Ételt rendelni olyan, mint idegen férfival lefeküdni

Akkor szoktam rendelni, ha váratlanul beállít hozzám a családom, vagy ha szabadnapos vagyok, és egész nap az ágyban maradok, és olvasok - nem reprezentatív felmérésünkben nőket kérdeztünk arról, miért és mikor szoktak ételt rendelni és milyen tapasztalataik vannak. Kiderült, a nőknél bizalmi kérdés az ételrendelés, és nem azok rendelnek csak, akik utálnak főzni.

Összeszámolni is nehéz, hányféle cég foglalkozik ételek házhozszállításával. Amellett, hogy sokuk azonos mintára szerveződik, néhány a speciálisabb igényeket is kielégíti, így mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt. Körkérdésünkben rendelési szokásaikról kérdeztük a szerkesztőségünk tagjait és más ismerősöket. Cégekre konkrétan nem tértünk ki.

Ha váratlanul beállít a családom, rendelek

A főzés bizalmi dolog, a hozzávalók minősége és elkészítési módja nemcsak az ízvilágot, de az egészségre gyakorolt hatást is befolyásolja. Hogy mégis miért rendelünk mások ételéből, arra több magyarázat létezik.

Judit (29, grafikus) így beszél erről: „Akkor szoktam rendelni, ha váratlanul beállít hozzám a családom, és nincs kedvem főzni, de akkor is rendelek, ha szabadnapos vagyok, ami nálam annyit jelent, hogy egész nap az ágyban maradok, és olvasok.”

Aki gyereket vár és nincs ereje főzni

Gyakori, hogy a munkahelyi nyüzsgés miatt fordulunk ehhez a megoldáshoz. Marianna (31, ügyfélkapcsolati igazgató) is inkább a munkára fordította az időt, minthogy kimenjen ebédelni az ebédszünetben. Szerinte mindenki a munkahelyi elfoglaltságok miatt rendel vagy éppen azért, mert gyermeket vár és a kezdeti  émelygés, rosszullétek miatt nincs ereje főzni, pláne, ha már van gyereke, akiről eközben gondoskodnia kell.

„Akkor rendelek házhoz, amikor még az átlagosnál is több munkám van, és abszolút nincs kedvem és időm konyhatündérkedni” – mondta Melinda (28, dietetikus). Viktória (32, üvegfúvó) véleménye az, hogy akkor rendel valaki a munkahelyére ételt, ha a környéken nem talál olyan helyet, ahova szívesen beülne és nem tud magára rendszeresen főzni. Elmondta, magát a procedúrát akkora lutrinak tartja, mintha egy idegen férfival feküdne le. Reméljük, a férfiakkal több jó tapasztalata volt, mint Juditnak a salátával.

Bele akartam halni a sokkba

Judit ugyanis egyszer megjárta a rukkolás salátával, ezt az élményt még sokszor emlegetni fogja. "Szó szerint rohadt volt az íze, a szagáról nem is beszélve. Bele akartam halni a sokkba. Felhívtam a céget, a futár fiú visszajött, mondtam neki, kóstolja meg. Mire ő elsápadt és látszott, hogy ez még neki is ciki. Ilyenkor mindig betelefonálok és hisztizek, minek hatására mindig kapok valami extra szállítmány békítőkaját.”

Reklamációval mindig jogunk van élni, és a komoly cégek adnak arra, hogy kellőképpen kompenzálják a bakikat.  A megfelelő stílusú panaszkodást ne érezzük kellemetlennek, ezzel visszajelzést adhatunk a cégnek és talán még további kedvezményeket is kaphatunk (ha a korábbi jó tapasztalatoknak hála maradt bizalmunk a folytatáshoz).

A zsíradék arra jó, hogy az étel laktató legyen

Marianna szerencsésebb, rossz tapasztalata nem volt az ebédrendelős cégeknél, szerinte ők is tudják, hogy a minőség a fontos, ha lagymatag ételt készítenek, szállítanak, akkor nem lesz számukra piac.

A minőségi ételekért Kata is szívesebben fizetne akár dupla árat is, ha több friss és enyhén hőkezelt zöldséget, valamint kevésbé zsíros, olajos ételeket kapna a pénzéért. Tapasztalata szerint ugyanis sok menüben a zsiradékot használják arra, hogy az étel minél laktatóbb legyen, már pedig akinek egy kicsit is érzékenyebb az emésztőrendszere, az nem jár jól ezzel a trükkel. Melinda is az elégedett megrendelők táborát erősíti.

„Nem volt kellemetlen tapasztalatom, általában elégedett vagyok az ételekkel, igyekszem figyelni arra, hogy zsírszegény húsos, sok zöldséges ételeket válogassak össze. Ezek a cégek igyekeznek odafigyelni szerintem mind a minőségre, mind pedig a higiéniára. Én ezeket el is várom a pénzemért cserébe.”

A visító fóliától égnek áll a haj

A házhoz szállított ételekről mindenki tudja, hogy – ritka kivétellel – azokat nem közvetlenül a szállítás előtt készítették, így nem várhatjuk ugyanazt az ízélményt, amit egy étteremben ülve kapnánk (noha, ott is sok mindent előre elkészített alapanyagból főznek).  A legtöbb kritika a csomagolásokat éri.

Marianna mégis úgy véli „a csomagolás ebből a szempontból annyira nem fontos. Bár a visító hangú fóliától égnek áll a haj.” Szerencsére nemcsak ilyen, hanem gusztusos és praktikusabb dobozokban is érkezhet az ebédünk (vagy akár az egész napi menünk).

Kata (34, projektkoordinátor) számára ez is rendben volt. A csomagolással meg voltam elégedve: "műanyag dobozka, főétel esetén, ahol köret és a feltét volt, ott osztott doboz, a cég arculatát magán viselő alufóliával lezárva, rajta a tárolással és a fogyasztással kapcsolatos alapvető adatok (meddig eltartható, milyen körülmények között). A fólia jól zárt, ugyanakkor könnyű volt eltávolítani is, így akár a dobozzal együtt is meg lehetett melegíteni a mikróban. Tetszett az is, hogy a heti menünél minden egyes étel esetében fel voltak tüntetve az alapvető összetevők.”

Egy idő után mindnek ugyanolyan az íze

Sokan panaszkodnak arra is, hogy amint elkezdenek egy adott cégtől rendelni, egy idő után mindennek ugyanolyan íze lesz. Kata kitartó volt, ő egy évig bírta, másoknál ez már egy hét vagy csak néhány hónap után jelentkezik.

Ilyenkor vagy tarts egy kis szünetet, vagy válts másik menüre, cégre, de ha alapjában véve elégedett vagy, a cégek ötletládájába is érdemes írnod ezzel kapcsolatban, a véleményed fontos a számukra, hiszen belőled (is) élnek.

A megrendelőket a menühöz járuló egyéb kiegészítőkkel is tudják lepni a cégek. „A magasabb kategóriás cégeknél, ahol bizonyos rendelés felett, mindig kap az illető valamilyen ajándékot: Desszertet, étkezési bónt, amely beváltható a következő rendelésnél, vagy ha a van a kiszállító cégnek étterme, akkor ott.” – tudtuk meg Mariannától.

Ha jót akarsz, az drágább

Judit is úgy gondolja, hogy ha igazán jót akar enni, akkor a kissé drágább, minőségi éttermektől rendel, azokban nem szokott csalódni. Az egyes ünnepek is kiváló alkalmak, hogy valami extrához jussál. Valentin-napon például az egyik cég az ebéd mellé meglepetés desszerttel szolgált, sőt, ha az ebédet és a vacsorát is megrendelted két személyre, akkor egyikőtökét ajándékba kaptad.

Ha biztosra szeretnél menni, előbb döntsd el, számodra mi a fontos, az ár, a széles választék, az ízletes fogások, esetleg valamilyen meglévő betegségedre szeretnél speciális menüt rendelni! Vagy mindezt egyszerre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek