no

Így készítsen filcből ékszert

Dizájntárgy-barkács sorozatunkban most Kanics Márta textiltervező „Cheer up” kollekciójának egyik darabját, a filcből készült nyaklánc elkészítését mutatja be nekünk a tervező. Ennek az elkészítését is kipróbáltuk, ezt se tudtuk elbénázni, szóval önöknek is menni fog. Minden alapanyag olcsón beszerezhető hozzá, és még csak boltról boltra sem kell járnia, mert egy helyen, egy sima hobby- vagy gyöngyös üzletben hozzájuthat mindegyikhez. A lánc alig öt perc alatt elkészíthető, és nagyon klassz dizájnajándék lehet akár karácsonyra is.

fsz1

Amire szüksége lesz

  • 20x30 cm filc anyag (körülbelül 200 forint)
  • nemezelt gyöngyök (20 forint/darab)
  • acélsodrony színes műanyag bevonattal (egy nyaklánchoz simán elég 70 cm)
  • nyaklánc stopper (20 darab/csomag körülbelül 200 forint)
  • rugós kapocs (4 darab/csomag körülbelül 150 forint)

Ezek kellenek az összedolgozáshoz:

  • hosszú, vastag tű
  • fogó
 

Így kezdjen hozzá

Vágja ki a sablonnal megrajzolt 18-20 darab elemet, illessze őket össze, és a tű segítségével lyukassza ki mindet középen, lehetőleg azonos helyen. Miután ezzel kész van, szúrja át a nemezelt gömböket is, és az egészet húzza fel az acélsodronyra. A „lánc” végeire erősítse fel a stoppert egy fogó segítségével, és már kész is a menő sk lánc, vagy dizájnajándék.

    Kanics Márta

    Textiltervező, a MOME textil szakán diplomázott 2007-ben. Két fő terület határozta meg az elmúlt években művészeti tevékenységeit: kísérletezés a színek pszichikai hatásaival, illetve különleges szövött struktúrák létrehozása. 2010-2011 évben elnyerte a Kozma Lajos Iparművészeti ösztöndíjat, amely lehetőséget biztosított a Lighttex és UVtex lakástextil kollekció létrehozásához. Számos kiállításon szerepeltek munkái, jelenleg az Iparművészeti Múzeumban, a FISE30 jubileumi kiállításon látható az UVtex anyaga. A színek harmóniájára épülő Cheer up alátét kollekció, 2007-ben született meg. A tervezőnő azóta folyamatosan fejleszti és bővíti a kollekció darabjait. Az itt elkészített textilékszert a Cheer up gyűrű sablonja inspirálta.

    Munkáival rendszeresen megjelenik az itthoni Wampon és külföldi dizájnvásárokon. Termékeit Skóciában is árulják, itthon a Palmetta Design és az Aron Design Store forgalmazza.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra