ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

D-vitaminnal és mozgással az Alzheimer kór ellen

2010. július 14., szerda 12:30

Az Alzheimer kór ellen mozgással és D vitaminnal is lehet harcolni, ezt állítja két tanulmány, amelyeket az Egyesült Államokban ismertettek az Alzheimer Kór Nemzetközi Konferenciáján.

1200 ember adatainak az elemzése során kiderült, a rendszeres fizikai tevékenységet végző emberek esetében 40%-kal kevesebb a - legjobban rettegett betegségek közé tartozó - Alzheimer kór kialakulásának veszélye, míg a mozgást hiányoló életmódot folytatók 45%-kal esélyesebbek a megbetegedésre. Zaldy Tan, a Brigham and Women's Hospital kutatója, a tanulmány szerzője szerint az összefüggés miatt 80 év felett is van értelme a rendszeres mozgásnak.

Egy brit tanulmány szerint pedig a sporton kívül a D-vitamin védőhatása sem elhanyagolható. David Llewellyn, a University of Exeter Peninsula Medical School kutatóla 3.300 65 év feletti személyt vizsgált meg, s azt találta, hogy az ún, „napvitamin" alacsony szintje mellett a kór veszélye 42%-kal nő, sőt, súlyos D-vitamin hiányban szenvedő alanyok esetében akár 394%-kal is. Llewellyn szerint kevés élelmiszer tartalmaz D-vitamint, ezért az ezt pótló étrendkiegészítők kis költségű és hatékony megoldást jelentenek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.07.15 12:09:05zazi

    Megint egy újabb ötlet a semmire!Anyukám testnevelőként örökmozgó volt,-most Alzheimeres.Vagy csak ő a kivétel?

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta