no

Így védekezzen a nap ellen!

Megőrülünk a melegtől a lakásban, már gyakorlatilag nincs mit levenni magunkról, mégis megsülünk, rövidesen ismét ez vár ránk. Sajna hűvöset nem tudunk varázsolni, de körbenéztünk, melyek azok a rolók, árnyékolók melyek segítségével kibekkelhetjük a nyarat.

Ha kertünk van, akkor egyszerűbb a helyzet, mert általában akad egy fa, amely alá le tudunk táborozni. De akár van, akár nincs érdemes pergolát építtetni vagy venni, melyre számos növényt fel lehet futtatni. Ha például minikivit választunk, akkor még haszna is lesz a bio-napernyőnek. Ha a pergola (20.000-től) már megvan, akkor futtassunk rá szőlőt, vadszőlőt ( ebből az 5 ujjas levelűt javasoljuk), vagy trombitafolyandárt, melytől még isteni illat is lesz (ezt lonc néven is kereshetjük a növényszaküzletekben).

Akiknek teraszuk vagy erkélyük van, azok vannak talán a nehezebb helyzetben. Ha egész nap tűzi a nap, akkor nem sok menekvés van, mindenképp legalább egy napernyőt be kell szerezni. Ha ennél komolyabb védelemre vágyunk, szél- vagy napellenzőt, vagy épp uv-szűrős baldachint, ez utóbbit akár magunk is legyárthatjuk. A legolcsóbb vászonlepedőtől és a négy oldalára csomozótt spárgától a vízálló molinóig, melybe rigliket tehetünk, számos választásunk van. A zsákvászon (juta) alkalmazása is jó lehet, hisz olcsó, könnyen szabható, és télre könnyen leszedhető. Az árnyékolóháló már nem olyan olcsó (10 méter 13500 Ft), de jól bírja a tűző napot.

Napernyőből a kínaitól a luxustermékekig hatalmas a választék, stílusunk és pénztárcánk szab csak határt annak, hogy melyiket válasszuk. Túl olcsót, bármilyen csábító is, nem érdemes venni, mert igen hamar tönkremegy. A döntést, hogy fát, műanyagot vagy fémet választunk, magunknak kell meghozni, de néhány dologra érdemes figyelni.

Bár a fa szép, de hamar törhet, főleg ha nem vagyunk olyan típusok, akik évente leápolják, legalább olajjal átkenik. A rajta lévő vászon, ha nem elég jó minőségű a termék, nem fogja bírni a napot, és még egy nyarat sem vészel át. A műanyag jó választás, könnyű, viszonylag olcsó, de nem mindig szép. A fém nehéz, és általában nagyobb ernyőknél használják, így érdemes végiggondolni, elfér-e egyáltalán, és hogy hová tudjuk eltenni a szezon végén. Akinek már vitte el napernyőjét a hirtelen jött szél, az megtanulta, hogy ha elmegy  otthonról, mindig be kell csukni.

Csukni egyébként az ablakokat-ajtókat is érdemes, legalább a legnagyobb hőség idején, ehhez persze az kell, hogy vagy redőny legyen rajtuk, vagy legalább sötétítőfüggöny, mert különben kis túlzással szauna válik a lakásból. Amikor aztán hűlt kicsit az idő, alapos átszellőztetéssel lehet frissíteni a levegőt.

A tetőtérben lakók nyáron nem járnak jól, főleg ha Velux ablakokat szereztek be. Nem azért, mert rossz minőségűek volnának, hanem mert baromi drágák hozzájuk a kiegészítők. Viszont kitalálhatjuk, milyen színre vágyunk, és egy program meg is tervezi helyettünk. Ha ennyit nem akarnánk költeni, akkor jó és olcsó megoldás, ha az ablak fölé és alá két rudat teszünk, és ezen áthúzunk egy nagyobb sálat vagy vastagabb anyagot (itt el is olvashatja, hogyan kell elkészíteni viszonylag egyszerűen egy ilyen árnyékolót). Persze az ablaknyitást nem könnyíti meg, de ideiglenes megoldásnak tökéletes.

Árnyékolásra, akár a teraszra is, jó és olcsó megoldás a bambuszroló (1500-4000 Ft), amely sok stílushoz passzol, és egy nyarat bőven kibír. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a madzagját tüntessük el, mert a macskától a gyerekig bárki képes beleakadni.

Ha utálja a napernyőket és a fényvédőket, akkor maradnak a növények, melyek egyrészt némi árnyékot képesek adni, másrészt csökkentik a hőérzetünket, és még szépek is. A vadszőlő igen igénytelen darab, és ha a szomszéd nem kap idegbajt, mert felfut hozzá, akkor meglepően gyorsan terjed. Ősszel ugyan lehullanak a levelei, de ez legyen a legnagyobb baj vele. Ha futtatnánk, akkor érdemes egy rácsot is beszerezni, vagy összedobni a növénynek, hogy boldog legyen.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek