ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Kivonhatják a forgalomból a mentolos cigarettát

2010. március 5., péntek 12:03

Eltűnhetnek a boltokból a mentolos cigaretták, derült ki a VMKomm Ügynökség közleményéből. Egy, a dohánytermékek előállítását szigorító nemzetközi szabályozási tervezet szerint ugyanis a dohánytermékek előállításánál a jövőben minden ízesítőanyagot mellőzni kell.

Ez nemcsak az ínyenc dohányosoknak, de a hazai termelőknek is komoly gondot okoz.Jelenleg folyik az Egészségügyi Világszervezet felügyelete alatt az úgynevezett Dohány-ellenőrzési Keretegyezmény felülvizsgálata. A nemzetközi paktum egyik, a dohánytermékek gyártása során felhasznált ízesítőanyagok szabályozását célzó cikkely megfogalmazásában Magyarország is részt vehet, ám - úgy tűnik - hazánk nem él a beleszólás lehetőségével. A hazai véleményt február 26-ig kellett volna eljuttatni az Egészségügyi Világszervezetnek.

Amennyiben a magyar illetékesek felsorakoznak az ízesítőanyagok tiltását tavaly ratifikáló Kanada mögé, úgy válsággal kell szembenézniük a hazai termelőknek. Az észak-amerikai ország újonnan elfogadott jogszabálya ugyanis az ízesítőanyagokkal együtt betiltotta a kevert dohánytermékek gyártását és forgalmazását is.

A hazai dohányosokat, azaz a magyar lakosság mintegy harmadát képviselő Füstölgők Társasága szerint megkérdőjelezhető egy olyan intézkedés, ami a jelenleg legálisan forgalmazott dohánytermékek ízesítőanyagainak a betiltására irányul. Ezzel csak a dohányosok ízlésvilágát alakíthatnák át, viszont feltételezhetően nem csökkenne sem a dohányzás mértéke, sem pedig az általa okozott egészségkárosodás mértéke. Valószínűsíthető azonban, hogy a feketepiac fellendülne, mert egyszerűbbé válna az egyforma íz-világú termékek hamisítása, és a megszokott ízek kedvelői nyitottabbak lennének a csempészáruk iránt.

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta