Emberkísérlet a szakadó esőben, nyolc korcsolyával

Most, hogy lassan vége a szezonnak, érdemes korcsolyát vásárolni: végre leárazták őket a Decathlonban és az Intersportban is. Ennek örömére kipróbáltunk nyolc korcsolyát, hogy ön könnyebben eldönthesse, melyik akciós termékért fizet minimum 2990, maximum 32990 forintot. A tesztben három hobbikorcsolyázó vett részt, és egy olyan fiú, aki szinte naponta jár hokiedzésre, így tudja, mi a különbség a jó és a rossz kori között. A biztonság kedvéért egy szakértőt, Leleszi Zoltán volt válogatott jégkorongozót is megkérdeztük, hogy segítsen a korcsolyaválasztásban. A folytatásban elolvashatja tesztalanyaink beszámolóit és a szakértő véleményét. Furcsa, hogy míg a szakember szerint a fűzős korcsolyák az ajánlottak, a hobbikorcsolyások közül többen is megszenvedtek a fűzővel, és visszasírták a csatos verziókat.

A női szakasz:

Két női tesztelőnknek egyértelműen a Roces Brits korcsolya volt a kedvence, mely – talán nem meglepő módon – a tesztkorcsolyák közül a legdrágább. De nézzük, mit tudott a többi korcsolya, és melyik hány pontot kapott az elérhető 20-ból:

1. Tecno Pro Rider női korcsolya, fogazott acél

A Tecno Pro Rider kori első ránézésre nagyon jónak tűnik, ráadásul szép fehér, lilával keverve. Azt azonban egyik tesztelő sem gondolta volna, hogy még leárazva is közel 20 ezer forint az Intersportban. Hibái közt tesztelőink a nehéz kanyarodást és a nehéz befűzést említik.

"Nem találkoztam még ilyen befűzési technikával, de egy ősöreg, Tescóban vásárolt műanyag volt az összehasonlítási alap. A korcsolya kényelmes, egész addig bizonyult tökéletesnek, amíg a jégre nem mentem vele. Ott megkezdődött a szenvedés, nehezen lehet vele kanyarodni, nem gyorsul, és az egész siklunk a jégen nehézkesnek bizonyult" – mondja ZZS, akinek legalább nem nyomta a lábát a kori, mint KA-nak.

"Mivel mindig ilyen rissz-rossz bérelt korikban nyomom, azt hittem, bármilyen új megváltás lesz. De nem, a Tecno Pro több helyen is nagyon nyomta a lábam, és a fura zsinóros+tépőzáras rögzítést sem tudtam jól belőni. Meghúzni és kiengedni is nehézkes volt, többször is próbáltam, de nem jöttem bele. Jó éles volt, normálisan lehetett vele csúszni. Masszívnak tűnik, de mégsem kéne, mert kényelmetlen és macerás" – mondja KA.

A Tecno Pro kori 25990 helyett 19990 forint az Intersportban

Pontozás:

kényelem 3,5 pont

fűzés: 3 pont

siklás: 3,5 pont

kinézet: 3,5 pont

Összesen: 13,5 pont

2. Roces Brits korcsolya, textil felsőrész, fűzős, női

Ez a korcsolya vette le a tesztelőket a lábukról: KA meg is vette volna, ha nem 25 ezer forint lett volna az ára, pedig már az első korizásnál lekopott az orra.

"Már első pillanatban nagyon profi volt, a mintája pedig nagyon tetszett, bár fogalmam nem volt, mit csinál egy esős pályán a vászonborítás. Bár a bekötéssel gondjaim voltak (nem tudom rendesen meghúzni), nagyon kényelmes volt benne lenni, a jégen pedig egyenesen Katharina Wittként suhantam ide-oda. Ha gyakrabban járnék korizni, biztos lecsapnék rá, így maradt az egyszeri élmény, bár kérdés, hogy a finom borítás hogyan működik hosszú távon" – írja ZZS.

"A Roces a Tecno Pro után egészen döbbenetes élmény volt, sokkal kényelmesebb, és ráadásul nekem jobban bejön a sima kötős rendszer, azt szoktam meg. A vicces az, hogy valahogy a jégen is jobb érzés volt, nem értek annyira a korikhoz, hogy megmondjam miért, de simábban csúszott. Negatívuma, hogy a bal lábán a bal felső horog, amibe a fűzőt kell beakasztani elég durva kidolgozású, meg is sértettem vele egy kicsit a fűzőt. A textilborítás pedig látványos, de nagyon kényes, igyekeztem rá nagyon vigyázni, mégis lerúgtam az egyik orrán egy kicsit. Ezért ezúton is elnézést kérek" – írja KA.

A Roces Brits 27990 helyett 24990 forint az Intersportban

Pontozás:

kényelem 5 pont

fűzés: 4  pont

siklás: 5 pont

kinézet: 4,5 pont

Összesen: 18,5 pont

3. Oxelo Artistic Iceskate 3

A mezőny legolcsóbb versenyzője eredeti árán 11990 forint a Decathlonban, csak a nagyvonalú leárazásnak köszönhetően lett 2990 forint. Bőr, klasszikus női korcsolya fogazott éllel. A kidolgozása már ránézésre is durva, de ennyiért máshol pofont se kapunk, nemhogy korcsolyát. Egyébként az ára miatt rekordsebességgel fogy, szóval lehet, hogy a cikk megjelenésének időpontjában már nyoma sincs az üzletekben. Első felvételkor kényelmetlen, de meg lehet szokni, és egyébként jól csúszik, szóval nem rossz befektetés.

"A gyermekkoromat idéző korcsolya pont olyan, mint amikor 87-ben megkaptam a Botas korimat, és úgy éreztem, enyém a világ. Egészen addig, míg nem vettem fel, és jöttem rá, hogy – főleg a Roces után – ebben egyszerűen nem lehet mozogni. Iszonyatosan nyomta a bokacsontomat, mögöttem anyám hangját hallottam, aki azt magyarázta, hogy majd megszokom. Akarja a fene megszokni. Nem vettem le rögtön, és milyen jól tettem. A kori egy idő után tényleg kényelmesebbé vált, vagy én bírom a fájdalmat – fene tudja. Mindenesetre a jégen jól lehetett vele haladni, könnyen megállni, még koszorúzni is képes voltam benne, de ez tényleg egy fapados változat, mazochistáknak" – summázza ZZS.

Az Oxelo női korija 11990 helyett 2990 forint a Decathlonban

Pontozás:

kényelem 2 pont

fűzés: 3 pont

siklás: 5 pont

kinézet: 3 pont

Összesen: 13 pont

4. Oxelo ice skate

Az Oxelo másik korcsolyája furcsán néz ki, és az is: nem női műkorcsolya és nem is hokikorcsolya, hanem fitneszkorcsolya, tudtuk meg a Decathlontól, tehát pont az olyan hobbikorcsolyázóknak van kitalálva, mint tesztelőink. Elvileg. Gyakorlatilag nem aratott nagy sikert.

"Első ránézésre megfogott, nem néz ki korinak, puha a belseje, és van egy designja. De már a bekötésnél gondok adódtak, ugyanis a fűző vége a tépőzár alatt van, így nehézkes bekötni. Ezután egy sícipőknél megszokott csattal lehet fölül rögzíteni. Ettől nem tartotta rendesen a bokámat, akárhogy igyekeztem, olyan voltam vele a jégen, mint a korcsolya. Nehézkes és robusztus. Az egész kori merev, nagy előnye viszont, hogy puha és meleg, ezt pedig sok nő értékeli" – mondja ZZS, de szakértőnk, Leleszi Zoltán volt válogatott jégkorongozó szigorúbban fogalmaz:

"Ez nem egy korcsolya, ez egy síbakancs. Fontos, hogy a boka tudjon mozogni, és ne legyen merev. Ez pont azt nem biztosítja, amit egy korcsolyának tudnia kéne."

Az Oxelo fitness korcsolyája 14990 helyett 12990 forint a Decathlonban

Pontozás:

kényelem 5 pont

fűzés: 5 pont

siklás: 2 pont

kinézet: 4 pont

Összesen: 16 pont

Hogyan válasszuk ki a megfelelő korcsolyát?

Leleszi Zoltán volt válogatott jégkorongozó adott pár tippet, mire figyeljünk, ha korcsolyát választunk. Először is érdemes végiggondolni, hogy milyen célra szeretnénk használni. Ha évente pár alkalommal mennék csak le a jégre, akkor szinte bármilyen korcsolya megteszi, de ha rendesen meg akarunk tanulni korcsolyázni, akkor mindenképp fűzőset keressünk, melynek megfelelő a tartása, ugyanakkor nem túl merev.

A csatos műanyag korcsolyákkal pont az a baj, hogy túl merevek, a korcsolyázáshoz viszont elengedhetetlen a bokamozgás, ami a csatos korcsolyák esetében nem működik. A fűzővel ellátott darabok hátsó részén külön megerősítés is van, mely a megfelelő stabilitást biztosítja. Az újabb típusú korcsolyákat olyan speciális belső védőréteggel látják el, melyek nagyobb esések után is eredeti állapotukba rendeződnek vissza, így nem megy tönkre egy alkalom után a bélés, egyes korcsolyákat pedig un. felmelegíthető zselé béléssel látnak el, mely felveszi használójának lábformáját.

Ha próbálunk, mindenképp vastag zokniban tegyük, és ha már a boltban sem kényelmes a kinézett darab, akkor semmiképp ne vegyük meg. A bélés nélküli darabokat nem érdemes forszírozni, mert vagy nagyon fogunk benne fázni, vagy törni fogja a lábunkat.

A férfi szakasz:

A hokikorcsolyákat egy hobbikorcsolyázó apuka és egy naponta edzésre járó fiú próbálta ki. Esetükben kiderül, mennyit számít a jégen töltött idő. Míg a hobbikorcsolyás kényelmesnek érezte mindkét kipróbált márka korijait, a sportoló érezte a különbséget, és határozott véleménye alakult ki: a Bauer korija jó, a Toronto meg nem annyira. Lássuk először a hobbivéleményt, valljuk be, igazából minket ez jobban érint:

5.-6. Bauer Vapor Pro Sr és Techno Pro Toronto hokikorcsolya

A Bauer Vapor Pro korcsolyája leárazva is 33 ezer forint, míg a Techno Pro Torontója csak 20. Az árkülönbség nem jelent feltétlenül minőségi különbséget. Tesztelőnk, B nem volt maradéktalanul elégedett egyik korcsolyával se, mert macerás volt a fűzővel bíbelődés és mert nem tartotta egyik se megfelelően a bokáját.

B lelkes, de nem vérprofi korizó, nem túl erős a bokája. "Mindkét korival az volt a bajom, hogy úgy éreztem, nem tartja eléggé a lábam. Általában műanyag, csatos koriban nyomom, a fűzős rendszer eléggé nem jött be, macerás, és nehéz eléggé megszorítani. A két 43-as közül a Bauer volt méretben jobb, a másikat nagynak éreztem, pedig mindig 43-asban korizom. A Bauert jobban meg is tudtam húzni. Jégencsúszásban mindkettő jó volt, nem éreztem különbséget" – mondja B.

A Bauer Vapor Pro kori 35990 helyett 32990 forint az Intersportban, a Techno Pro Toronto 19990 helyett 16990 forint ugyanott

Pontozás, Bauer Vapor Pro:

kényelem 3 pont

fűzés: 2 pont

siklás: 5 pont

kinézet: 2 pont

összesen: 12 pont

Pontozás, Techno Pro Toronto:

kényelem 2 pont

fűzés: 2 pont

siklás: 4 pont

kinézet: 2 pont

Összesen: 10 pont

7. Bauer Vapor X:05 Sr Nylon hokikorcsolya

"Ez kell" – kiáltott fel hokis tesztelőnk, akit már most áthatott a márkafüggőség. A korcsolyát, ha megfelelően meghúzzuk, kicsit nyom, de ez egy idő után elmúlik. A jégen sokoldalúan használható, isteni vele koszorúzni, és fékezni is könnyű. Lábbal nem jó vele passzolni (korongot), de ezen kívül szinte tökéletes. Tesztelőnk szerint hobbi és sportcélra is tökéletes. A lábat ért ütést nem érezni benne. Ez a korcsolya abszolút bevált a hokipályán és a szakember is elismerően nyilatkozott róla:

"A Bauer jó korcsolyákat gyárt, ez is jónak tűnik. A belső bélése puha, megfelelően tartja a bokát, de tud benne mozogni. Stabil, pont amennyire kell" – mondja Leleszi Zoltán.

A Bauer Vapor X:05-ös kori 34990 helyett 19990forint az Intersportban

Pontozás:

kényelem 4 pont

fűzés: 3 pont

siklás: 5 pont

kinézet: 5 pont

Összesen: 17 pont

8. Techno Pro Toronto hokikorcsolya

Ez a hokikori ránézésre olyan mint a komoly korcsolyák, meglehetősen stabil, erős. Tesztelőnk szerint rövid az éle, túlságosan behajlik, hobbikoristák nehezen mozognak benne. Fékezni magabiztosan lehet benne, a korongot lábbal jól lehet passzolni vele. Kanyarodni is könnyű, viszont ha valaki jégkorongozik benne, akkor arra számítson, hogy egy erős ütésnél fájdalmas találatot kaphat. Leleszi Zoltán szerint a korcsolya túl merev, és bár úgy néz ki, mint egy profi darab, "nincs benne érzés". A lábat túlságosan megfogja, nem tud benne rendesen mozogni.

A Toronto kori 19990 helyett 16990 forint az Intersportban

Pontozás:

kényelem 5 pont

fűzés: 3 pont

siklás: 3 pont

kinézet: 5 pont

Összesen: 16 pont

Összefoglalás

A női mezőnyben 18,5 ponttal magasan verte a Roces a többi korcsolyát, csak a Decathlon fitnesz Oxelója tudott vele versenybe szállni a maga 16 pontjával. A férfi mezőnyben nem születtek ilyen magas számok, valószínűleg azért, mert a pasik kritikusabbak voltak. A Bauer Vapor X:05 17 pontot kapott, ezzel verte a Torontót. összességében a női tesztelők mind a Rocest vennék meg, ha valamivel olcsóbb lenne, a férfi tesztelők közül az egyik pedig be is vásárolt egy Bauert, annyira elégedett volt vele.

Oszd meg másokkal is!
Mustra