ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Három oltással megelőzhető a méhnyakrák

2010. március 26., péntek 09:32

Ez az egyetlen ráktípus, amit 2005 óta már oltással és szűréssel együtt meg lehet előzni, a halálozási szám mégsem változott lényegesen a hatvanas évek óta.

cikk-tious-rovid

Évente 500 nő hal meg Magyarországon méhnyakrákban, évente 450-550 új megbetegedést regisztrálnak. Ez az egyetlen rák, amit 2005 óta már oltással és szűréssel együtt hatékonyan meg lehet előzni, a halálozási szám mégsem változott lényegesen 1961 óta. A méhnyakrákos esetek nagy részét HPV vírus okozza. A vírus a sejtekben olyan elváltozásokat indíthat el, melyek rákos burjánzáshoz vezetnek. A betegség sokszor csak évekkel azután derül ki, hogy valaki elkapta a vírust.

A méhnyakrák a 20-65 év közötti nőket érinti leginkább. A rák megelőzésében fontos szerepet játszik a biztonságos szexuális élet, a rendszeres szűrés, és a méhnyakrák elleni oltás. Jelenleg Magyarországon csak 30 ezren vannak beoltva.

A Magyar Anya-és Családvédelmi Program az Egészséges Ifjúságért Alapítvánnyal közösen arra kérte a 14-18 év közötti fiatalokat, készítsenek pályamunkát arról, hogy szerintük hogyan lehetne diáktársaik és a döntéshozók figyelmét felhívni a méhnyakrák veszélyeire. A pályázatra az ország minden részéből összesen 94 pályázat érkezett. A pályaművekből kiállítás látható egy hónapon keresztül a XII. kerületi Arany János Gimnáziumban.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta