ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Párkapcsolatban kisebb a drog kísértése

2010. június 24., csütörtök 06:32

A házasság, egy hosszabb, tartós kapcsolat harmonikusabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi az embert, és mérsékli a drog- és alkoholfogyasztást. Az ilyen kapcsolatokban élő emberek ugyanis kevésbé hajlamosak az italozásra és kábítószerek fogyasztására.

cikk-tious-rovid

Tanulmány készült azon fiatal felnőttek körében is, akik ideális, stabil párkapcsolatban élnek. A felmérésben mintegy ezer fiatalt vizsgáltak, s megállapították, hogy a 19 és 21 éves korosztály körében, közel 40 százalékkal volt nagyobb a marihuána- és alkoholfogyasztók száma azok között, akik nem éltek párkapcsolatban.

Ennek magyarázata, hogy a társ nélkül élők, a korai felnőttség szakaszában már kikerülnek a szülői felügyelet alól, és egyre dominánsabb lesz egy egészen újfajta szabadságvágyuk, amit kontroll hiányában meg is akarnak élni. Ez pedig már önmagában is veszélyeket rejthet.

Azok számára viszont, akik kapcsolatban élnek, mindig ott áll mögöttük egyfajta támogatás és kontroll, hiszen párjuk segítségével könnyebben tudnak nemet mondani a tudatmódosító szerek használatára.

Érdekes, hogy a vizsgálat során az is kiderült, hogy nem csak a tartós, de az alkalomszerű párkapcsolatok is beindítják ezeket a mechanizmusokat, bár sokkal kisebb mértékben. A kutatás megerősíti, hogy a drog- és alkoholfogyasztási szokások alakulásában, a társ viselkedési mintájának hatalmas visszatartó ereje és pozitív hatása van.


Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta