ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Keserűcsoki véd az UV-sugárzástól

2010. június 17., csütörtök 11:10

A hagyományos tejcsokoládé nem, de a rendszeres keserű csokoládé fogyasztása védi a bőrt az UV sugárzás káros hatásaitól - írja egy brit tanulmány, a bőrgyógyászok mégis azt tanácsolják, inkább naptejjel menjünk a napra.

cikk-tious-rovid
A napi 1-2 kocka, magas kakaótartalmú étcsokoládé stressz-oldó, nyugtató hatásáról már sokszor hallhattunk. Ezúttal a European Dermatology Harley Street-i bőrklinika kutatócsoportja végzett egy negyedéves kísérletet, hogy kiderítsék, van e összefüggés a keserűcsokoládéban található flavonoidok, antioxodánsok mennyisége és a bőr fényvédelme között.

A klinika kutatásában 22 nő vett részt. Az önkéntesek fele három hónapon keresztül, naponta 20 gramm, kb. másfél szelet, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag keserű csokoládét evett meg. A csoport másik fele, látszatra teljesen hasonló, de kevesebb flavonoidot tartalmazó keserű csokit kapott.

csoki

A résztvevők a három hónap alatt ellenőrzött mennyiségű UV sugárzásnak voltak kitéve, majd a kutatók megvizsgálták, mennyi idő alatt és milyen mértékben vált pirossá a bőrük. Az eredmény szerint a magas flavonoid és antioxidáns tartalmú keserű csokoládét fogyasztóknak jelentősen megnőtt bőrük napfénnyel szembeni ellenálló képessége a csoport másik feléhez képest, akik alacsony flavonoid tartalmú csokit ettek.

A táplálkozás-tudományi szakemberek többsége azonban kockázatosnak tartja, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítsanak a keserű csokoládé fényvédő hatásának, éppen ezért nem is szeretik a flavonoidok fényvédő hatását kiemelten emlegetni.

A kutatócsoport vezető bőrgyógyásza, Dr Stefanie Williams is felhívta a figyelmet, hogy a magas antioxidáns tartalmú ételek és flavonoid-gazdag keserűcsokoládé fogyasztása nem pótolhatja ugyan a napkrémek használatát, de kiegészítőként általuk megtámogathatjuk a bőr fényvédelmét.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta