ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A születésnapos öngyilkosok a leggyakoribbak

2010. január 28., csütörtök 10:52

A kilencvenes évek óta csökkent az öngyilkosságok száma hazánkban – egy kutatásból az is kiderül, az önakasztás a leggyakoribb mód.

cikk-tious-rovid

 

Az 1990-es évek végéhez képest a befejezett öngyilkosságok száma megközelítőleg negyedével csökkent, míg ezt a trendet a szuicid kísérletek alakulása egyáltalán nem követte. A befejezett esetekben az önakasztás, míg a kísérletek között a gyógyszerbevétel volt a leggyakoribb - derült ki a Magyar Pszichiátriai Társaság január végén zajló Nemzeti Kongresszusán felvetődő témák összegzéséből.

Érdekes új részinfomáció az öngyilkosság és az elkövetők születésnapja közötti összefüggés. Ilyen hazai vizsgálat még nem történt, most azonban a Magyarországon 1970-2002 közötti időszak alatt történt 133.699 öngyilkos adatainak ezirányú elemzését végezték el. A kutatók azt találták, hogy a magyar férfiak érzékenységet mutatnak a születésnap dátumára: lényegesen többen követnek el öngyilkosságot születésnapjukon, minden korosztályban, mint az év más napjain. A nők körében csak az idősebb korcsoportban jelentkezett gyenge összefüggés. A szerzők a magyar férfiak speciális érzékenységét látják meghatározó oknak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta