ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Pálinka után bitter

2010. január 1., péntek 10:17

Az eladási rangsort a pálinka vezeti, a körte a bajnok, de biterre többet költünk, mert drágább – italmérleg: kevesebbet ittunk, ugyanannyiért.

cikk-tious-rovid

Az ACNielsen Piackutató Kft. felmérése szerint értékben stabil az égetett szeszesitalok kiskereskedelmi forgalma, viszont mennyiségben 5 százalékkel csökkent. Leginkább a whisky, a pálinka és a vodka ára emelkedett. Az égetett szeszesital kiskereskedelmi forgalma ugyanúgy mintegy 73 milliárd forintot tett ki 2008 októbere és 2009 novembere között, ahogy az előző hasonló időszakban. 

Az eladási rangsort a pálinka vezeti a bitter (keserűfélék) és a brandy előtt, majd következik a vodka, a likőr, a vermut a whisky a rum és a gin. Értékben a bitter már korábban átvette a vezetést, és második a pálinka. Ez azt jelenti, hogy a keserű italfélék, mint az Unicum és Jagermeister, nagyon népszerűek. Igaz, a pálinkafogyasztást nehéz felmérni, hiszen sok ezren, főleg a kisebb falvakban maguk is főznek pálinkát, illetve bérfőzdékbe viszik a cefrét feldolgozásra, és ez nem jelenik meg a bolti forgalomban. 

A boltban vásárolt pálinkák közül ízre a körte a legnépszerűbb, amelyre a mennyiségi eladások 30 százaléka jutott 2008 októbere és 2009 szeptembere között. Utána a barack és a szilva következik, egyaránt 23 százalékkal. 

A likőrök között egyre kedveltebbek a krémlikőrök. Míg régen a Baileys csak szűk körben volt ismert, ma egyre elterjedtebb, viszik a magyar és külföldi hasonmásait is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta