Lukanikoszt, a görög zavargások vezéralakját imádják

Görögországban régi hagyomány kutyákat vinni harcba, de Lukanikosz vitte eddig a legtöbbre. Az emberek imádják. Saját Facebook oldala van, és a Youtube-on is megtekinthetőek az állat produkciói.

Egy lázadás semmit sem ér felismerhető arc nélkül. Fontos, hogy a tüntetők tudjanak valakivel azonosulni, és legyen valami emblémája az egésznek, mert ellenkező esetben minden forradalom csak pár elégedetlenkedő picsogásának tűnik. Spartacustól Petőfin át a saját magát felgyújtó - ezzel a Tunéziából indult arab tavasz szimbólumává váló - Mohamed Bouaziziig, mind azt bizonyítják, hogy bárki kiemelkedhet a tömegből. Valószínűleg a görögök esete a legérdekesebb, nekik már három éve csak kutyák jutnak.

Szépnek jóindulattal sem nevezhető ez a kutya

Először a The Sun szúrta ki, hogy a gazdasági helyzet miatt mostanában erősen megszaporodott tüntetések során mindig ott van egy szépnek jóindulattal sem nevezhető, de igencsak harcias kutya, hogy aztán gyorsan világszerte híressé váljon. Ugatja a rendőröket, bírja a könnygázt, és jó vezérhez hasonlóan annyira rejtélyes, hogy még azt sem tudják, van-e gazdája, és egyáltalán otthona. Ő a görögök válasza a Tenkes kapitányára. Egyébként arrafelé amúgy sem számít egyedülállónak a kutyák harcba állítása, az ókori görögök már rendszeresen vitték csatába ebeiket is, de akkoriban még mindenféle nímandok elvették tőlük a lehetőséget, hogy most az ő életükről forgassanak filmeket – igaz, ha a Nagy Sándort vesszük alapul, talán ők jártak jobban.

Tüntetők egymás közt
Tüntetők egymás közt

Az első híres forradalmár kutyára egészen 2008-ig kellett várni, de ő magasra tette a lécet a trónbitorlók számára. Civilben az athéni egyetem kertjében és előadótermeiben tartózkodó Kanellosz (magyarul: fahéj) szinte minden tüntetésen kint volt, sőt, még sérülést is szerzett: egy alkalommal mindkét hátsó lába használhatatlanná vált. A diákok annyira szerették Kanelloszt, hogy összegyűjtöttek neki egy kerekes székre, aminek segítségével élete végéig közlekedhetett, de már ebben az évben meghalt. Testét az egyetemen temették el természetesen, sírjára a mai napig tesznek virágokat. Az Examiner kiemelte, hogy Kanellosz névadója akarva-akaratlanul is tökéletes munkátvégzett: az 1821-es görög szabadságharc egyik vezéralakja Kanellos Deligiannis névre hallgatott, de persze ő ember volt.

A hősies Kanellosz
A hősies Kanellosz

Ezek után már szinte nem is meglepő, hogy a 2010-ben induló görög zavargások arca sem valamelyik gyrosos lett, hanem Lukanikosz, a Kanelloszra meglepően hasonlító kutya. Róla egyelőre még kevesebbet tudni, az biztos, hogy a napközben nyugodt és kedves állat hihetetlen érzékeny a társadalmi ügyekre, mert minden fontosabb megmozduláson az első sorokban van.

Szemtől-szemben
Szemtől-szemben

A legenda szerint Kanellosz egyik leszármazottja, ami az ilyen témákra már időszámításunk előtt is fogékonynak tűnő görögök körében azt eredményezte, hogy  az ellenállás megtestesítője lett. Vélt felmenőjével ellentétben neki annyira nem sikerült történelmi utalásokat elrejteni a nevében, az ugyanis egyszerűen "kolbászt" jelent. Lukanikosznak természetesen az interneten is dokumentálva van a tevékenysége. A Facebook oldala alapján már több mint 8000 ember rajong Loukért, és Youtube-on is megtekinthető a legújabb görög hadvezér produkciója.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek