no

Nagyvárosi kertész: hasznos tippek kerti partihoz

A mi házunk tiszta átjáróház. Hétvégente megtelik a Budapestről kimenekülni vágyó rokonokkal és barátokkal, akik piknikezni indulnak a hegyekbe, de inkább megállnak nálunk, mert itt lehet napozni, feküdni a hintaszékben és csak néha-néha nyalja őket arcon egy kutya. Jó esetben hoznak magukkal enni-inni, rosszabb esetben improvizálni kell.

Bár ami nálunk van, az nem minden háztartásra jellemző, de most van a kerti sütögetések időszaka, amikor még az is grillhús után rohangál, aki egyébként messziről elkerüli a konyhát, és mindenki akciós grillsütőre vadászik. Érdemes néhány dologra odafigyelni, ha kerti partit szervezünk, és nem akarjuk, hogy a nagy családi karácsonyi vacsora őrületét éljük át.

tk3s 69210

Akármennyire is ad hoc életet élünk, nem árt megnézni, hogy hány főt tervezünk meghívni, illetve lesznek-e gyerekek a bulin. A legpraktikusabb olyan bulit rendezni, ahol vagy mindenki magának süti a grillen az előre felvágott és bepácolt húst és zöldséget, vagy hideg majszolnivalókat készítünk el.

Ha előre pácolunk, akkor vagy a boltban vesszük meg a félkész húsokat, vagy a netről vadászunk tuti recepteket. Húsból nem árt fejenként 20-30 dkg-t számolni, a vegáknak pedig a grillsajt mellé érdemes cukkinit, padlizsánt, gombát vagy paprikát beszerezi. Persze a sült krumpli sem rossz választás, és a gyerekek rajongani fognak érte.

Mire lesz szükség?

pohár

tányér

evőeszköz

szalvéta

szívószál

jég

brikett/szén

tálalóedények minden mennyiségben

dekoráció (mécses, lampion)

kancsók

szúnyogűző mécsesek

takaró, ha hideg van este

.

Erre tökéletesek a szószok, melyekbe grissinit lehet mártogatni, de a vékony hasábokra vágott répa, karalábé vagy uborka is jó választás lehet. Egy boursint pillanatok alatt össze lehet dobni, és tényleg mindenki képes megcsinálni. Persze a kenőcsök mellett készülhetnek laktatóbb saláták is:tészta, taboulé, rizses zöldségsaláta, görög/bolgár saláta, caprese.

A vendégek nem csak enni, inni is fognak, és minden valószínűség szerint nem is keveset. Pár citrom, cukor és menta vagy levendula felhasználásával remek limonádét lehet készíteni, aztán már csak egy régi babakádat vagy lavórt kell feltölteni vízzel, és mehet bele a jégkocka. Töményt csak akkor kínáljon, ha nagyon részeg emberekkel akarja élvezni a kerti lét gyönyörűségeit, fröccsöt viszont nem árt készíteni, vagy legalább jó sok szódát beszerezni, na meg bort.

Nem kell nagyon faxnizni, a jó fröccshöz nem kell topbor, egy középkategóriás fehér vagy rosé tökéletes lesz. Ha pedig nincs hatalmas mosogatógépe, akkor vegyen papírtányérokat és poharakat, mert nagyon rossz másnap mosogatással kezdeni a reggelt.

Jeges gondok

Ezek a saját tapasztalatok, és most lássuk, hogy mit kínál számunkra az internet világa. Az iVillage oldalán egy egész kis kellemes sorozat van arról, hogyan dobhatjuk fel egyszerű módszerekkel a kerti sütögetést. Például mit lehet kezdeni az olvadó jéggel, mert ugye nem valami gusztusos, amikor az olvadt vízben csücsülnek a jégkockák és minden merítésnél lötyög kifelé a folyadék. Sebaj, elég egy megfelelő mérető gyümölcsmosó tál, amit egy üvegtálba helyezni. Lepik a bogarak a jeges koktélokat? Helyezzen muffinos papírokat a poharakra és már meg is van oldva a probléma. A papírkosárkákat a csöpögő jégkrémek ellen is bele lehet vetni, elég ha az aljukra tűzi és nem lesz minden tele gyanús foltokkal.

Jeges örömök

Unja az egyszerű jégkockákat? Vegyen elő egy muffinos sütőtálcát, rakjon a mélyedésekbe szeletelt citromot, narancsot, lime-ot, töltse fel vízzel, rakja be a mélyhűtbe és amikor megérkeznek a vendégek, csak pattintsuk a jeges gyümölcsöket. Egyszerűbb megoldás, ha műanyag tasakokban fagyastjük a szeleteket.Ennél kicsit vadabb látványt érhet el, ha gyümölcslevet fagyaszt le. Az üveges italokat egyébként nyugodtan tárolthatjuk egy jéggel teli vödörben is, aminek az oldalára egy szalaggal kössünk egy üvegnyitót is.

Spórolj az idővel!

Legyen szó akár családi vacsoráról, akár egy kerti partiról, a háziasszonyok annyit rohangálnak, mint légy a falon, pedig van pár kör, amit egyszerűen meg lehet spórolni. Ha tele vagyunk befőttes üvegekkel, akkor pakoljuk bele az evőeszközöket, a szalvétákat és kis csomagos ételízesítőket, így mindenki ki tudja magát szolgálni.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek