Kicsit filmes - kalandok a sóbarlangban

„Nincs annál nagyobb kaland, mint önmagamon keresztül megismerni a világot”- mondta sóbarlangtúránk után alkalmi csikung-oktatónk. A kristálysó jótékony gyógyászati hatása széles körben ismert, jó hatással van az ízületi bántalmakra, a bőr- és légúti megbetegedésekre, sőt, újabban a gasztronómiában is előszeretettel használják a sótéglát. Megnéztük, mit tud egy sóbarlang.

A Jókai tér szomszédságában található pincében egy modernkori kincsesbarlang lapul. Persze ne gondoljunk se gyémántra, se aranyra, ha csak nem abban az értelemben, hogy a kristálysó-téglákkal borított falakban bizony felbecsülhetetlen érték, az egészség rejlik. Néhány évvel ezelőttig csupán kósza híreket hallhattunk a rendkívül dekoratív sólámpa jótékony hatásairól, de csak egy-két éve robbant be intenzívebben a köztudatba, hogy a kristálysó forradalmasíthatja a gyógyászatot.

23 tonnányi kristálysó egy helyen

Szalay Ferencnek, a Sóker Sócentrum Kristálysó Barlang és Életmód Központ tulajdonosának már az első pillanatban sikerült minket meglepnie azzal, hogy elárulta: közel 23 tonnányi, Pakisztánból származó kristálysó található meg helyiségeikben. „Ez a só 250 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor az őstengert a Nap kiszárította, és a kiszáradt sótömeg a kőzetmozgások által befordult a hegy gyomrába. A nagy nyomás alatt kristályos szerkezetűvé alakult, ezért nevezik kristálysónak”.

Kifejtette: ez a só legértékesebb formája, jobb a szerkezete, mint a hagyományos kősónak, a nagy nyomás miatt a benne lévő ásványi elemek kisebb formában vannak jelen, ezáltal a szervezetbe kerülve a sejtfalon keresztül közel százszázalékosan hasznosul. Nem beszélve arról, hogy - mivel a hegy gyomrából került elő - mindenféle szennyezéstől mentes, szemben például a tengeri sóval, amelynek a minősége a környezetszennyezés miatt egyre gyérebb. Nincs finomítva: kibányásszák, leőrlik, és különböző formákban – sótégla, sószappan, fürdősó, étkezési só – kerül a polcokra.

Európában nagyrészt szürke színű kősóval találkozhatunk, ami nagyon híres például Parajdon, de Lengyelországban, Ausztriában is vannak bányák. Kérdésemre, hogy mennyire végesek a Föld sókészletei, Ferenc a Salzburg melletti berchtesgadeni sóbányát hozza fel példaként, ahol 100-150 év alatt csupán a töredékét hozták a felszínre a készletnek.

Filmes élmény egy négyzetméteren

"A Gellért Gyógyfürdőben jártam kb 5 éve sókamrában: ez volt ugyanis a legolcsóbb hely. Nem nagyon tehettem meg, hogy sóbarlangban ücsörgök, ezért a 15 perces gyorsterápiát választottam. Ugyanis ezt nevezik sókamrának. Egy kis, zárt, 1x1 m-es „szavazófülke”, ahova éppenhogy csak le tudsz ülni miután beöltöztettek a sótól-párától védő ruhába. Kicsit filmes az egész, és ha az ember fél a zárt-szűk térben, nem biztos, hogy ezt fogja szeretni, ugyanis ahogy leül az ember, néhány másodpercen belül sós pára lepi el az egész helyiséget, úgy, hogy nem látni a kijáratot sem. Negyed órán keresztül folyik a művelet, ezalatt lehet elmélyülni, vagy hallgatni a kezelő hölgyek és a páciensek párbeszédét az inhalátornál. Nekem anno allergiás asztmát diagnosztizáltak, aminek nem nagyon volt alapja, mivel semmire nem tudták kimutatni az érzékenységemet, de folyamatosan dugult volt az orrom és nehezen, sípolva lélegeztem. Téli időszakban jártam, és kifejezetten jól éreztem magam, amikor kijöttem. Viszont nem múlt el tőle az asztmám, így azt gondolom, ez kiegészítő kezelés lehet, de önmagában csak javítja az egyébként rendkívül kellemetlen tüneteket. Az asztma nagyon sokszor pszichés alapú, így a gyökereket megkeresve és esetleg a légzéskontrollt elősegítő gyakorlatokat megtanulva és alkalmazva együttesen végleg meg lehet szüntetni az asztmát" - sorolta tapasztalatait a 30 éves Annamária.

A kristálysó gyógyászati hatása

„Mindenki, aki először jön le a sóbarlangba, érzi, hogy egy ilyen régi pincében nehezebb, tisztább a levegő, és maga a látvány is lenyűgözi őket. A nagyvárosi rohanásból lejönnek hozzánk, és kicsit úgy megállnak a lendületben, megnyugtatja őket. Ez valószínűleg a só rezgésének, a kristálysó, mint ásvány biofizikai frekvenciatartományának köszönhető, amely – mivel az élet bölcsőjéből, az őstengerből származik – nagyon hasonló az emberi test rezgésmintájához, így képes azzal rezonálni és kiegyenlíteni azt. Ehhez társul a sótégla vizuálisan nyugtató hatása” – ecseteli Ferenc a kint uralkodó, szmoggal kevert káosz és a sóbarlang világának ellentétét.

Elmondása szerint „a városi légtérben a pozitív töltésű ionok vannak többségben (az elektromos készülékek, a por és a szennyezett levegő miatt), a sólámpa pedig negatív ionokat bocsát ki, és egy negatív iontöbblettel próbálja egyensúlyba hozni az ionok arányát. A tengerparton és a magas hegyeknél mérhetően magasabb a negatívion-telítettség, ezért érezzük úgy, hogy ott tisztább, jobb a levegő. A mesterségesen kialakított pincében a só ugyanígy remek negatívion-forrás. Most már egyre több termék alapul a negatív ionokon: arcmaszk, de betét is létezik”.

A vendégek nagy része többnyire légúti problémákkal érkezik – a hasonló jellegű betegségekkel küzdőknek mostanság már az orvosok is javasolják, hogy menjenek sóbarlangba, és azoknak is ajánlatos, akik például nem feltétlenül szeretnének szteroidos hörgőtágítókat szedni – mondja Ferenc.

Vagy sópipa-függő leszek, vagy vidékre költözöm

„Jártam már kúraszerűen himalájai sókamrás kezelésen az asztmámmal. Az úgy hat, hogy a sós levegő nagyon tiszta, antiallergén és antibakteriális hatású.A kúra után egy darabig tök jól voltam, aztán újrakezdődtek a panaszok, ugyanis a mindennapjaimban nem tudom elérni, hogy tiszta levegőn legyek, és az a levegő kicsit nedves legyen - ilyenkor vagyok ugyanis jól. Próbálom természetes kezeléssel helyettesíteni a szteroidot, ezért tértem rá a sópipára, azt napjában több óráig is szívhatom. Két lehetőség van, vagy sópipa-függő leszek, vagy vidékre költözöm, ahol tisztább a levegő. A mostani élethelyzetemben az első lehetőség tűnik reálisnak”- mondta a 36 éves Karola.

Itt a gyerekek is a legjobb helyen vannak

Az asztma mellett a gyerekeket megfázásos tünetekkel, arcüreg-gyulladással és immunrendszer-erősítés céljából terelik általában a barlangba. Gyerekeknél a só rezgése a koncentrációs készség fejlesztésében, a hiperaktivitás leküzdésében is segíthet, hiszen „a só rezgéstartománya egy testazonos rezgésminta” – hangsúlyozza Ferenc, majd hozzáteszi: az immunrendszer-erősítésben azért is játszhat fontos szerepet a só, mert aktiválja az öngyógyító erőket.

A nyugalom érintése: megvilágított sótéglák

Nem hagyható figyelmen kívül a kristálysó kősóval szembeni azon előnye sem, hogy gyönyörűen meg lehet világítani, ez a kellemes, nyugtató, narancsos szín pedig nagyon jó színterápiás hatással bír, ami nagyban segít ellazulni a sóbarlangba látogatóknak – mondja Ferenc. A Sóker pinceszintjére érkezve pedig valóban az az érzése támad az embernek, hogy itt semmilyen baj nem érheti: a sárgás-vöröses-narancsos fények egyszerre teremtenek bensőséges félhomályt és nyugtatják a megfáradt idegeket.

A kristálysó 84 természetes nyomelemet tartalmaz, a nátrium-klorid 98%-ban van benne jelen, és a maradék 2% színezi meg a sót – tudjuk meg Szalay Ferenctől. A sócentrum egyébként otthoni sóterápiás termékeket is forgalmaz, van itt minden, mi szem-szájnak ingere: fürdősó, sószappan, vagy éppen sólámpa, de allergia vagy arcüreg-gyulladás, migrénes fejfájás esetén is találhatunk itt írt a bajunkra.

Meglepő gyógyulások

Ferenc meglepetésszerű gyógyulásokról számolt be: egy vendég például izomgörcs miatt nem tudta behajlítani a kezét, egy kéthetes sóoldat-ivókúra után azonban teljesen megszűnt a probléma, örömmel újságolta, hogy ki tudja nyújtani a kezét. Egy másik hölgy alig tudott járni, komoly ízületi problémái voltak, de nagyon jó porcképzőként funkcionáló barnakölesük hatására mostanra szinte szaladni tud.

Mint kiderült, a kristálysó bizonyítottan az asztma egyik leghatékonyabb ellenszere. A Sóker húszalkalmas, asztmásokon végzett, tüdőkapacitás-méréssel kombinált vizsgálatának eredményeként kiderült, hogy a betegek állapota 20 alkalom után 40-50 %-ot javult. Emellett a sóbarlang vendégei közül többen alvásszavarok megszűnéséről, illetve a depresszió tüneteinek enyhüléséről számoltak be.

A só mint építőanyag és designelem

A sótégla remekül alkalmazható belsőépítészeti dekorelemként és terápiás célra, sószobák létrehozására. A Sóker-csapat a legkülönbözőbb helyeken épített már sótégla-építményeket, szobákat. Jártak óvodában, szállodában, sőt, Pátyon egy terápiás lóboxot is létrehoztak.

Ferenc szerint a dolog design-része itthon még nincs annyira felkapva, inkább az egészségvonal a dominánsabb, de sok lakberendező, belsőépítész keresi meg őket.

Sótéglás sütés: porhanyós a hús

A gasztronómiában is berobbant a sótégla, amelyen remek sülteket lehet készíteni. Ferenc szerint ez esetben csupán arra kell figyelni, hogy a nagyon olajos, bepácolt ételeket ne rakjuk rá, mert oldja a sót, és így egy kicsit sós lesz az étek íze. „Viszont egy natúr csirkemellben bennemarad a szaft, nagyon jó porhanyós lesz, nem szárad ki a sótól”. Az esetlegesen odaégett tégla felületét a nedves rongy oldja, így tökéletesen meg tudjuk tisztítani a nem kívánt szennyeződésektől.

Sótéglán sült hátszín

Egy ismerősünktől, Attilától kaptuk a következő, rövid receptet: „Egy barátomnak finom, sótéglán sült pizzája van, én azt még nem sütöttem rajta, szerintem hús sütésére a legalkalmasabb. A sótéglát a sütőben felhevítem, majd ráteszem az ujjnyi vastag szeletekre vágott hátszínt. Mindkét oldalát megsütöttem, azt szeretem, ha a marhahús medium. Ha elég meleg a sótégla, akkor a hús nem engedi ki a levét, szép kérget kap sütéskor,a  nedvek benne maradnak. Mivel a téglából épp elég sót felszív a hús, már csak borsozni kell, szerintem ez a hús nem igényel más fűszert."

Jóga, hangmasszázs, csikung, koncertek

A Sóker Centrum a kristálysó imént felsorolt, jótékony gyógyászati hatásait különböző foglalkozásokkal, jógával, mozgás- és hangterápiával, masszázzsal és különleges relaxációs élőkoncertekkel kombinálja, így az egészséges ásványokkal telített tér izgalmas és különleges élményekkel telik meg. Az itt zajló számos foglalkozás közül a hangterápia az egyik legnépszerűbb – meséli Ferenc. „A hangmasszázs, hangfürdő megnyit egy olyan zárat, amitől olyanok is megnyílnak, akik egyébként nem nagyon tudnak ellazulni, relaxálni” – teszi hozzá.

A számtalan itt zajló foglalkozás közül nekem az ún. waitankung csikungot volt szerencsém kipróbálni: a légzés, mozgás, akupresszúra és meditáció kombinálásával megszületett tradicionális kínai energetizáló torna egészen kellemes felfrissülést jelentett. Orbán Gábor csikung- és jógaoktató, testnevelő meglepően jótékony energiákat szabadított fel a jelenlévőkben, némileg már afelé az ösvény felé terelve minket, amelyen benne megszülethetett a következő gondolat: „Nincs annál nagyobb kaland, mint önmagamon keresztül megismerni a világot”.

Ezek után a sóbarlang vezetőjével csak egyetérteni tudok abban, hogy a nagyvárosi szmogos környezetben ezt az orvosnak heti egyszer receptre kellene felírnia, mert itt az embert olyan benyomások, hatások érik, amelyek kívül-belül, testileg-szellemileg segítenek megújulni, felfrissülni.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek