10 tipp, ami elűzi a nyaralás utáni depressziót

Bár vannak, akik még nem voltak nyaralni, így fogcsikorgatva számolják a hátralévő napokat, valójában azok sincsenek jobb helyzetben, akik már visszajöttek a nyaralásról. Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy milyen nehéz visszarázódni a munkába. Pedig nyilván mindenki azt várja, hogy egy napbarnított, lelkes, energikus, motivált munkatársat kapjon vissza, ha már egyszer az illető kivette az éves rendes szabiját. Helyette azonban gyakran ugyanaz a motiválatlan, mogorva valaki lép be az ajtón, aki pár hete vagy napja elhúzott a tengerpartra. Igen, ez a vakáció utáni rosszkedv, vagyis a post vacation blues, mert neve is van.

Rengeteg tünete van a vakáció utáni szomorúságnak. Ilyen a fáradtság, nyugtalanság, étvágytalanság (vagy épp fokozott étvágy), szomorúság, szorongás, a motiváció hiánya, üresség, nosztalgia, düh és bizonyos esetekben depresszió, amivel bizony érdemes felkeresni egy szakembert. Jó esetben a tünetek pár napon belül elmúlnak, rosszabb esetben azonban a szabadság idejének másfélszerese kell ahhoz, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba.

A TripAdvisor felmérésében 1400 ember vett részt, és 64 százalékuk már a vakáció közben szomorkodott amiatt, hogy a nyaralás nem tart örökké. Az egyhetes utazásoknál az ötödik napon csúcsosodik ki a szorongás és a megkérdezettek 4 százaléka már a nyaralás első napján is azon kesereg, hogy egyszer vége lesz. Természetesen a legtöbbjüket nem az zavarja, hogy haza kell mennie, hanem az, hogy visszatérnek a dolgos hétköznapok. A felmérésben résztvevők 19 százaléka már az első nap, 43 százalékuk pedig már az első héten feszült lesz a munkától. Húsz százalékuk bevallotta, egy hónapnak sem kell eltelnie ahhoz, hogy betegszabadságot vegyenek ki, nyolc százalékuk elgondolkozott azon, hogy új állást keres, négy százalékuk pedig rendszeresen késett a nyaralás után.

stockfresh 74115 tired-professional-looking-at-screen-troubled s

És most nézzük meg, mit is tehetünk annak érdekében, hogy a nyaralás után ne hergeljük  bele magunkat a munkahelyünk utálatába, főleg, hogy most jön az, amikor minden motivációnkra, energiánkra szükségünk lesz, mert a szabadságon lévő kollégák munkáját is nekünk kell megcsinálni. A leghatékonyabb gyógyír a megkérdezettek szerint egyébként az volt, ha egy újabb utazás  szervezésébe fogtak, és sokat segített az is, ha újból megnézték a szabadság alatt készített videókat és fényképeket.  De ez nem minden!

1. Akadályozd meg a levéláradatot!

Nincs is idegőrlőbb annál, mint amikor kéthétnyi céges levelezést kell átböngészni. Ez nagyon sok időt vesz igénybe, de persze az sem jó megoldás, ha mindent olvasatlanul törlünk. A levelezőprogramunkban állítsuk be a megfelelő üzenetet, amelyben persze ne csak azt tudassuk a világgal, hogy két hétig biztosan nem dolgozunk, hanem azt is adjuk meg, hogy helyettünk melyik kolléga tud segíteni. A laptopot és a céges telefont pedig kapcsoljuk ki, mert ha állandóan a levelezőlistát böngésszük, akkor nem lesz túl pihentető a nyaralás. Igen, tudjuk, miről beszélünk.

2.  Ne várj csodát!

A túlzott elvárások magunkkal és másokkal szemben sem a vakáció alatt, sem utána nem tesznek jót, ezt ne felejtsük el. A nyaralás jó alkalom a pihenésre, új élmények gyűjtésére, de ne várjuk hogy örökre elűzi az összes gondunkat, minden jobb lesz utána. Előfordulhat persze, hogy gyökeresen megváltozik tőle az életünk, mondjuk az egynyári kalandból házasság lesz, de valljuk be, ez az azért nem gyakori. Vakáció közben előfordulhat, hogy többet veszekszünk a barátainkkal, szeretteinkkel, de ebből sem kell mindig hosszú távú következtetéseket levonni, ahogy hazaérünk, inkább borítsunk fátylat a sérelmeinkre.

3.  Csak módjával!

Ugyan ilyenkor szívesen használjuk ki, hogy (majdnem) mindent szabad, nincsenek kötöttségek, ügyeljünk arra, hogy amennyire csak lehet, tartsuk be a napi rutint, legalább ami az alvást és az étkezést illeti. Így nem lesz aztán olyan nehéz ismét megszokni, hogy korábban kell kelni. Ha lehet, próbáljunk meg egészséges ételeket enni, és mozogjunk eleget, mondjuk kocogjunk a vízparton, így nem fogunk teljesen eltunyulni, és nem lesz olyan megerőltető visszatérni a mókuskerékbe.

stockfresh 1879081 young-woman-jogging-lake-park-sunny-day sizeM

4.  Szortírozd a szokásokat!

A nyaralás után hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindent meg kell változtatni unalmas kis hétköznapi életünkben. Erre nyilván nincsen mód, de valójában nem is szükséges fenekestől felforgatni a világunkat, elég, ha csak erőt nyerünk a vakációból és pár apróságon változtatunk. Mondjuk beiratkozunk valamilyen tanfolyamra, új mozgásformát próbálunk ki, de ha például a nyaralás alatt megszoktuk, hogy esténként mindig sétáltunk, vagy vacsora után megittunk egy pohár bort, akkor ezen jó szokásainknak nem kell búcsút inteni.

5. Utazz fejben!

Ha valami miatt szorongunk vagy feszültek vagyunk, akkor – ahogy azt a szakemberek is javasolják – érdemes valami kedves, örömteli élményre gondolni. Idézzük fel a vakáció legkellemesebb pillanatait, és máris elönt minket a boldogság.  Sokat segít, ha beviszünk a munkahelyünkre egy fotót vagy egy szuvenírt, így könnyebb nosztalgiázni. Arra azért vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba az ábrándozást, mert ugye valakinek azért dolgoznia is kell.

stockfresh 1505648 happy-business-woman-in-the-office-resting-an

6.  Idézz meg egy távoli országot!

Ha megtetszett egy másik ország kultúrája, nem kell várni addig, amíg még egyszer lesz lehetőségünk elutazni külföldre. A haszontalan sóvárgás helyett vehetünk például nyelv- és táncórákat, részt vehetünk főzőtanfolyamokon, és persze még ezernyi más mód is van arra, hogy életünkbe visszacsempészhessük egy kicsit a távoli országot, amibe beleszerettünk. Ehhez persze a legjobb, ha tartjuk a kapcsolatot azokkal az érdekes, kedves emberekkel, akikkel a nyaralás során ismerkedtünk meg.

7. Oszd meg az élményeidet!

Természetesen nemcsak magunkban merenghetünk a kellemes élményeken, sokkal jobban érezzük majd magunkat, ha ezeket minél több emberrel megosztjuk. Azért ne essünk túlzásokba, ne lepődjünk meg, ha egy 3 órás diavetítés után lehet, hogy elfogy a türelem. Azon sem érdemes megsértődni, ha sokan nem értik meg, miért érezzük magunkat rosszul a bőrünkben a kiadós pihenés után. Természetesen az internetre, közösségi oldalakra is felpakolhatjuk a nyaraláson készült képeket, de ügyeljünk arra, hogy mit és kivel osztunk meg.

8.  Szervezz minivakációt!

Bár az első hét így is kegyetlen, ha tudjuk magunkról, hogy több időre van szükségünk, akkor a vakáció utáni hétvégén menjünk el mondjuk a Balatonra vagy egy közeli üdülőhelyre, így egy kicsit vissza tudjuk hozni a hangulatot. Bármilyen hihetetlen, sokat segíthet egy laza céges bográcsozás vagy elvonulás is, bár megértjük, ha valaki a hétvégéjét nem a munkatársai körében akarja eltölteni. Igaz, egy hosszú nyaralás után ők viszonylag új arcnak számítanak a velünk vakációzó családtagokhoz, barátokhoz képeset.

9.  Jöhet a következő!

Ahogyan azt már korábban is írtuk, az egyik leghasznosabb megoldás az, ha rögtön el is kezdjük szervezni a következő nagyobb vakációt. Válasszuk ki az úti célt, tájékozódjunk arról, hogy mire lehet számítani, kezdjünk el pénzt gyűjteni egy befőttesüvegben és hasonlók.

10.  Ügyeljünk a fokozatosságra!

Nem biztos, hogy jó ötlet, ha azonnal belecsapunk a lecsóba. Jöjjünk haza a munkakezdés előtt pár nappal, mondjuk pénteken. Vagy ha lehet, akkor ne hétfőn térjünk vissza a munkába, hanem szerdán vagy csütörtökön. Így csak pár napot kell kibírni a hétvégéig. Ha újra munkába állunk, kezdjük könnyebb feladatokkal, már amennyiben erre mód van. Ha már az első héten túlórázunk amiatt, hogy behozzuk a lemaradást, megint csak kiszúrunk magunkkal, a mókuskerék hamar felemészti a tartalékainkat. Ne szégyelljünk segítséget kérni a kollégáktól és fordított helyzetben mi is legyünk készségesek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra