigy működést gátló gyógyszert, ami a lehető legrövidebb időn belül (ez rendszerint heteket-hónapokat jelent) normalizálja a hormontermelést” – mondja dr. Tóth Miklós.

Előfordulhat azonban az is, hogy nincs szükség gyógyszeres beavatkozásra, csak megfigyelésre. A betegségnek létezik ugyanis olyan formája, amelyik orvosi beavatkozás nélkül, magától is megszűnik, viszont a szakember szerint sajnos ez a ritkább eset. A gyógyszeres kezelést kb. 2 éven át kell alkalmazni, viszont akiknél ez eredménytelen, azoknál a pajzsmirigy nagy részének műtéti eltávolítására, vagy jódizotóppal történő roncsolására lehet szükség.

Miből mutatható ki a pajzsmirigy túlműködés?

A pajzsmirigy túlműködés igazolásában a hormonvizsgálatok az elsődlegesek, azonban a leletek értékelése minden esetben gondos orvosi mérlegelést kíván. A TSH meghatározás egyike a legfontosabb és legérzékenyebb vizsgálatnak, szűrővizsgálatként kiváló. Amennyiben a TSH-eredménye kóros, rendszerint további hormonvizsgálatokra, vagy a vizsgálat megismétlésére van szükség.

A szakember szerint a betegség önmagában speciális diétát nem igényel akkor sem, ha aktív sportoló az illető, az azonban tudni kell, hogy a jódtartalmú gyógyszerek és a jódban gazdag ételek fokozhatják a pajzsmirigy túlműködését, így ezek kerülendőek. Ezeket betartva azonban továbbra is bátran mozoghat a beteg, akinek a megfelelő kezelés mellett nem fog több gondot okozni sem a hiperaktivitás, sem pedig az idő előtti kimerülés.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek