ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Jön a tavasz, nemzzen kislányt!

2010. február 14., vasárnap 07:57

Ősszel több kisfiú, tavasszal meg több kislány fogan. Ennek oka a tudósok szerint, hogy az apák spermájában a téli viszontagságokra készülve megnő, tavasszal pedig visszaesik a petesejtet megtermékenyítő Y-kromoszómák száma.

 cikk-tious-rovid

fiu-lanyhirbel

Nem csak az évszakok határozzák meg a nemek arányát. Természeti és társadalmi katasztrófák után kevesebb fiú születik, de hatással van rá az anya súlya és társadalmi státusza is.

Átlagosan 2%-al több kisfiú születik a világon, mint kislány, de a számok változóak. 

Minél északabbra megyünk, annál több a fiú, az amerikai Georgiai Egyetem (Athens) biológusai 202 országból gyűjtöttek és dolgoztak fel adatokat. Megállapították, hogy a nőnemű élve született csecsemők aránya átlagosan 48,6 százalék, de Afrikában 49,3. A kísérlet kiderítette, hogy a fiúk aránya a fejlett országokban is a születési hely földrajzi szélességével arányosan nő. Tehát, a zordabb éghajlat több, a nőket védelmezni képes férfit eredményez.  

Elemezte az anyák alkatát is. Arra jutottak, hogy az alacsony, esetleg sovány, 54 kilogrammnál könnyebb anyáknál 100 kislány születésére csak 98 fiú születése jut. Vagyis gyengébb felépítésű anyák a szaporítási képességet kevésbé örökítő lányokat szültek. 

 

forrás: MTI

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta