Ha ver a férjem, csak megnyomom a gombot, és jönnek a rendőrök

2012 februárjában indult az a program, mely a párkapcsolati erőszakban élő nőknek kíván segítséget nyújtani. A Vodafone a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesülettel összefogva, a társadalmi felelősségvállalás jegyében indította el a Vodafone a Nők Biztonságáért programját, melynek lényege, hogy a célcsoportba sorolt nők egy kis készüléket kapnak, melyet megnyomva a rendőrség előzetes mérlegelés nélkül azonnal a helyszínre siet.

72281370
Roger Lemoyne

Mivel Magyarországon a statisztikák szerint minden ötödik nőt élete során legalább egyszer bántalmaz a partnere, ezért a programra nagy igény van. A dolog szépségét azonban számos dolog árnyalja be. Egyrészt jelenleg mindössze 21 készüléket helyeztek ki, másrészt a program kizárólag a IX. és a XII. kerületben elérhető. Korábban a XI. kerület is részt vett a programban, de általunk nem ismert okok miatt kiszálltak.

A programban résztvevőkkel készült interjúkból kiderült, hogy bármennyire is jó a kezdeményezés, azért jó néhány nehézséggel meg kell küzdeni a használóknak. "Mielőtt megkaptam a segélyhívót, csak kísérettel mentem el otthonról. Most már néha egyedül teszem meg az utat" – vallja egyikük.

A készülék úgy kerülhet valakihez, ha igényt nyújt be rá. A IX. kerületi rendőröket kiképezték arra, hogy ha családon belüli erőszak miatt kapnak riasztást, akkor a bántalmazottnak ajánlják fel a lehetőséget arra, hogy a készülékhez hozzájusson. Az igény kitöltése után a NANE munkatársai elemzik a kockázatokat, és ennek megfelelően döntenek, hogy a kliens megkapja-e azt.

A gyufásskatulya méretű készülék GPS-szel van ellátva, hangfelvételt készít, így a rendőrök pontosan tudják, hová kell menni, és a bántalmazottnak akár meg sem kell szólalnia.

Fuxreiter Róbert, a IX. kerület rendőrkapitányságának vezetője szerint a program náluk jól működik, főleg mióta a végrehajtó állomány is részt vett egy továbbképzésen, ahol megtanulták, mit kell csinálni egy ilyen vészhívásnál.

Annak ellenére, hogy az alapötlet jó, számos megválaszolatlan kérdés maradt. A Vodafone segítségével jelenleg mindössze 21 készülék van kihelyezve (30 üzemeltetésére lenne lehetőség), két kerületben használják csak, február óta a valódi riasztások száma 8 volt. A cég azt szeretné elérni, hogy a program – akárcsak Spanyolországban és Nagy-Britanniában –, itt is állami támogatással tudjon tovább élni. Kérdéses viszont, hogy ha elterjedne a készülék használata, akkor lenne-e elég rendőr, hogy a helyszínre vonuljon?

Persze a készülékek birtoklása nem csak azért fontos, mert veszély esetén aktivizálhatóak, hanem azért is, mert csökkenti a szorongást, a tulajdonosa biztonságban érzi magát, ezáltal az általános lelkiállapota jobbá válik. Az azonban kérdés, mi történik a rendőrök távozása után, illetve ha a bántalmazott feljelentést tesz ugyan, de másnap "családi nyomásra" már visszavonja ezt, ahogy ez sok esetben megtörténik.

Hányan lehetnek érintettek?

A statisztikák szerint hetente egy nőt öl meg jelenlegi vagy expartnere. Emellett rendszeresen félmillió nő van kitéve Magyarországon családon belüli bántalmazásnak. A házasságon belüli nemi erőszak 1997-ben került be a Büntető Törvénykönyvbe, míg a családon belüli erőszak mint önálló büntetőjogi tényállást 2012 szeptemberében szavazta meg a parlament.

Ebben valószínűleg szerepet játszott  Varga István fideszes képviselő felszólalása, aki a női emancipáció ellen emelt szót. Kijelentése jókora botrányt kavart, a képviselő a CSBE megszavazásakor rózsával kért bocsánatot az érintettektől. A családon belüli erőszak látenciája igen nagy, az esetek nagy részében a bántalmazottak félelemből nem tesznek feljelentést, hanem inkább visszatérnek a bántalmazóhoz. Teszik ezt annak ellenére, hogy előrelépésként lehet elkönyvelni, a távoltartási törvényt, melyet 2009-ben fogadott el a parlament.
Oszd meg másokkal is!
Mustra