Ha levágatod, nem fog gyorsabban nőni - tévhitek a hajápolásról

Reméljük neked nem kell hosszú órákat a tükör előtt azzal töltened, hogy hasztalanul száz és egy trükkel próbáld meg életre kelteni a tincseket. Ha esetleg mégis a problémás hajjal megáldott nők többségi táborába tartozol, a Womansday összeszedte neked azokat a tévhiteket, amelyek miatt nem bontakozhat ki a szunnyadó hajszobrász-őserő.

Majonézbe és olívaolajba fojtani a hajad jó ötlet

Ez a két konyhai alapanyag valóban kiváló hidratáló tulajdonsággal rendelkezik, azonban marokszám kenve a hajadra, nem első osztályú jegy a selymes tincsek felé. "A majonézes kúra sikere a haj szerkezetén és típusán múlik" - mondja Doug DiCanio, New York-i stylist. "Ha a hajad vékony és ritka, az eredmény zsíros kinézetű lesz. De ha vastag szálú, durva és nagyon száraz hajad van, a majonéz és az olívaolaj, megfelelő módon alkalmazva, jó alternatívája lehet egy drága, mély-kondicionáló kezelésnek." DiCanio azt tanácsolja, legfeljebb egy evőkanálnyit használj bármelyik anyagból. Egyenletesen oszlasd el a hajon úgy, hogy a hajvégekre kerüljön a legtöbb. Harminc perc után a hajadat samponnal öblítsd le.

Folyamatosan új fejlesztésű sampont és kondicionálót kell venned

Nem attól lesz kevésbé mutatós a hajad, mert a régen bevált sampon már nem használ. A közhiedelemmel ellentétben, a haj nem tud hozzászokni az adott termékhez: ha már nem csillog a hajad egy jól bevált márkától, akkor az valószínűleg felhalmozódott a hajszálakban. "Néhány sampon és kondicionáló nem tisztul ki a hajból, ezért idővel a várt eredmény is elmarad" - mondja DiCanio. „Kéthetente használj tisztító sampont, amely eltávolítja a felhalmozódott kémiai anyagokat, majd próbáld ki újra a már bevált márkát."

Ha levágod a hajadat, gyorsabban nő

A rendszeres igazítás valóban egészségesen tartja a tincseidet, de ettől még nem leszel gyorsan Aranyhaj. "A haj 1-1,5 centimétert nő havonta attól függetlenül, hogy lecsippentetsz-e a végéből, vagy sem" - tájékoztatott Jenny Cho, a Suave Professionals stylistja. "A hajvég kiigazítása megakadályozza a töredezést és erősebbé teszi a hajat, de a hajhagymákat nem készteti gyorsabb növekedésre." Azonban az egészséges haj valóban hosszabbak tűnik, mint egy töredezett végű hajkorona, ezért nem rossz ötlet 8-12 hetente benézni a fodrászodhoz.

Ha terhes vagy, nem szabad hajat festeni

Amy Burket nőgyógyász szerint egy tanulmány sem állítja, hogy a hajfestés bármilyen káros hatással lenne a magzatra. A vizsgálatok azt mondják, hogy "minden terhes nő fokozottan figyeljen arra, milyen hatásoknak teszi ki a testét. A legnagyobb problémám, hogy néhány hajfestő termék formaldehidet tartalmaz, amely rákkeltő anyag." A doktornő szerint jobb az óvatosság, annak ellenére, hogy kliensei között még nem találkozott hajfestésből eredő problémával. Pedig sok fodrász páciense van, akik napi szinten érintkeznek hajfestékkel. Ha az említett kemikáliát megtalálod a termék összetevői között, inkább maradj tőle távol, és válassz olyan márkát, amelyben nincs ártalmas vegyszer, például henna-alapú festék.

Ha zsíros a hajad, ne használj kondicionálót

A zsíros haj a fejbőr faggyútúltermelése miatt alakul ki, ezért a kondicionáló kihagyása ezt a problémát nem oldja meg. Ezért a zsíros hajúak, a hajtöveknél tisztító, a hajvégeken hidratáló sampont használjanak. A kondicionálót csak a haj végére és középső részére masszírozzák be. A hajról a faggyú könnyen a hajformázó eszközökre tapadhat, ezért érdemes a fésűt, hajkefét néha egy kis samponos meleg vízben megtisztítani.

Mindig a hajvégek felé fésüld a hajadat

A reklámfilmek minden modellje a haj gyökerétől a vége felé fésüli a haját, de az igazság az, hogy a nedves haj töredezhet, ha így fésülöd. Ha a hajvégektől kezded, nem fogod eltépni a hajszálakat. "Indulj a végétől és lassan haladj a fejbőr felé" - javasolja Cho. "Ilyen módon, kevésbé roncsolod a hajad, mintha az elején kezdenéd és úgy próbálnád meg a hatalmas csomót szétgubancolni."

Minden hajszál azonos sebességgel nő

A friss hajvágás tökéletes szimmetriája nem tart sokáig. Dr. Joel Schlessinger bőrgyógyász elmondta, hogy a "haj a test minden területén más-más sebességgel nő, beleértve a fejbőrt is. A haj három növekedési fázison megy keresztül, ez testtájékonként különböző".A tudomány jelenlegi állása szerint csak egy dolgot tehetsz, hogy egyenesbe hozd a különböző nagyságúra megnőtt hajszálakat: járj rendszeresen fodrászhoz.

Semmi sem változtatja meg a hajad természetes szerkezetét

Nem tudod hova rakni, ha az egyébként szögegyenes hajad hirtelen begöndörödik? A hajszerkezet nincs kőbe vésve, mondja Dr. Schlessinger. "A szerkezet a haj növekedési ciklusával, az elfogyasztott táplálékkal és akár a gyógyszerekkel is összefügg. A hajat tápláló hajhagymák és a fejbőr tehát állandó változásban van. A hajhagymát ért hatások a hajat hullámossá tehetik, vagy akár a színét is megváltoztathatják." A stressz, életkor és a hormonok szintén megváltoztatják a haj szerkezetét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek