Tíznapos boldogságprogram a jobb kedvért

Tavaszi fáradtság, hülye főnök, rossz idő – ezer oka lehet annak, hogy valaki éppen miért boldogtalan. Pedig az, hogy mennyire leszünk a körülmények áldozatai, nagy részben rajtunk múlik. Nem hiszi? Próbálja ki a Dívány tíznapos boldogságprogramját.

A Dalai Láma
A Dalai LámaDavid Silpa

Nem vagyok benne biztos, hogy mindenki tudja, de a boldogság természetének egyik legismertebb szakértője és kutatója a Dalai Láma, Tendzin Gyatso. Ami rögtön el is gondolkodtatja az embert, hogy vajon ő mit ért boldogság alatt, és vajon az mennyire különbözik attól, amit mi magunk értünk alatta. És hogy vettük-e a fáradtságot valaha arra, hogy megpróbáljuk szavakba önteni, mi az, amitől boldognak érezzük, vagy éreznénk magunkat.

A Dalai Lámában én azt szeretem, hogy nem mond olyasmiket, hogy na fiaim, ez kell csinálnotok, ezt pedig nem szabad, és aztán ettől majd boldogok lesztek. Egy rövidebb részlet itt olvasható az ő boldogsággal kapcsolatos gondolatairól.

Ez a cikk azonban csak annyiban szól a Dalai Lámáról, hogy egy tőle származó idézettel szeretném kezdeni:

“Mindenki maga irányítja sorsát; magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.”

A mi 10 napos boldogságprogramunk egyáltalán nem lesz filozofikus, vagy meditatív. Egyszerűen arról szól, hogy megtanuljunk naponta 10 percet (oké, néha egy kicsit többet) szánni arra, hogy csináljunk valami olyasmit, a saját fizikai, vagy szellemi jóllétünk érdekében, ami amúgy nem lenne kötelező.

A 10 felsorolt dolog egyénenként alakítható, de fontos, hogy az első 10 napban legyenek előre leírva, megtervezve, különben szinte biztos, hogy a nem maradt rá időm sorsra jutnak.

Játékos hétfő

Mindegy mit, de néha kell egy kicsit játszani. Ha van gyerkőc, akkor az lehet a program, hogy az egész család együtt leül és megépíti a legó-űrhajót, összerakja a villanyvonatot, vagy megsüti a cukormázas muffint. Fontos, hogy ne az történjen, hogy az egyik szülő játszik, mialatt a másik gyorsan túlesik néhány feladaton.

A játék persze a gyerek nélkülieknek is fontos, és üdítő váltást jelent a sok tévénézős hétköznap után. Téved, aki azt hiszi, hogy a társasjáték gyerekeknek való. A Szellemlovas játékboltban például rengeteg felnőtteknek való társasjáték is beszerezhető. Azért őket emelem ki, mert náluk a játékokat ki lehet kölcsönözni, így nem kell attól tartani, hogy sok pénzért rossz játékot vesz az ember. Ráadásul tanácsot is adnak, (amikor én mentem akkor mindig nagyon kedvesek voltak) és van egy csomó olyan táblás játékuk is, amihez elég két ember.

Dekadens kedd

Szükséges hozzá egy üveg jó bor és néhány finom sajt. Meg mondjuk egy kis olíva bogyó. Persze kinek mi, van aki inkább választ egy drága csokoládét, jégkrémet, vagy egyszerűen pizzát. A lényeg az, hogy ne olyasmi legyen amit a többi napon eszik az ember és ne a szokásos módon fogyjon el. Azaz: vigyük be a tévé elé, és filmnézés (lehetőleg nem kapcsolgatás) közben együk meg. A kevésbé ortodox módon élők, akik mindennap így fogyasztják el a vacsit, azok viszont szépen terítsék meg az asztalt és rendezzenek maguknak gyertyafényes vacsorát.

stockfresh 488926 cheese-assortment sizeM

Ábrándos szerda

Ezen a napon a munkából hazafelé nézegessen kirakatokat. Hogy milyen kirakatot, az egyéni ízléstől függ. Vásárolni nem kell, elég tervezgetni, ábrándozni valamiről, amit szívesen megvennénk majd valamikor. Nem kizárt, hogy rájövünk, igazából nincs is akkora szükség rá. Máris megérte a kirakat-nézegetős séta, nem igaz?

Jótékony csütörtök

A mai napra tűzzünk ki valamilyen jó cselekedetet. Lehet erre azt mondani, hogy jótékonykodni nem kampányszerűen kell, de nyugodtan elhihetik, hogy a jótékonykodás alanyát nem fogja érdekelni, hogy egyébként milyen megfontolásból és hányszor jótékonykodunk.

És hogy konkrétan mit tehetünk? Például vásároljunk be az idős szomszéd néninek. Vagy csak egyszerűen hallgassuk végig a panaszkodását anélkül, hogy a szokásos módon leráznánk. Vagy adjunk egy tábla csokit a hajléktalannak, aki mindig ott kéreget az utcasarkon. De nem is folytatom, biztos mindenkinek van ötlete ezzel kapcsolatban.

Magazinos péntek

Tele az újságos színes magazinokkal, de túl nagy a választék, és úgysincs idő elolvasni őket. Most ne így legyen. Péntekre már minden újság és magazin kint van a standokon ami az adott héten megjelenik, teljes a választék. Úgysem lesz soha gerendaháza? Nem számít, attól még a gerendaházas magazint öröm átlapozni. Nem szokott moziba járni? De a filmes magazinokból az is kiderül, hogy miket érdemes majd a későbbiekben DVD-n beszerezni. Nincs pénze új ruhákra? A divatlapokból lehet, hogy éppen az derül ki, hogy a nagymamája szekrényéből is menő módon felöltözhet. Olyan a kézügyessége mintha virslik nőttek volna az ujjai helyett? Attól még a csináld magad magazinok sok érdekes ötletet adhatnak, és ki tudja, hátha a virslik ügyessége is fejleszthető.

Egy szó mint száz: vegyen egy színes magazint, vigye haza és lefekvés előtt olvassa végig. Hátha ad valamilyen ötletet a hétvégi programhoz.

Fürdőzős szombat

A tavasz egy kicsit nehezen akar ránk köszönteni, legalábbis amikor ezeket a sorokat írom még mindig elég hideg van, ezért nagyon is jólesik egy forró fürdő. Érdemes hozzá beszerezni különböző fürdőkészítményeket, habfürdőt, fürdősót, gyertyát, de az is tökéletes kikapcsolódás lehet, ha egyszerűen befekszik az ember a kádba, magára csukja az ajtót, és egy fél órán át csak úgy van.

stockfresh 1037287 piglet-taking-a-bath sizeM

A fürdőprogramot persze lehet tetézni, pláne ha elég nagy az ember fürdőkádja ahhoz, hogy ketten is beleférjenek.

Sétálós vasárnap

Sétálni jó. De valahogy mégis nehezen szánja rá magát az, akinek se kutyája, se gyereke nincsen. És sokan csak akkor hajlandóak sétálni, ha van valami ürügy hozzá. Mert olyan idétlen dolognak tűnik csak úgy ok nélkül sétálgatni. Nálunk az egyik ilyen jó ok, hogy a szelektív szemeteknek valahogyan el kell jutniuk a gyűjtőhelyre és amikor szép az idő, akkor gyalog visszük el őket. Pont 10 perc, és még hasznos is.

Hétfőn nyeljen le egy békát

Nem viccelek. A béka lenyelése egy feladatrendszerezési módszer. Az a lényege, hogy vannak olyan feladatok, amikhez az embernek nagyon nem füllik a foga. Bejelentkezni a fogorvoshoz. Ablakot pucolni. Felhívni Gizi nénit. Kinek mi a saját mumusa. A békanyelős megoldás azon alapul, hogyha az ember azzal kezdi a napját, hogy elvégzi a legszörnyűségesebb rá váró feladatot, akkor a nap további része már sétagalopp lesz. Szóval ne habozzunk, kezdjük a hétfőt a békával és boldog napunk lesz. Egyébként a békanyelős módszerről még könyvet is írtak, ha esetleg valakit érdekel.

stockfresh 181910 fun-frog sizeM

Egészséges kedd

Lehet választani, szauna, masszázs, vagy valamilyen testmozgás, a lényeg, hogy a keddet szenteljük a fizikai jóllétnek. Ilyenkor jöhet egy kis őrjöngés is, feltéve, ha senki más nincs otthon. Ha ez adott, akkor tekerjük fel kedvenc bulizós számunkat jó hangosra, és lehet táncolni egy nagyot, aki akar az még énekelhet is hozzá. Egy ezzel eltöltött tíz perc hihetetlen energiákat tud adni a nap hátralevő részére.

Mozizós szerda

Valami miatt a legtöbb moziban a szerda a kedvezményes nap. Moziba járni akkor is jó, ha a legtöbb film előbb-utóbb valahogyan letöltődik a számítógépre. Szerintem még mindig egészen más élmény, mint akár a legnagyobb otthoni plazmatévé. Emellett patriotizmusból is érdemes moziba járni, mert ha az emberek abbahagyják a moziba járást, akkor a mozik bezárnak és a gyerekeink már lehet, hogy nem is fogják tudni mi az.

De ne ez legyen a fő ok. Igaz, hogy nem 10 perc, de a mozi jó kis program, apró hétköznapi luxus, ami – ha sikerül egy nagyon jó, vagy neadjisten egy nagyon rossz filmet kifogni – az egész hétre rányomja a bélyegét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek