Ezek a szezon legjobb fényvédői

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kilenc, hazánkban kapható, közepes erősségű fényvédőt vizsgált meg az összetevők alapján. Az egészségtudatosként hirdetett termékek mellett az egyesület kommersz készítményeket is bevizsgált. A Biola nyerte a versenyt, de ez a termék sem ért el maximális pontszámot. A Garnier az utolsó helyen végzett.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a napvédőket a csomagoláson feltüntetett összetevők alapján értékelte aszerint, hogy tartalmaznak-e olyan kritikus kozmetikai összetevőket, mint a szintetikus illatanyag, az alumínium, a növényi alapanyag, illetve bio minősítésű összetevők.

Maximális pontszámot nem adtak

Az elérhető maximális 12 pontot a vizsgáltak közül egy termék sem érdemelte ki, de magas, 11 ponttal az első helyen végzett a Biola - 10-es fényvédőfaktorú 4400 Ft -, mely tartósítószer miatt veszített pontot, és jól teljesített a 10 pontos Lavera - 20-as fényvédőfaktorral 3000 Ft -, amelyben szintén a tartósítószert és az alumíniumot kifogásolták a tesztelők. A dobogó harmadik helyére 9 ponttal Ilcsi napozója került - 20-as fényvédőfaktorú 6110 Ft. Itt is a szintetikus illatanyag és alumíniumtartalomért vontak le három pontot.

Mivel a fizikai fényszűrők a bőr felszínén, és nem a mélyebb rétegekben hatnak, kevésbé károsak, mint a kémiai szűrők. Az összes tesztelt napvédő közül mindhárom győztes termék növényi olaj alapú, és kizárólag fizikai szűrőt tartalmaz. A Biola és az Ilcsi napozójában nagy mennyiségben találhatók további antioxidáns és nyugtató hatású növényi kivonatok és préslevek is. Bio minősítésű összetevőkkel csak az első két helyen végzett termék rendelkezik.

A középmezőnyben végeztek a két nagy hazai drogérialánc – a Drogerie Markt és a Rossmann - saját márkás, érzékeny bőrűeknek szánt termékei, egyenlő, 8 pontos eredménnyel. Mindkettő a kémiai fényvédő és a szilikon tartalom miatt veszített pontot, további káros összetevők ezekben a termékekben nincsenek.

A kommersz termékek csúnyán alulmaradtak

Nagy csalódás volt a szakértőknek az Annemarie Börlind terméke, melyet professzionális natúrkozmetikumként hirdetnek, ennek ellenére több kérdéses összetevőt is tartalmaz, így összesen 6 pontot kapott. A termék kémiai szűrőt tartalmaz, ráadásul szintetikus tartósítószert, illatanyagot, továbbá alumíniumot is találtak benne.

A lista végén meglepő módon a közismert, márkás termékek kullognak. Nivea napozónál (5 pont) a kémiai szűrők, kritikus kozmetikai összetevők, szintetikus tartósítószerek és illatanyagok jelentették a problémát. A Hawaiian Tropic terméke (4,5 pont) az utolsó helyen végzett, és a Garnier termékénél csak annyival volt jobb, hogy ebben nincs alumínium, illetve tartalmaz néhány növényi összetevőt is. A Garnier napozó krémében (3,5 pont) gyakorlatilag az összes kritikus vegyületcsoport megtalálható, és csak úgy hemzseg a szintetikus illatanyagoktól.

Ne feledd, hogy önmagukban a legjobb krémek sem nyújtanak teljes védelmet. Fontos, hogy a déli órákban ne menj a napra, és viselj védőruházatot és kalapot is. A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés itt olvasható.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek