ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Ittas vezetés ellen lábbilincs

2010. február 9., kedd 10:49

Különös módját választották az Egyesült Államokban az ittas vezetés megakadályozásnak: a vétkesnek büntetésként akár egy évig is lábbilincset kell viselnie.

bokabilincs_1

Ez a bizonyos bilincs azonnal jelez a rendőrségen, ha tulajdonosa szervezetében alkoholt érzékel, és a legkisebb alkohol mennyiséget is pillanatok alatt „kiszimatolja".

Így nem csak az ittas vezetés akadályozható meg, de egy mini elvonókúrának is megteszi. A lábbilincs egyfajta kedvezmény, de ha mégis megszegi a tulajdonosa az alkoholtilalmat, a nagyon komoly pénzbüntetés mellett akár egy éves börtönre is számíthat.
A készülék neve: secure continous remote alcohol monitor [SCRAM], amit már nem egy celebritás lábán is észrevehettek a figyelmes szemlélők. Nyilvánosan viselte már Lindsay Lohan, és Britney Spears is.
A bíróság szerint sokkal célravezetőbb büntetés, ha a törvényszegőt magától az italozástól tartják távol, mint a vezetéstől.
Az SCRAM működési elve: az elfogyasztott alkohol egy százaléka a bőr felszínén választódik ki, ezért a szerkezet óránként egyszer kis mennyiségű levegőt lő a boka bőrére, és az ott talált alkoholt elporlasztja. Ha ennek az elporlasztott alkoholnak a mennyisége meghalad egy bizonyos mennyiséget, a készülék jelzést küld a központba.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.02.10 12:19:01filemon74

    szerintem ez megint tipikus amerikai fasság. Ha ittasan vezetek, azzal nem az a gond, hogy ittam, hanem hogy vezettem. Akkor mért az ivásról tiltanak le?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta