no

Szagkommandó, avagy mitől leszünk büdösek

Oké, azt mindenki tudja, hogy egy jó kis pecsenyezsíros-lilahagymás kenyér nem tesz jót a lehetelnek, és ezen még a legmentolosabb rágó sem segíthet. A kellemetlen testszagot azonban - még a legápoltabb embereknél is – olyan dolgok is kiválthatják, amelyekre nem is gyanakodnánk.

Törülközzön alaposan

1316720023beauty3

Edzés, vagy konditermezés után egy jó kis zuhany – ez mindenki számára egyértelmű. És az is biztosan sokaknak ismerős, hogy hiába törülköznek meg alaposan, két perc múlva ismét visszavizesednek, mert a testük még nem állt vissza normál üzemmódra. Pedig fontos, hogy száraz testre öltözzünk fel, mert ha a bőrredők közti terület (most ne ilyen hájféle bőrredőket képzeljenek el, hanem nőknél a mellek alatti részt, vagy mindenkinél a combok tövét) nyirkos marad, az ideális táptalajt biztosít olyan baktériumoknak és gombáknak, amelyek testszagot, érzékenyebb bőrűeknél kiütéseket, bőrfertőzéseket is okozhatnak.

Megoldás: Mivel viszonylag ritkán van időnk meleg frottír köntösben kivárni amíg megszáradunk, a legjobb, ha zuhanyozás után hajszárítóval végigfújjuk a problémás részeket, és azután öltözünk fel. Segíthet az is, ha babahintőporral végigszórjuk magunkat. (A Marks & Spencerben sokféle illatos hintőport is lehet kapni, ami 2in1 megoldás, mert finom, diszkrét illata is lesz tőle az embernek.)

Cserélje le a szintetikus sportruhát

A feszülős latex és spandex sportcuccok látványosak ugyan, de egész csomó problémát okozhatnak. Megfogják az izzadtságot, ami egyfelől felelős lehet a normálisnál szúrósabb szagért, másfelől például – ezt én is most hallottam először – a szőrtüszők gyulladásáért. Ez elsősorban lányokra vonatkozik, akik a lábuk epilálása után sokszor azt tapasztalják, hogy egyes szőrtüszők begyulladnak, a szőrszálak befelé kezdenek nőni, egy szó, mint száz, nem szép látvány. De megkérdeztem egy triatlonos ismerőst, (a triatlonosok nagyon sokat bicikliznek, és általában szűk, spandex térdnadrágban) hogy ő tapasztalt-e ilyesmit és azt mondta hogy igen, mind szőrtüszőgyulladást, mind pedig pici allergiaszerű kiütéseket is olykor.

stockfresh 116340 flying-sheep sizeM

Megoldás: Az olcsóbbik megoldás, ha laza pamutcuccokat viselünk sportoláshoz, mostanában amúgy is divatos lett az ilyesmi jógaöltözék néven árusítják az üzletekben. (De jobban járunk, ha nem jógaöltözékként keressük, mert az nyolcszor annyiba fog kerülni, mintha veszünk egy egyszerű, bő pamutnadrágot, és egy laza pólót hozzá.) Az is igaz, hogy vannak olyan sportok, amikhez nem célszerű, vagy nem kényelmes a laza öltözet. Szerencsére a technikai öltözékek korszakát éljük, tehát van miből válogatni. Két viszonylag új anyagról hallottam nemrég, az egyik a Smartwool, ami a legszuperebb technikai öltözékeket készíti merinó gyapjúból, és azért írom, hogy legszuperebb, mert sikerült megszabadítaniuk a finom, meleg gyapjút attól a két tulajdonságától, ami miatt eddig nem hordtam gyapjúholmikat, az egyik hogy szúrós az anyaga, a másik, pedig hogy kézzel kell mosni, mert érzékeny vagy összemegy. Az is igaz, hogy ennek ellenére egyhamar nem lesznek Smartwool cuccaim, mert egy egyszerű, hosszú ujjú sportfelső 23-25 000 forint körül van. A másik új anyag a Cocona, ami szintén a kényelmes, és nedvességelvezető textíliák fejlesztésében jár élen. A weblapon hosszú lista van arról, hogy melyik márkák használják a technológiájukat. Aki nagyon gyakran, félprofi, vagy profi szinten űz valamilyen sportot, annak érdemes beruháznia, a többieknek pedig jó szívvel javaslom a német diszkontcuccokat. (Azért jó szívvel, mert magam is vettem néhányat és semmi baj velük.) Ezeket az Aldiban, a Lidlben, vagy a Tschibo boltokban lehet kapni, nem állandóan, hanem két-három havonta, amikor éppen az van náluk terítéken. Ezek elég jó minőségűek, modern anyagokból készülnek, és alacsony áruk egyik oka az, hogy hihetetlen mennyiségeket adnak el belőlük. (Csak Németországban kb. 5000 Lidl üzlet, és – két különálló cég irányítása alatt – majd ugyanennyi Aldi működik.)

Menjen indiaiba nagy társasággal

stockfresh 84788 selection-of-indian-take-away-dishes-in-foil-co

Az indiai ételek azért annyira finomak és különlegesek, mert rengeteg a fűszer bennük. Ezek között azonban akad néhány olyan, például a fokhagyma, vagy a curry, amelyek az emésztési folyamatok során a bőr pórusain át távozó, nem éppen kellemes szagokat okozhatnak.

Megoldás: Nincs. A fokhagymaszagú leheleten még javíthat egy alapos fogmosás, vagy rágó, de a pórusokon át távozó szagok ellen nincs más megoldás, ki kell várni amíg a szervezet végez az emésztéssel. Gyilkos technika a parfüm fokozott használata, a fokhagymás-verejtékes-Chanelnél kevés rémisztőbb szagélményt lehet elképzelni. Nem szívesen mondanék le a fűszerekről, vagy az indiai konyháról, ezért marad az a megoldás, hogy mindenkit el kell vinni, akivel a nap további részében együtt leszünk, vagy legalábbis több, mint 50 százalékukat. Csapatban bűzleni is jobb, nem igaz?

Ne tartson túl sokáig alacsony-szénhidrát diétát

Bizonyos fajta diéták a kilók mellett az egészség rovására is mehetnek. Az American Heart Association tanulmánya szerint az alacsony szénhidrát-magas fehérje diéták koleszterinszint növelő hatásuk miatt szívproblémákhoz is vezethetnek hosszabb távon. És hogy mi közük a büdösséghez? Nos ezeknek a diétáknak (például a máig igen népszerű Atkins Diétának is) lényege, hogy erősen korlátozzák a szénhidrátok (rizs, kenyér, tészta, krumpli, gyümölcsök, stb.) fogyasztását, helyettük viszont korlátlan mennyiségben ehetünk magas fehérjetartalmú ételeket (húst, tejtermékeket, tojást, de akár szalonnát is). Akinek van kutyája, vagy érezte már valamilyen elsősorban húsevő állat leheletét az rögtön érteni fogja miről beszélek, a többiek pedig leleplezhetik Atkins diétázó kollégáikat azok savanykás, émelyítő szájszaga alapján.

Megoldás: Mondani könnyű, mert az egyes táplálékcsoportok elhagyására építő diéták hatása általában elég látványos, de próbáljunk inkább kevesebbet enni, azt viszont kiegyensúlyozottan. Hosszú távon, hacsak nem remete az ember, amúgyis ez a legkönnyebben betartható.

Női dolgok

Két menstruáció között, a peteérés időszakában, valamint a menstruáció alatt a nők szaga erősebb és kellemetlenebb lesz. Ez mind a fokozott izzadtságra, (ezt részben az okozza, hogy ilyenkor a testhőmérséklet enyhén megemelkedik) mind a nemi szervek által kibocsátott szagokra igaz.

Megoldás: Ilyenkor erősebb, de inkább semleges szagú izzadásgátló dezodort használjunk, és viseljünk légáteresztő, pamut alsóneműt. Viszont amennyiben a rossz szag hosszabb távon sem múlik el, akkor jobb, ha inkább felkeressük a nőgyógyászt.

Shreknek jobban áll..

... a böfögés és a szellentés. Lássuk be, mindkettő elég kiábrándító, és az olykor már túl későn kezelhető tüneteket sokszor olyasmik okozzák, amikre nem is gyanakszunk. Ilyen például az az eset, ha az utcán, kapkodva, vagy idegesen faljuk be az ebédet. Az étkezésnek nem csak azért kell megadni a módját, mert így comme il faut. A kapkodva lenyelt falatok mellett több levegőt is nyelünk, és a nem rendesen megrágott étel az emésztőrendszert is jobban megterheli. Mindkettő oka lehet a puffadásnak.

shrek

A rágómániások talán nem is gondolják, hogy a rágó az oka, de biztosan észrevették, hogy szervezetük így vagy úgy, folyamatosan igyekszik megszabadulni a felesleges gázoktól. Ez egyfelől a többlet levegőnyelés miatt van, másfelől meg azért, mert a rágók többsége manapság cukormentes, azaz mesterséges édesítőszerekkel ízesített. Ezek viszont (szorbit, xylit) elég nehezen emészthetőek, és már csak az emésztőrendszer végén, a vastagbélben bontják le őket az erre specializálódott baktériumok, mégpedig erőteljes gázképződés mellett. Sajnos ugyanezen okból a gyümölcsök és a méz fogyasztásának is hasonló mellékhatásai lehetnek.

Igaz, a legtöbb egészséges táplálkozással foglalkozó könyvben azt ajánlják, hogy növeljük a rostfogyasztást, nem árt tudni, hogy a hirtelen megnövekedett rostmennyiség erősebb gázképződést okoz.

Ahogy utánaolvastam, egyre inkább úgy tűnik, hogy az egészséges táplálkozás híveit onnan lehet felismerni, hogy folyamatosan böfögnek és/vagy rotyogtatnak. Mindenesetre az egyik jótanács, hogy kerülni kell a közismerten gázképző élelmiszerek fogyasztását, pedig ezek közül – az írásban többek között a brokkolit, a hagymát, a babféléket említik – sok kifejezetten szuperegészségesként van elkönyvelve.

Megoldás: A babot, lencsét és egyéb hüvelyeseket áztassuk be minél hosszabb időre, és aztán friss vízben készítsük el.

Együnk sok élőflórás joghurtot mert az abban lévő baktériumok segítik az emésztőrendszer működését. (Ez teljesen úgy hangzott, mint a reklámban, pedig igaz. Aki szeretné megtudni a részleteket, az – sok-sok egyéb forrás mellett – a Házipatika.hu, kifejezetten ezzel a témával foglalkozó aloldalán is utánanézhet.

A gyömbér felgyorsítja az emésztést, és sok egyéb jó hatása van – például émelygés, tengeribetegség ellen is szokták ajánlani, meg terhes nőknek a reggeli hányinger ellen. Aki nem szeretne friss gyömbért enni, (én nagyon szeretem a gyömbért, de csak úgy magában elrágcsálni elég durva, körülbelül olyan az íze, mintha bogyiszlói parikát és citromot kevertek volna össze, majd mindezt egy zellergumó keménységű és állagú zöldségbe oltották volna.) az vágja apróra és dobálja bele a teájába, annak nagyon finom ízt ad. Lehet kapni filteres tea, és kapszula formában is, vagy kandírozva. Mindegy hogy hogyan, de fogyasszunk belőle minél többet.

A borsmenta is jótékonyan hat az emésztésre minden formában, de akinek gyomorégése, vagy refluxbetegsége van, az inkább más megoldást válasszon. Állítólag böfögés ellen jól bevált szer a kamillatea, az édesköménytea pedig a gázképződés régóta ismert ellenszere.

stockfresh 144573 chamomile-tea sizeM

Ez elég bizarrnak hangzik, de ha étkezés előtt egy fél teáskanál ánizs, zeller, vagy köménymagot elrágcsál az ember, az megakadályozza a gázképződést. Még soha nem láttam ánizs vagy zellermagot, mindenesetre önök se a vetőmagboltban keressék, mert a vetésre szánt magok többsége vegyszeres kezelésen megy keresztül, ezért emberi fogyasztásra, vagy csíráztatásra alkalmatlanok. A fél kanál köménymag elrágcsálását nem nagyon tudom elképzelni, pedig a kőrözöttben kifejezetten szeretem a köményt.

Persze amikor a buszon utazva kénytelenek vagyunk beszippantani útitársaink szagát, akkor könnyen kiderülhet, hogy nem ennyire szofisztikált magyarázat húzódik meg a háttérben. Inkább többedszerre viselt pólók, vagy a tisztálkodás unortodox értelmezése a magyarázat, de reméljük, hogy ezekre vonatkozóan már senkinek sem kell tanácsot adni.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek