Teszt: adventi újságok

Karácsony közeledtével a kiadók piaca dobják az adventi különszámaikat, hogy jobbnál jobb ötleteket adjanak az elkövetkező időszakra. Megnéztük, melyiket kinek érdemes megvennie.

A karácsony alapvetően a hirdetők álma, ilyenkor gyakorlatilag mindent el lehet adni, a bajuszvaxtól a swarovski kristályos kutyahámig.

Ezt a piacot persze a lapkiadók is szeretik meglovagolni, így a női magazinok különszámot dobnak piacra novemberben, az Advent jegyében. Bár Amerikával összehasonlítva mi hátul kullogunk a sorban, azért így is sikerült 6 kiadványt találnunk, hogy jó alaposan kivesézzük őket.

Éva Advent - Készülj az ünnepekre! 162 oldal, 695 Ft

Az Éva nem elöször vágott bele a projektbe, és kíváncsiak voltunk, a tavalyi év kissé lanyhább verziója után tudnak-e valami újat mutatni, vagy csak a netről levadászott és újrafotózott ötletekkel lesz tele az újság. Nézzük a tényeket.

RDA 8720

A lapban 27 egész oldalas hirdetés van, ehhez jön még 39 oldal, ahol gyakorlatilag reklámcéllal jelennek meg termékek. Ez így 66 oldalt tesz ki, de még mindig marad 96 oldal, ahol a közelgő karácsony a téma. A lap nagyjából követi az állandó kiadvány tematikáját, persze a tematikus tartalomnak megfelelően. A főzés és az utazás, no meg egy kis divatkörképnek álcázott ajánló mellett kapunk dekorötleteket, egy interjút Kamarás Ivánnal, és egy cikket arról mit is csinálnak a gerilla kötők.

Ami az Évában jó, az, hogy számos praktikus tanácsot gyűjtenek össze, mint pl. a csomagküldés szabályairól szóló cikk, vagy az, hogy milyen húst hány percig kell sütni, hány főre elég, és mivel kínálja az ember a vendégeket, ha meglepetésszerűen esnek be. Az ünnepi menetrend (szinte kötelező) megtervezése, a karácsonyi dekorok házi és olcsó kivitelezése mellett ott van az újságok legötlettelenebb része, a "Nagy Ajándékbazár". Ezt sajnos egy újság sem hagyja ki, ezért sikerül olyan szépségeket ajánlani, mint a webkamerás ágyú a bátyónak, vagy a kristályokkal kirakott egérpad és egér a huginak, a Guiness-rekordok könyvéről nem is beszélve, amit a nagypapának ajánlanak a szerkesztők.

Nem tudom miért él az a kép a glossy magazin szerkesztőkben, hogy a világ csak konzumidiótákból áll, a nagyszülők egész nap otthon ülve az óragyűjteményüket rendezik, a nagyi meg csak arra jó, hogy sütit süssön, néha megkínálja a barátnőit teával, majd bekenje a testét levendulás testápoló olajjal – de végül is a sales diktál. Azt a férjet azért nem irigylem, aki nyakkendőt és a Motorkerékpárok című könyvet fogja megkapni karácsonyra, de nem lennék barátnője a rovatvezetőnek, ő ugyanis kétszersült mintázóval és egy ünnepi CD-vel lepne meg. A kutya viszont kaphatna kutyasampont és gumicsirkét, a beeső vendég pedig egy iPad-tartót meg talán egy jégkaparót, a varázspálca távirányítóról nem is beszélve.

Az Évában ugyanakkor szeretnivaló, hogy gyönyörű képanyaggal dolgoznak, dicséret illeti a fotósokat. A csináld magad szekcióban a csomagolás mellett a képeslapkészítést mutatják be, de az adventi naptár vonal is erős. A receptek ebben az időszakban kiemelt jelentőséget kapnak, a hagyományos mellett bejött a vega szál is, meg persze a sütemények minden mennyiségben. A cikkek informalitását növeli, hogy gyakran adnak meg weboldalt, ahonnan plusz infókat lehet szerezni az adott témáról, vagy akár csak egy videót megnézni, mondjuk Kamarás Iván fotózásáról – ha valakit pont ez érdekel.

A reklámmenyiség ellenére is szerethető az Éva ünnepi kiadványa, aki pedig nem akar fizetni érte, nézze meg a könyvtárban.

Praktika – 600 Ft, 114 oldal

Reklám szempontból a Praktika maga a csoda, alig 7 egész oldalas hirdetés található benne, aminek a kiadó biztos nem örül ennyire. A lap Monspart Éva távozása óta sokat vesztett fényéből és kreativitásából, de sebaj, még mindig van felvevőpiac, főleg az össznépi ajándékozás időszakában. A lap a koszorúkkal indul, majd a karácsonyfa és az ajándékok összehangolt dekorációját leshetjük meg.

RDA 8721

A Praktikában minden barkácsötletnél ott van, mennyire időigény-, költség- és nehézségi fokozatú, ami jól jön, ha épp az utolsó pillanatban akarunk valamit alkotni. Azt hiszem, alapvetően az a baj az újsággal, hogy unalomig elcsépelt ötletek vannak benne (matricafestés az ablakra, cserépből készült gyertyatartó, szegfűszeggel teletűzdelt narancs), akárcsak húsz éve az óvodában.

Az ételekről nem érdemes túl sokat írni, Borbás Marcsi füstölt halpástétomot készített, aztán jönnek a hagyományos karácsonyi ételek. Azt azért megnézném, hányan fognak nyújtófába mintát marni (minden elismerésem az övék), ez ugyanis jó ajándék lehet azoknak, akik egész évben karácsonyi mintájú kekszet kívánnak gyártani. Ami mindenképp becsülendő, hogy részletes leírást találunk minden ötlethez, plusz szabásminta segíti a varrókat, de "aha!" élmény azért nem tört ki belőlem az újság átlapozása után sem. Azoknak akik szeretnek kötni, horgolni vagy varrni és ezzel elárasztani a rokonokat, mindenképpen ajánlott a lap.

Blikk Nők Advent – 50 oldal, 215 forint

A Blikk pontosan tudja mi kell a nőknek: egy lap, amit végig lehet olvasni az irodába menet, elmeregeni azon, hogyan törjünk ki a rántott hal-beigli tengelyből, és hogy hogyan ússzuk meg a legkisebb véráldozattal a karácsonyt. A lap rögtön 24 ötletet kínál fel, amelyekkel "ünnepi ruhába bújtathatja környezetét", ezek közt található koszorú, filcdísz, illetve adventi naptár is. Azt azért megnéznénk, hogy ki kötözget habcsókot és perecet erősebb faágakra, hogy azokkal kínálja meg a vendégeket, dekorációnak viszont elmegy. A Blikk Nők szerkesztői a külső dekorra is gondoltak, a kültéri koszorútól az ablak- és ajtódísz elkészítéséhez is adnak inspirációt.

RDA 8719
divany

A saját kezűleg készítve oldalon az ötletek jók, de amikor a leírás csak annyi: " Időigényes, de nem lehetetlen küldetés: maradék anyagokból géppel és kézzel is varrhat játékokat." – azt nem éreztük túl informatívnak.

A koszorú elkészítése legalább lépésről-lépésre bekerült a lapba, de az nem derül ki, hol lehet oáziskarikát kapni, vagy, hogy mi az a Tillandsia Ambel, amivel dekorálni kellene.

Rövid csomagolási tippek után jöjjenek a gasztroajándékok: befőtt helyett készíthet fűszerolajat, kenyérmuffint cseréppel dekorálva, és szörpöt vagy házi pálinkát szépen feldíszített üvegbe töltve.

A karácsonyi menü minden háziasszony rémálma, a Blikk erre is kínál megoldást, bár a sült kolbász vörös káposztával inkább tűnik bajor fogásnak, a fonott kalácsot pedig mi húsvétkor tesszük az asztalra, de hát változnak az idők. A desszertek között is találunk kalácsot, de kávés-csokis minitortákat is. Az aprósüteményekkel 6 oldalon keresztül foglalkozik a lap, aztán jöhetnek a forró italok "zimankó idejére".

A mi kerüljön a fa alá rovatban a hirdetők vonultatják fel ajánlataikat, tehát a szódagép, az arckrémek, vagy egy kávéfőző is remek karácsonyi ajándék, a legújabb Coehlo könyvről nem is beszélve. Az "urak" pedig kapjanak dezodort és tusfürdőt – javasolja a lap.

A nőknek a karácsonyi külső nagyon fontos, ezért megtudhatjuk, hogyan hozzuk magunkat formába, illetve hogyan kerüljük el a plusz kilókat. Miután megszépültünk jöhetnek a gyerekeknek szóló tippek, mert "a hasznosan és vidáman eltöltött órák életre szóló élményt jelenthetnek az egész családnak".

Az utolsó két oldalra egy rejtvény és egy utazási rovat került, eszerint Svájc, Prága és a Tátra is megfelelő téli úticél lehet a családnak.

Nők Lapja Advent – 138 oldal, 475 Ft

A háziasszonyok kedvence sem hagyhatta ki, hogy megjelentessen egy ünnepre készülős különszámot. A nettó 15 oldal egész oldalas hirdetést tartalmazó újság abbanl tér el a többitől, hogy jó sok megható történetet mesél el, pont olyanokat, melyeket ebben az időszakban előszeretettel tolnak a női magazinok. Kilóg a sorból a Főúri családok karácsonya a századfordulón című cikk, amit szívesen olvastunk volna bővebben is. A cikkek rendszerezésének alapja advent négy hete, így minden hétre találunk csomagolni valót, receptet és megható írásokat is.

RDA 8723

Ennek ellenére teljesen vállalható ötleket tartalmaz, bár 8 koszorú készítési ötlet után abbahagytuk a számolást, de az érződik a lapon, hogy nem az ajándékokra, inkább a körítésre mentek rá. A díszített gyertyák készítése, vagy a papírzacskókra ragasztott keresztszemes hímzés mellett azért megjelenik a fűszerolaj és ágyaspálinka, mint házi és gasztroajándék, de tényleg úgy tűnik, ezek nélkül nem készülhet idén adventi szám.

Jó ötlet lenne az újratölthető jegyzetfüzet és a CD-tartó mind do-it-yourself ajándék, de sajnos a reklám miatt összetolt leírásból nem jöttünk rá, hogyan kell pontosan kivitelezni a dolgot.

Az 55 ajándékötlet tematikája az Évától eltérően nem a családtagoknak és a barátoknak ajánl meglepetést, hanem ár szerint van csoportosítva. 10 ezer alatt és 30 ezer felett is találni ajándékot, persze maradva a megszokott nyakkendő-óra-sminkkészlet vonalon.

Nem rossz ötlet viszont a fenyőfákról szóló írás, melyből hasznos információkat lehet szerezni a fenyőfajtákról, vagy a Gerbeaud cukrászda és a zserbó története. Úgy tűnik, a koktélok és egyéb ünnepi italok is kötelező kellékek, mint ahogy az ünnepi asztal díszítése.

Ennek ellenére nem sikerült rosszul az újság, akinek csak néhány inspiráció kell, vagy a dekorációra menne rá, csapjon le a lapra.

Kreatív ötletek Special Karácsonyfadíszek 47 oldal, 745 forint

A Németországban bizonyára jól fogyó kiadvány nevéből is adódóan kizárólag a fa díszítésére kínál házilagos megoldásokat. Nem lenne ezzel semmi baj, simán el tudom képzelni, ahogy kissé fáradt óvónénik és alsós tanítok cipelik haza a cekkerben a csöppet sem olcsó lapot.

A díszek ugyanis leginkább az általánosban készített technika órai szerencsétlenkedés eredményének tűnnek, de persze van, akihez ez a stílus áll közel. A meglehetősen részletes leírások jól követhetőek, és átmásolható sablonok is vannak a lapban, de a felsorolt hozzávalók egy része nem kapható itthon, vagy a neten legalábbis nem lelhetőek fel. Aki hajlandó, hogy a fenyőfát illatosító olajjal fújja be, és szeret gyermeteg díszeket a fára akasztani, az csapjon le a meglehetősen túlárazott - igaz, cserébe legalább reklámmentes - lapra.

Glamour Karácsony + Glamour december – 56 oldal, 495 forint

A Glamourhoz csomagolt karácsonyi füzetben felesleges lett volna a reklámokat számolni, mivel az egész reklám. Egy glamour lány elsősorban magának vásárol, így kerülhetett az első oldalakra a Boltkóros naplója címet viselő szösszenet. Aztán rögtön kiderül, egy trendi csaj, aki stílusos és szuper háziasszony akar lenni – mert glamour lány-értelmezésben a karácsony mi más, mint egy hatalmas parti – bárszéket, limitált kiadású vodkát, némi pálinkát és zenegépet vásárol, meg egy adag pezsgő habfürdőt, hátha elszabadul a buli.

RDA 8725

Aztán jöjjenek a csokik és a "fiúk és az ő játékaik", a pasik ugyanis szeretnek játszani. Ezért vegyen kedvesének, apjának vagy a tesójának alabástrom sakk-készletet á 55000 Ft, de a Louis Vuitton backgammon sem rossz ajánlat (árat sajnos nem tüntettek fel).

A kultúra jegyében Coehlo Alkimistáját és Hatala Ágnes önfejlesztő könyvét ajánlják, Kásás Tamás önéletrajzi írása mellett. A tematikus ajánlókban a barátodnak rovatban az abszolút csúcs a nadrágtartós alsónadrág, ezek után nincsenek szavaink, bár a mamának ajánlott push-up melltartó és alakformáló bugyi is kiváló ajándék.Szerencsére a papa a ballonkabát mellé kaphat bajuszápolót, kötelező beszerzésként pedig a bőrkabát a vörös alsóneműszett és a farmer szerepel.

Persze a trendi konyhai kellékek is kötelezőek így karácsony táján, és mi is vágyunk egy Kitchen Aid robotgépre (189000 Ft), krokodil alakú tortvágóról nem is beszélve(4530Ft). A gyerek meg kapjon Puma cipőt, Benetton kabátot, és PlayStationt. A rendes nők az állataikat is meglepik, például egy kutyatállal az Alessitől (16900), vagy bio gumicipővel (3550 Ft), de az epres joghurtos gubancolódást gátló cicaspray (3800 Ft + wtf?!?!) is megfontolandó. Itt feladtuk a lapszemlét, de vásárlásmániások csapjanak le nyugodtan a színes-szagos reklámkatalógusra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek