Anyatejet ne melegíts mikróban, minden mást bátran

Egyre többen inkább megválnak a mikrójuktól az egyre több rémhír és téveszme miatt. Valóban káros-e vagy időnként melegíthetsz benne? Dietetikusunk erre kereste a választ. A túlzott aggodalom felesleges, de jó néhány szabályt be kell tartanod.

A családunk konyhája közel húsz év óta rendelkezik mikrohullámú sütővel, pedig olyan, mintha csak tegnap hozták volna a szüleim, akkor még Tatabányáról, az újdonságnak tűnő darabot. A szerkezet ötlete azonban már sokkal korábban megfogant egy Dr. Percy Spencer nevű mérnök fejében. Dr. Percy – mint sok más, technikai újítással megtörtént már a történelem során – a véletlennek köszönhette ezt a felfedezést, amivel forradalmasította a konyhai berendezések piacát. A találmánya multimilliomossá tette őt, és minden addiginál kényelmesebbé vált a konyhai főzés, melegítés (bár kezdetben drabális méretű sütőket gyártottak horribilis összegekért).

Hogyan működik?

A mikrohullám az elektromágneses sugárzás egy formája, ami nagyon hasonlít a napsugárzáshoz és a rádióhullámokhoz. A mikrohullámok üreges vezetőn jutnak át a sütőtérbe, ahol állóhullámok alakulnak ki, ezért forgatni kell az ételt a hullámok útjában, hogy mindenhol egyenletesen érjék. Általában ezt egy forgó üvegtál végzi, ami így a rá helyezett ételben a hullámokat egyenletesen elosztja. A mesterségesen előállított mikrohullám a molekulákat nagyon gyors rezgésre kényszeríti - stresszhatásnak teszi ki -, ennek következtében súrlódási energia keletkezik.

A hagyományos melegítési eljárásokkal ellentétben, ahol a hő kívülről hatol befelé, a mikrohullám belülről melegít (ez csak akkor érvényes, ha nagyobb adagot melegítesz, vékonyabb ételnél pont fordítva működik), az energiát súrlódási hővé alakítva át, ez melegíti fel az ételt. A készülékben lévő két ventilátor közül az egyik a magnetront hűti, a másik a sütőteret szellőzteti. A folyadék és a nagyobb víztartalmú zöldség jobban és egyenletesebben melegszik, mint a hús, hal, mert kevésbé kötött benne a víz.

Nem gyanakszom rá, de idegesít a látványa

Ugyan számítottam rá, hogy a mikrohullámú sütő eléggé megosztja a közvéleményt, nagyjából egyenlő arányban kaptam pozitív (vagy inkább semleges) és negatív visszajelzéseket a környezetemben. Juli, a Dívány szerkesztője például nem tart a mikrohullámú sütő esetleges vélt vagy valós mellékhatásaitól, ezt arra alapozza, hogy nincs elég információja mi is történik az ételével a „mikróban”, így nem is tart otthon ilyen készüléket. A szkeptikusok táborát erősíti Iván is, aki szerint ez a létező legfeleslegesebb szerkezet, ami csak helyet foglal, ráadásul nem is melegít rendesen. Ő sem ebben melegíti a vacsoráját, így nincs is miért aggódnia.

Akadt olyan is, aki bár szeret rendesen enni, de néha nincs ideje/kedve a melegítéssel bajlódni, ilyenkor előnyösnek látja, hogy elég csak bedobnia az ételt a mikrosütőbe, és percek múlva már eheti is azt. „Aggódni nem aggódok, mivel jelenleg azt sem tudom, mik az esetleges mellékhatások” – mondta Ádám. A semleges/pozitív oldalon áll Eszter is, aki szinte sosem használja ezt a konyhai berendezést, miközben a férje, amikor egyedül vannak otthon a gyerekkel, mindent abban melegít. Ő az egyetlen, aki nem csak a melegítési funkciót említette, mint a használat leggyakoribb célját.

Sosem jöttem volna rá, de nagyon találó megoldás, hogy a madártej tojásfehérjehabját készíti el ebben, bár azt sem sűrűn, de így legalább megspórolja a gőzölgő tej felett való álldogálást. „Inkább attól tartok, hogy ha műanyag edényt használnánk benne, akkor mi lenne, ezért ezt szigorúan megtiltottam a családnak” – árulta el egyetlen félelmét Eszter.

Jelen tudásunk szerint nem káros

Jelen tudásunk és az elvégzett kutatások alapján elmondható, hogy az előírásoknak megfelelően gyártott és használt mikrohullámú sütők használata biztonságos. Legalábbis az Egyesült Államokban működő Food and Drug Administration (Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) szerint. A kontrollált, hosszú távú, nagy számú résztvevővel végzett vizsgálatok eredményei is megerősítik, hogy a kis mennyiségű mikrohullámú sugárzás nem veszélyes az emberekre.

Állatokkal kapcsolatos kutatások is folytak, de ezek eredményei nem teljesen összevethetőek az emberekre kifejtett hatással, például amiatt, mert nem ugyanabban a mértékben nyelik el a mikrohullámokat az állatok, mint mi. Azok megnyugtatására, akik attól tartanának, hogy a mikrózott ételekben sokkal kevesebb tápanyag található, meg kell jegyezni azt a tényt, hogy ez a veszteség inkább jóval kisebb, mivel sokkal rövidebb idő alatt és víz használata nélkül fő meg az így készült étel.

Ha úgy érzed, hogy mégsem vagy teljes bizalommal a mikrohullámú sütő iránt, akkor kerüld el a használatát. Ez persze feltételezi azt, hogy vagy frissen készített ételeket eszel vagy a gáz-, elektromos tűzhelyen, esetleg a sütőben melegíted a főtt ételeid. Ez némileg időigényesebb, de járható út. Ha pedig néha-néha mégis a gyorsaság mellett voksolsz, azzal pedig még nem az öngyilkosságra játszol, hiszen a mértéktartás mindig a legjobb tanács.

Amit tegyél!

- A leállás után várj 5 másodpercet, mielőtt belenyúlsz!

- A különböző molekulákat különböző mértékben melegíti fel, ezért könnyen végigégeti a nyelőcsövedet (rendszeres, gyakori használata emiatt karcinogén lehet), annak ellenére, hogy nem érzed forrónak. Emiatt legalább 3 percig várj az evéssel, miután kivetted!

- Egyenletesebben melegszik az étel, ha a beállított idő felénél megállítod a sütőt és alaposan összekevered.

- Ahhoz, hogy az étel ne csak éppen, hogy langyos legyen, de rendesen át is forrósodjon, nem elég csak a csomagoláson leírt ideig melegíteni, a hőmérséklet is fontos. Ha 3 percig melegíted lefedve, tekerd a legnagyobb fokozatra (közben egyszer keverd át) vagy kb. 1000 Watt-os tejlesítményre. Ha ezek közül valamelyik lépés kimarad, nem túl biztonságos az étel, mivel nem melegszik fel kellőképpen, ami kedvez a baktériumok szaporodásának (különösen húsos vagy nagy víztartalmú ételek esetében).

- Minden használat után tisztítsd ki a „mikró” belsejét és ajtaját! Ez segít tisztán tartani, így nem fő tovább a szétfröccsent ételmaradék és nem kezdenek egészségre káros baktériumok elszaporodni benne.

- Ugyan nem kellően bizonyított a negatív hatása, de a biztonság kedvéért és megelőzési céllal ne ácsorogj hosszan a működő mikró előtt (főleg ne várandósan) és a gyerekeidet is tanítsd meg erre!

Amit ne tegyél!

- A sütőtérbe nem szabad fémtárgyat, alufóliát, zománcozott edényt helyezni, mivel a fémek jól vezetik a mikrohullámokat, ezért túlságosan felmelegszenek, másrészt a hullámok egy részét visszaverik, és ezzel károsítják magát a készüléket.

- Ne használj műanyag edényeket, mint például salátás, margarinos dobozokat. A műanyag megolvadhat és beszennyezheti a melegíteni kívánt ételt, folyadékot.

- A zacskós (például a pattogatott kukorica) vagy lefedett ételt ne nyisd ki közvetlenül a mikrohullámú sütőből való kivételt követően, mert a felcsapódó gőz veszélyes lehet, az éppen kipattogó kukorica pedig könnyen szemen találhat, mint ahogy az Victoria Principallal, a Dallas Pamelájával történt.

- Üresen ne kapcsold be! Ha nincs benne se étel vagy folyadék, nincs, ami elnyelje az energiát és ezzel károsodhat a magnetroncső. (Minden esetben olvasd el a használati útmutatót, hogy adott készülék esetébe mit mond erre az esetre!)

- Ne használd, ha az ajtaja nem záródik megfelelően! Ilyen esetben hívj szerelőt, addig be se kapcsold!

- Ne melegíts benne sima vizet, mert túlzottan felforrósodhat és elég csak kicsit kilöttyentened, fájdalmas égési sérülést szenvedhetsz! Ha valamilyen más anyagot keversz bele a melegítés előtt (például instant kávét), ez a veszély lényegesen csökken. Ha azonban utólag kevered bele, akkor az éppen hogy még nem forrásban levő víz a kávéporral elegyedve szinte „kirobbanhat” a bögréből.

- Ne melegíts benne anyatejet vagy csecsemőtápszert se! Az ok: kívülről az üveg vagy amiben beteszed, még kezelhetőnek tűnhet, miközben megégetheti a gyermeked száját, nyelőcsövét (vagy akár a tiedet is)! Az anyatej és a csecsemőtápszerek speciális táplálékok, amelyek tápanyagtartalma igen sérülékeny lehet a különböző behatásokra (elsősorban a melegítésre), Ugyan egyes kutatásaok eredményei megnyugtatóak lehetnek, hogy az anyatej és a csecsemőtápszerek riboflavin- és C-vitamin-tartalma, valamint triglicerid- és karotenoidtartalma nem károsodik a (nem túl hosszas és erőteljes) mikrózás hatására, azért ezeket inkább a mikró helyett vízfürdőben melegítsd!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek