Pávaszínű lesz az idei karácsony

Rohamléptekkel közeleg a karácsony, a legtöbben már elkezdték díszíteni a lakást. Azt már tudjuk, hogy a fehér karácsonyi dekor már tavalyi hó, épp ideje megtudni, melyek a vezető trendek és színek idén? A Hubay-ház szerint idén a páva tollait kell alapul vennünk a karácsonyfadíszítéskor, azaz kék, zöld, lila színeket használjunk a díszítéshez. Persze, nem muszáj kizárólag ezeket felhasználnunk, a lakberendezők megengedők: minden jöhet, ami ízléses és illik egymáshoz.

Szerencsére az erkélyről lógatható Mikulások idén valamiért kivesztek a lakásdekor kínálatból, sokan azonban így is képesek megvenni mindent, ami szembejön, karácsonyi és olcsó, figyelmen kívül hagyva azt, hogy mennyire fognak lakásukhoz és egymáshoz passzolni. Ha így indulunk bevásárolni, teljes káosz lesz a végeredmény, szóval jobb inkább előre eltervezni, mit is szeretnénk kihozni végeredménynek, hogy az valóban a karácsony hangulatát tükrözze, ne pedig egy kirakodóvásárét.

A lakásdíszítés persze sokba is tud kerülni, de ha nem akarjuk magunkat még külön emiatt is költségekbe verni,  csak oda kell figyelnünk az apróbb részletekre.

Bármilyen színnel díszíthetünk

A hagyományos piros-zöld-fehér színekkel, meg persze az arany-ezüst-bronz csillámokkal nem nagyon lehet mellélőni, csak túl eredeti sem lesz a végeredmény. Ha igazán követni szeretnénk az idei karácsonyi trendet, akkor a Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Szalon szerint a páva színeivel díszítsük lakásunkat, illetve a karácsonyfát, azaz a mélykék, valamint a zöld domináljon elsősorban, amit bátran kiegészíthetünk lilás árnyalatokkal is. Emellett azért tavalyról még be-belopózik a fehér szín is, tehát a régebbi díszeinket is nyugodtan elővehetjük, meg különben is, a pávában is van fehér. Egy kicsi.

Emellett persze továbbra is él a hagyományos piros, zöld, fehér színkombináció, meg az arany-ezüst variációk, de úgy tűnik, idén a karácsony-trendsetterek a rénszarvasok közé dobták a gyeplőt, a fentiek mellett ugyanis mindenféle stílusos megoldás is lehetséges. „Minden divatos, csak az kell, hogy a megfelelő színpárok alkossák” – magyarázza dr. Németh Gábor lakberendező. „Válasszunk ki három-négy kellemes árnyalatot, melyeket bátran kombinálhatunk egymással, és ezeket következetesen vigyük végig a dekoráción, a csomagoláson és a karácsonyfadíszeken, hogy lakásunk egységes és stílusos karácsonyi hangulatot árasszon. Fontos, hogy otthonunk stílusához illő díszítést alkalmazzunk, hiszen nem mindegy, hogy minimál, vagy barokkos enteriőrt öltöztetünk fel ünnepi hangulatúra!”

Ezzel, mármint hogy idén bármiféle színnel nyerők vagyunk, ha ügyesen párosítjuk őket, a Porter House Designs lakberendezési weboldal is egyetért, és rengeteg színösszeállításban ajánl karácsonyi dekorációkat. Sokan nem merik vegyíteni a meleg és a hideg színeket, pedig ha egyediek szeretnénk lenni, érdemes bátran kombinálni mondjuk a mélylilát, a jeges szürkéskéket, valamint a meleg rezet. Ez az összeállítás azért is jó, mert váratlan árnyalatok is szerepelnek benne, így igazán formabontónak számít. Ezeken kívül párosíthatunk mondjuk pinket ezüsttel, már ha otthonunk stílusa és esztétikai elképzeléseink egyaránt megengedik.

És fenyőből valódit vagy rondát?

A karácsonyfa vásárlás előtt sokan dilemmában vannak, vajon mi is lenne a jobb választás: a mű-, vagy a valódi fenyő?

„A műfenyő gazdaságos és környezetkímélő megoldás – de ronda. Szóval inkább kerüljük, hacsak nem pont az a cél, hogy egy hófehér, egyenes vonalú bútorokkal betöltött, minimál stílusú lakásba amolyan ellenpontként (fókuszként) kerüljön a rózsaszín műfenyő. Lehet poén, de akkor direkt az legyen!” – javasolja a lakberendező.

Karácsonykor nemcsak a fát vagy az egész lakást díszítjük fel, de családi és társas házaknál például érdemes a lépcsőkorlátra us tuja, selyemfenyő, buxus vagy tiszafa ágakat erősíteni, mert puhák, könnyen alakíthatóak és nem szúrnak. Ez sajnos az ezüstfenyőről nem mondható el, így azt erre a célra inkább hanyagoljuk. Ezeket persze használhatjuk lakáson belül is, tehetjük a lámpára, ablakpárkányra, polcokra a tiszafával azért óvatosan, ahol kisgyerek van, ott inkább kerüljük, mert csodaszép ugyan, de erősen mérgező). Emellett válogathatunk a rengeteg, karácsonyi mintás díszpárnahuzat közül, vagy teríthetünk a kanapéra olyan árnyalatú plédet, ami az ünnepi dekorációnk domináns színeire rímel.

„Kiegészítésként a lakás különböző pontjain elhelyezhetünk karácsonyi díszeket, akár 30-40 cm-es figurákat is, azonban ne essünk túlzásokba, ne csináljunk kertitörpe-gyűjteményt az otthonunkból. Amennyiben apróbb díszeket keresünk, a műanyag helyett preferáljuk inkább az organikus anyagokat, mint pl. a fa, üveg, porcelán, fém. Ha van kandallónk, arra akasszunk zoknikat, valamint a lakás különböző részeire tegyük szalagokat, girlandokat. Karácsonykor semmi sem igazán sok, ilyenkor szinte kötelező is minimum súrolni alulról a giccshatárt, de az azért tényleg kapitális hiba, ha az enteriőrtől homlokegyenest különbözik fa és dekor. Pl. egy minimál stílusú lakásban furán hat egy maximálisan feldíszített karácsonyfa. Válasszunk olyat, ami nem túl habos-babos, de nem is túlságosan puritán. Ez vonatkozik a színekre is!” – javasolja a lakberendező.

Ha a lakás dekorálásából a gyerekek is szeretnék kivenni a részüket, aranyozhatunk velük diót, köthetünk díszeket, vagy akár együtt fújhatjuk be hósprével szobájuk ablakait. A bejárati ajtó díszítéséről se feledkezzünk meg, hiszen ez az, amit minden vendég elsőként lát belőlünk: dobjuk fel az ajtót ízléses koszorúval vagy egyéb karácsonyi dísszel!

Oszd meg másokkal is!
Mustra