ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Koleszterinszint méréssel is megelőzhető a szívinfarktus

2010. április 14., szerda 12:36

Számos budapesti patikában ingyenesen elvégzik koleszterinszint mérést, ezzel tehetünk a komolyabb betegségek megelőzéséért.

cikk-tious-rovid
A magas koleszterinszint veszélyeiről már sokszor és sok helyen hallottunk, ez évek alatt alakul ki, és szinte teljesen tünetmentes. Amíg a jó közérzetünk megvan, nem is gondoljuk, hogy baj lehet. Pedig a kockázat sajnos mindannyiunknál fennáll - erre hívja fel a figyelmet egy hazai betegség megelőző kampány.

A koleszterin szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos alkotórész. Lényegében egy zsíros tapintású por, amely vízben és vérben is oldhatatlan. A koleszterin feltétlenül szükséges, megemelkedett szintje azonban már veszélyeket rejthet. Minél magasabb a koleszterinszintünk, annál kevésbé tudja vérünk elszállítani. Így az egyszerűen lerakódik az érfalakra. Amennyiben nem fedezzük fel időben a veszélyt, az évek során egyre vastagabbá válhat a lerakódás és érelmeszesedést okozhat. A lerakódó zsír tehát szűkíti az ereket, ami végül trombózishoz, szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezethet.

A szívinfarktus vagy az agyvérzés hirtelen, váratlanul megtörténhet, ám ezek kiváltó oka sokszor hosszú évek alatt alakul ki. A veszélyét a szervezetünk azonban sokszor előre jelzi a például magas vérnyomással. A Roche támogatásával most számos budapesti patikában ingyenesen elvégzik koleszterinszint mérést, ezzel tehetünk a komolyabb betegségek megelőzéséért.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.17 09:02:54Csani

    Amennyiben más tünetekkel együtt jelentkezik rendszeresen heves, ijesztő szívdobogás érzés például emésztési zavarokkal, puffadással, vagy fejvájással például, előfordulhat, hogy nem közvetlenül szívproblémáról van szó. Lehet, hogy valamilyen táplálkozási probléma áll a háttérben, ételérzékenység, ami lappangó módon, hosszabb távon okozhat ilyen tüneteket. Érdemes figyelni erre, nem túl ismert mindez mifelénk: http://food-detective.hu/etelintolerancia/tunetei.html

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta