Kis fej, puha sörte, hitek és tévedések a fogkeféről

Az átlagember ár és szín alapján választ fogkefét, pedig ennél összetettebb lenne a dolog. Nem véletlenül vannak puhább és keményebb kefék, kisebb és nagyobb fejjel. Fogorvos segít, hogyan vegyük le a polcról azt a kefét, ami nem tesz kárt fogainkban: legyen puha és kicsi!

A fogkefe legfontosabb feladata, hogy elérje és hatékonyan tisztítsa a fogsor lehető legnagyobb részét. Ennek tudatában kéne fogkefét vennünk, mégis, mivel nem ismerjük igényeinket, inkább szín és ár alapján döntünk: mindkettő széles skálán mozog, a legolcsóbb kefe, amit találtunk 56 forint volt, a legdrágább 1500 forint körüli.

Nem a szín és az ár a fontos

A leglényegtelenebb kritériumnak kéne lennie fogkefeválasztáskor a színnek és az árnak, mégis sokan erre hagyatkoznak, mivel nincs más támpontjuk. „Én mindig bajban vagyok, fogalmam sincs, hogy a fogkefe rengetegből mit válasszak. Színre megyek, halványzöld vagy kék a nyerő” – írja UT, és PK is körülbelül hasonlóan választ, csak ő az árat is figyelembe veszi, nomeg a nyelvtisztítást. „Puha sörtéjű fogkeféket szoktam venni, és általában a közép kategóriásakat (500-800 forint) választok, de azért végignézem az egész kínálatot. Mostanában rászoktam a nyelvkaparós kefékre, bár a műanyag kis betétek helyett néha a kefe részt használom. A szín nem fontos, de ha van választék, akkor a csajosabb fogkeféket választom, így nincs keveredés még véletlenül sem”.

„Fogkefevásárlásnál a legnehezebb, hogy egyénre szabottan kéne választanunk, de az alapfogkefe, amit általában szoktunk javasolni, a kis fejű, medium keménységű, lekerekített sörtevégű kefe. Fontos, hogy minél kisebb fejűt kell keresni, mert minél kisebb, annál jobban elférünk a hátsó részeknél” – mondta a Díványnak dr. Jurácsik Tímea fogszakorvos.

A nyelvtisztító csak PR

„A többi PR: merthogy Magyarországon még mindig nagyon kevés fogkefét vesznek az emberek, ezért a cégek designnal és szlogenekkel próbálnak eladni. Most előkerültek a nyelvtisztítós kefék, amikkel az az egy gond, hogy általában nagyfejűek” – teszi hozzá a szakember, aki szerint helyes fogmosási technika mellett kiegészítő szájápolási módszerként alkalmazható a nyelvtisztítás. A nyelv tetején maradt lepedékben olyan baktériumok szaporodnak el, melyek munkája felelős az esetlegesen rossz lehelet kialakulásáért. „A szájüreg tele van baktériumokkal, amik a nyelv barázdáiban is megtapadnak. Kevesen tudnak helyes technikával fogat mosni és nem csak a nyelven, hanem sajnos a fogakon is ottmarad a lepedék és a baktérium. Ha jól mosunk fogat, és használunk kiegészítő termékeket (fogselyem, fogköztisztító), akkor nem feltétlenül szükséges külön a nyelvet tisztán tartani” – mondja dr. Jurácsik.

Ár tekintetében is nagyjából be lehet lőni, mi alá ne menjünk: „Nem kell az 1500 forintos design kefe, a boltokban lehet már 500 forintért lehet márkás, kisfejű fogkefét kapni. 1000 forint körül érdemes a Sensodyne és a Curaprox márkák között válogatni. Ha valaki szereti a hajlított, rugalmasabb fejű fogkeféket, akkor az Aquafresh termékcsaládból válogathat. A nagyon olcsó, márkátlan kefékkel az a baj, hogy általában nagy a fejük, és onnantól semmire nem jók” – mondja az orvos, aki ezzel gyorsan le is beszélt minket arról, hogy kipróbáljuk az 56 forintos, Auchanban vásárolt kefét.

Puha, kerek, döntött sörték

A lényeg:

A kefe feje legyen kicsi

A sörte legyen puha (azaz soft), lekerekített végű

Ha nem vagyunk biztosak biztosak abban, hogy jó a fogmosási technikánk, azonos szálhosszágú kefét vegyünk

A nyél mindegy milyen, csak legyen jó a fogása

A 'whitening' csak reklámfogás, ne dőljünk be neki

Elektromos kefe esetében: végezzen oscillációs-rotációs mozgást, és persze legyen kicsi a feje

Jelezze, ha túlságosan rányomjuk fogunkra

„Én sörteszám és szín alapján választok, minél több a sörte, annál faszább. Puha sörte. Most olyat vettem, ami gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy kicsi fehér perzsaszőnyeg, baszott sok puha sörtéje van. A fogorvos barátnőm ajánlotta, igen jól tisztít, és úgy csiklandozza az ínyemet, hogy mindig nevetgélek fogmosás közben” – írja LA, aki valószínűleg a fejméretet is eltalálta, ha ilyen jó élmény számára a fogmosás.

„A szempontok? Lehetőleg ne legyen több, mondjuk 700 forintnál, viszont legyen több 200-nál. Az ár mellett fontos még, hogy álljanak rajta több irányba is a sörték, mert azt valamiért szeretem, illetve a nyélen legyen valami komfortérzetet nyújtó, kellemesen puhán gumírozott rész.” – mondja MM, aki sokáig ezt a modellt vásárolta, majd random módon átváltott erre.

MM és LA szempontjai nem is olyan rosszak, mostani tudásunk szerint ugyanis a leghatékonyabbak azok a kefék, melyek keresztirányú szálakkal vannak felszerelve, de ezek közt is óvatosan kell válogatni: például ha nem a helyes, körkörös mozgással tisztítjuk fogainkat, hanem húzkodjuk rajtuk a kefét, tilos ilyen fogkefét választanunk, mert ezek végén hosszabbak a sörték, és ezzel lekaparjuk ínyünket. „ A közepes keménységű kefék mellett egyre inkább a puha (soft) kefékkel találkozunk a boltok polcain. Ennek oka az, hogy a helytelen fogmosási technika és a savas ételek fogyasztása következtében fogaink egyre érzékenyebbé válnak nemcsak a hidegre, hanem a fogkefe dörzsölő hatására is. Ugyanakkor kimutatták, hogy hatékonyak a keresztirányú szálak, a fogak közötti részek tisztán tartásában, például az Oral-B Cross-Action keféjén” – mondta dr. Jurácsik.

A hard kefe nagyon rossz

„Engem az basz fel, hogy hardból nincs lényegében választék, csak soft es medium van, úgyhogy azt veszem, amiből van hard” – írja ZG, de fölöslegesen idegeskedik:

„ Az, hogy a ’hard’ kefékből nincs választék nagyon is helyes, alapvető hiba Magyarországon, hogy akkor érzi úgy az ember, hogy jól mos fogat, ha erősen megsikálja. De ez komoly károkat okoz, az íny visszahúzódik a foggyökérről, amit csak cement borít (puhább, mint a zománc). A ’hard’ keféket maximum kivehető fogsortisztításhoz ajánljuk. Egyébként sem szabad annyira rányomni a kefét a fogra, hogy a sörték szétterüljenek, mert a kefe vége kell, hogy dolgozzon” – mondja a szakember.

A dentalhealthsite.com szerint is mindenképp puha kefét kell választani, mert a ’hard’, azaz kemény sörtéjű károsítja az ínyt, akár ínysorvadást is okozhat. A puha sörték rugalmasabbak és jobban tisztítják a fogágyat is.

Az elektromos kefe nagyon jó

Az elektromos kefékről mindenki csak áradozni tud: „Nekem elektromos van, és amióta az van (szeptember), hozzá se nyúlnék egy elektromtalanhoz” – írja GYB, KH még gyerekeit is elláta elektromos kefével: „Évek óta elektromos van, gyerekek is azt kaptak most, drága, de én erre esküszöm” – írja.

Mikor cseréljük fogkefét és miért tartsunk otthon kettőt?

A fogkefét 3 havonta cserélni kell, amikor a sörték megkopnak, már csak azért is, mert pár hét alatt a kefe megtelik baktériumokkal, ami ínygyulladást, aftát, és egyéb kellemetlen betegségeket okozhat. Ha fogkefénk sörtéi 5-6 hónapos használat után sem látszanak viseltesnek, akkor nem mosunk rendesen fogat.

És amit sokan nem tudnak: megfázás, influenza, száj- vagy torokfertőzés után is ki kell cserélni a fogkefét, mert a mikrobák bennragadnak a kefében, és fertőznek – írja a dentalhealthsite.com.

„Érdemes 2 fogkefét tartani, egy reggelit és egy estit, hogy teljesen kiszáradjon a kefe két használat között. És hivatalosan 3 hónapig használhatunk egy kefét, gyakorlatilag, ha szétáll a sörte, akkor már cserélnünk kell” – pontosítja dr. Jurácsik a külföldi adatokat.

„Az elektromos kefe nagyon jó, de mindig azt ajánlom, hogy a gyerekeknek először tanítsuk meg a rendes fogkefe használatát, mert ha valakinek jó a kézügyessége, akkor azzal is tökéletesen lehet fogat mosni. Az elektromost keféket mindenkinek ajánljuk, de elsősorban azoknak , akiknek nagyon ügyetlen a keze,és a finom, körkörös mozgást nem igazán tudja szájon belül kivitelezni ( például idősebb korosztály). Az elektromos kefék közül a lehető legkisebb fejű, oscillációs-rotációs mozgást végző kefék a jók. Ha most veszünk elektromos kefét, olyat válasszunk, ami kijelzi ha nagyon rányomjuk a fogunkra. Nagyon fontos, hogy ezzel is meg kell tanulni a fogmosást, mert nagyon sokan helytelenül mosnak az elektromossal fogat. Érdemes akkumulátoros fogkefébe beruházni, mert hatékonységa nem csökken, amikor merül, egyszerűen leáll. A fejeket cserélni lehet rajta, így az egész család használhatja" – mondja a fogorvos, aki azt azonban fölöslegesnek tartja, hogy fehérítő-polírozó fejeket vásároljunk.

A 'whitening' is csak reklám

„ A ’whitening’ kefék, amiken van egy polírozó gumikorong- vagy csík, csak azért fehérítenek, mert a korongon jobban megmarad a fogkrém és az hosszabb ideig kifejti dörzsölő hatását, és a gumikorong is políroz. De ha valaki amúgy is erősen nyomja a fogkefét a fogaira és még políroz is, akkor sokat ront az ínye és a fogzománca állapotán, én nem javaslom a fogfehérítős termékeket. A fehérítős fogkrémekben nagyobb szemcséket találunk, ezzel jobban ledörzsölhetjük az éppen rárakódott nikotinszemcséket vagy ételfestéket. No de ki az, aki minden egyes elszívott cigaretta után fogat mos? – teszi hozzá Jurácsik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra