Ússza meg a karácsonyt családi balhék nélkül!

A karácsony ugye a szeretetről kellene szóljon, ilyenkor tehát jó képet kell vágni azokhoz a rokonokhoz is,  akik nem éppen a szívünk csücskei. Jó esetben valóban nem a balhékról szólnak a nagy ünnepi összejövetelek, de egy átlagos családban súrlódások azért mindig vannak. Az iVillage összeszedte azokat a rokontípusokat, akik miatt lehet egy kis villongás és két szakértő, Leonard Felder és Laurie Puhn segítségével adnak pár tippet a veszekedésmentes karácsonyhoz.

1. A tespedő férj

A tudósok szorgalmasan vizsgálják, hogy a közösen végzett házimunka milyen hatással van a kapcsolatokra. Persze nem mindenki él tudományosan megalapozott házasságban, de karácsonykor muszáj kivételt tenni a sok teendő miatt, vagyis ne féljünk segítséget kérni partnerünktől. Ezzel sokkal többre megyünk, mintha csak gyűlik bennünk a feszültség, és véletlenül a legmeghittebb pillanatban tör ki belőlünk. Felder szerint derítsük ki, hogy mi motiválja őt, és kérjük meg, hogy készítsen egy listát arról, milyen feladatokat vállal be. Állítása szerint a férfiak sokkal szigorúbbak magukkal, mint gondolnánk.

stockfresh 1742841 lazy-man-watching-his-wife-vacuum sizeM

2. Az izgága gyerek

Nem kell kétségbeesni, ha gyermekünk egy percre sem tud nyugton ülni: ez sokkal jobb, mint gondolnánk. Felder szerint csupán annyit kell tenni, hogy rávesszük, valami hasznos tevékenységgel vezesse le felesleges energiáit, mondjuk segítsen anyunak az előkészületeknél. Phun szerint a jutalmazás is sokat segít, ha mondjuk 15 percet kibír az ebédlőasztal mellett, akkor dupla adag süteményt kap. A nevelés kényes kérdés, mi nem akarunk egyik módszer mellett sem állást foglalni, ha kell pár jó tanács, akkor irány a Poronty!

3. A tékozló

Bár Magyarországon nincsenek annyira nagy távolságok, gyakran előfordul, hogy a más-más megyékben élő családtagok csak ritkán látják egymást. Ilyenkor viszont általában joggal tarthat tőle az, aki ritkán utazik haza, hogy alapos fejmosást kap. Ha azt szeretnénk, hogy az illető gyakrabban látogasson haza, a többfrontos támadás helyett inkább azt kellene kommunikálni felé, milyen jó őt újra látni, és bárcsak többször lenne erre lehetőség.

4. A tökéletes

Ő az, akinek bejött az élet (állítólag), és nem győzi az orrunk alá dörgölni, hogy mennyivel jobb nálunk, mert....Ezzel a viselkedéssel persze elég sok mindenkit elüldöz maga mellől, de ez nem biztos, hogy zavarja, elintézi azzal, hogy irigyek. Felder szerint nem éri meg harcba szállni vele, inkább azt tudatosítsuk magunkban, hogy mi valószínűleg kevésbé vagyunk felszínesek, mint ő. Puhn szerint viszont pont egy ellencsapással lehet leszerelni a dicsekvő rokont. Kérdezzünk rá, hogy most éppen hány nagy bejelentésre számíthatunk, majd meséljük el saját életünk nagy történéseit.

tk3s 10564906 0792

5. A basáskodó

Bár a szülőket a jó szándék vezeti, amikor mindenen aggodalmaskodnak, ebből is megárt a sok. Húsz felett is kínos, de 30 felett egyenesen ciki, mikor anyu minden alkalommal rákérdez a telefonban, hogy jól fel vagyunk-e öltözve vagy ettünk-e rendesen, pedig talán még frusztrálóbb, ha személyesen kotyog bele mindenbe. Próbáljuk meg felhívni a figyelmüket arra, hogy a cél közös, nekünk is fontos az egészség, a siker, a biztonság, de a pozitív megerősítés sokkal előrébb visz, mint a folyamatos nyaggatás. Persze így is szeretjük őket, csak így sokkal nehezebb.

6. A tiszteletet követelő

Minden családban van valaki, aki saját elképzelései alapján próbálja magához ragadni a falkavezéri szerepet, meg van győződve arról, hogy őt mindenkinek tisztelnie, félnie kell, és neki ez jár, mert csak. Persze egy családtaggal nehéz megértetni, hogy a tiszteletet bizony ki kell érdemelni, pedig a szakértők szerint ez az egyetlen járható út: a szemébe kell mondani, hogy ez egy kölcsönös dolog, ha ő is tisztelettel bánik velünk, akkor ugyanezt megkapja tőlünk is. Puhn szerint  hívjuk fel a figyelmét arra, hogy másnak is lehet véleménye, sőt az is ugyanúgy számíthat, mint az övé

7. A pletykás

Minden családban van legalább egy rokon, aki imád pletykálkodni, sőt, egyesek úgy faggatnak és árulnak el kínos részleteket másokról, hogy saját kis botlásaikról mélyen hallgatnak. Az ilyen emberekkel nehéz megértetni, hogy minket nem érdekelnek a mocskos kis részletek, és ő a legutolsó, akivel magánéletünkről akarunk beszélgetni. A szakértők szerint a pletykálkodást nem lehet megakadályozni, így legalább arra ügyeljünk, hogy ne kapjon megerősítést tőlünk, így hátha egy másik áldozatot keres.

tk3s b1702224 138

8. Az illetlen

Obszcén kifejezések, disznó viccek, túl forró üdvözlés és hasonlók. Ilyenkor nem biztos, hogy saját kezünkbe kell venni a dolgokat, hanem érdemes keresni egy szövetségest, aki bevezeti a kedves rokont az illemtan alapjaiba, és figyelmezteti, ha továbbra is így viselkedik, soha többet nem hívják meg – tanácsolja Felder. Phun szerint elég egy szellemes visszavágás is, mondjuk: „Ez nagyon vicces – lenne, ha éppen egy nightklubban lennénk.”

9. Az elkényeztetett

Puhn szerint fontos, hogy az elkényeztetett gyerekek megtanulják, tetteiknek következménye van, ők sem úszhatják meg a felelősséget. A szakértő szerint adjunk a kicsiknek feladatot, kérjük meg mondjuk arra – persze merő szívességből –, hogy vigye ki a szemetet. Ja, és persze fogadjuk meg, hogy mi soha, de soha nem kényeztetjük el a saját gyerekeinket.

10. A passzív-agresszív

Erre a legjobb példa az anyós-meny viszony (igen, hallottunk már olyanról, hogy egy anyós és menye nagyon jó kapcsolatot ápolt, reméljük, hogy ez nem is olyan ritka, mint sokan gondolják). De mit lehet tenni, ha nem vagyunk ilyen szerencsések? A módszer egyszerűnek hangzik: csak akkor értsünk egyet, ha komolyan gondoljuk, ha pedig nem a válasz, akkor higgadtan, illedelmesen közöljük. Vagy bejön, vagy nem.

tk3s 1f320077
Oszd meg másokkal is!
Mustra