Nemzetközi tudósok: a túlsúlyos emberek is lehetnek egészségesek

Szeretjük a brit és más nemzetiségű tudósokat, mert rendületlenül bombáznak minket a néha banális, néha forradalmi eredményeikkel. Hogy egy friss, a European Heart Journal folyóiratban publikált nemzetközi tanulmány következtetése melyik kategória, azt mindenki döntse el maga. Dr. Francisco Ortega és csapata nem állít mást, minthogy az elhízott, túlsúlyos emberek közel fele ugyanolyan egészséges, mint a normál alkatúak, és nem veszélyeztetik őket jobban a szív- és érrendszeri valamint rákos megbetegedések sem, mint jó pár kilóval könnyebb embertársaikat.

Az 1979 és 2003 közt zajlott kutatásban 43265-en vettek részt. A vizsgálati alanyok 98 százaléka az europid rasszba tartozott, és munkahelyükön fontos pozíciót töltöttek be. 25 százalékuk nő volt, és 29,7 százalékukat az elhízott kategóriába sorolták - ismerteti az alapadatokat a CBS News. Az alanyoknak részletes kérdőívet kellett kitölteniük egészségi állapotukról és az életvitelükről, és persze megvizsgálták az állópépességüket is, valamint megmérték magasságukat, súlyukat, derék-körméretüket, testzsír-százalékukat, vérnyomásukat és így tovább.

A szakértők szerint igenis vannak olyan emberek, akiknek a testtömeg-indexe ugyan nem sugall semmi jót, de az anyagcseréjük miatt valójában minden rendben van. Sajnos, ez nem igaz minden túlsúlyos emberre, számukra továbbra is komoly veszélyt jelent a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Mint kiderült, az elhízott, túlsúlyos résztvevők 46 százaléka egészségesnek mondható. A CNN információ szerint ehhez nem kellett más, minthogy a következő tünetek közül egyik sem, vagy csak az egyik jelentkezett: magas vérnyomás, magas triglicerid- és glükózszint, illet alacsony HDL-szint. Ők egyébként rendszeresen mozognak és az állóképességük is jobb, mint a maradék 64 százalékba tartozó társaiké.

tk3s 20120716 zaf x99 061
Zou Zheng

„Nem minden kövérnek tűnő embernél ugyanaz a prognózis, és a belgyógyászoknak a súlyon kívül sok egyéb tényezőt is figyelembe kell venni, amikor azt akarják megbecsülni, hogy egy túlsúlyos páciensnél fennáll-e a szív- és érrendszeri valamint a rákos megbetegedések veszélye” – nyilatkozta Ortega, aki szerint azért, mert valaki nagy darab, még lehet fizikailag jó állapotban. A kutatók azt javasolják, hogy a testzsír-százalék és az edzettség, a fittség is szerepeljen a szempontok között a prognózis felállításakor.

„Az esetek többségében az elhízottság igenis komoly rizikófaktor a szívbetegségeknél, de ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy nem a súly a fontos, hanem az, hogy hol halmozódik fel a zsír” – nyilatkozta a Daily Mailnek Amy Thompson, a British Heart Foundation egyik munkatársa. Hozzátette, ha a hasi tájékon rakodnak le a felesleges kilók, akkor nagyon kell vigyázni, és megelőzésképpen természetesen fontos odafigyelni az étkezésünkre és arra is, hogy eleget mozogjunk. A CNN cikkében persze arra is felhívják a figyelmet, hogy Ortegáék eredményeiből is csak módjával vonjunk le messzemenő következtetéseket, mert nem vizsgálták az inzulinrezisztenciát, és az sem derült ki, hogy a résztvevőknek meddig voltak súlyproblémáik. Azt egyébként ők is kiemelik, hogy a testmozgás nagyon fontos, mindenkinek jót tesz.

A kövérségi paradoxon

Egy svéd tanulmány eredménye szerint fura módon a túlsúlyos szívbetegeknél sokkal jobb a gyógyulási és túlélési arány, mint a soványabb pácienseknél, a legveszélyeztetettebb csoportba viszont a kórosan elhízott és a kórosan sovány emberek tartoznak. Ez a kövérségi paradoxon.

Dr. Oskar Angerås, aki társaival összesen 64 ezer szívproblémákkal küzdő ember adatait dolgozta fel, szintén leszögezte, hogy a megfelelő súly fenntartása elengedhetetlen. Igaz, a túlsúlyos és elhízott szívbetegeknek, vagyis azoknak a súlyproblémákkal küzdő embereknek, akiknél már jelentkeztek a káros hatások, nem ajánlják, hogy sokat fogyjanak. Ennek ugyanis negatív következményei is lehetnek, miközben épp a tartalékok segíthetnek abban, hogy legyen elég erejük küzdeni a krónikus problémák ellen - írja a Daily Mail.

Oszd meg másokkal is!
Mustra