Nem para a parafa fal

A Bricostore nagy hétvégi akciójában sikerült szereznem egy jó nagy tekercs parafát. A többek között szigetelésre is használt anyag jó tulajdonságait továbbgondoltam, és elhatároztam, hogy ha már maradt némi ragasztó, akkor feldobok a falra egy csík parafát. A fal – vagyis egészen pontosan egy szekrény oldala – úgyis ronda, sokat rontani rajta már nem lehet.

Szükséges eszközök

parafa

parafa ragasztó

fogazott spakli

sima spakli vagy egy kés

olló/sniccer

vonalzó

rajszög

régi szivacs

A parafát tekercsben vagy lapban is lehet kapni: ha lapban veszi az ember akkor négyzetméterenként 3000 forint körül lehet hozzájutni, tekercsben olcsóbb (8 méter 4500 Ft körül van), viszont ha kevés kell, akkor nem érdemes tekercset venni. A lap előnye, hogy általában felületkezelt, így nem kell hozzá megvenni a vízbázisú lakott, viszont nem könnyű festeni.

Ragasztóból számtalan létezik, az olcsótól a drágákig. Az általam beszerzett doboz 1190 Ft volt, de a Pattex speciális ragasztója nagyobb kiszerelésű és olcsóbb – persze, ez már csak a vásárlás után derült ki.

Azt érdemes végiggondolni, hogy a későbbiekben hogyan akarjuk hasznosítani az adott falat vagy bútort, mert minden valószínűség szerint nem könnyű lekaparni a ragasztót.

A leszabás után jöhet a ragasztás. A legnehezebb a ragasztó kibányászása a dobozból, én erre egy kést használtam, de lehet, hogy egy műanyag keverőkanál jobb lett volna, mert az legalább hajlik. A ragasztó egyébként könnyen felhordható, nem csöpög, nem büdös és könnyű vele dolgozni. Legyen azért nálunk készenlétben egy régi, bevizezett szivacs, mert a ragasztó megkötés után nem jön le a parafáról, sem a bútorról, addig viszont könnyen letörölhető.

A felhordás után nagyon hamar megszárad a parafa, az esetlegesen túlérő részt sniccerrel javasolt levágni. Én csak egy alap változatot készítettem, de igény szerint lehet festeni akár az egészet, akár a szélét, vagy ráragasztani egy szép szalagot, dekoratív papírt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra