ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A tejeskávé lassítja az öregedést

2010. február 23., kedd 13:23

kaveA Nestlé kutatóinak vizsgálata szerint mindegy, hogy a kávét tejjel vagy anélkül fogyasztjuk, a benne található antioxidánsok sejtvédő hatása mindenképp érvényesül. Ezalatt egy másik kutatás a koffein káros hatásait részletezte.

Nem befolyásolja az antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát a kávéhoz adott tej, legalábbis erre a következtetésre jutottak a Nestlé kutatóközpontjának a tudósai. Vizsgálatuk szerint mindegy, hogy a kávét tejjel vagy anélkül fogyasztjuk, szervezetünk a kávéban található antioxidánsok természetes sejtvédő hatását minden esetben hasznosítja.

Elvileg véd a szívinfarktustól is

Azt, hogy a kávé antioxidánst tartalmaz, már korábban bebizonyították. Az antioxidánsok az anyagcsere során kedvezőtlen környezeti tényezők - dohányzás, helytelen táplálkozás - következtében keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. A szabad gyökök a sejtek öregedési folyamataiban játszanak szerepet, valamint egyes betegségek - érelmeszesedés, a szívinfarktus, valamint bizonyos daganatos megbetegedések - kialakulásában.

A Nestlé svájci kutatóközpontjában három különböző kávézási szokással élő csoportot vizsgáltak. Az egyik csoport 10 százalékos zsírtartalmú tejjel, a másik cukorral, a harmadik növényi eredetű tejtermékkel ízesített instant kávét fogyasztott. A teszt során bebizonyosodott, hogy a tej, a cukor és a krémező hozzáadása sem rontja az antioxidánsok felszívódásának a hatékonyságát.

A koffein káros a szívre

Mialatt a felmérés az öregedésgátló hatásokról számol be, megjelent egy másik kutatás, amelyet a Palermói Egyetem szakemberei publikáltak a European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban. Eredményeik szerint a presszókávé kis mennyiségben is káros hatással lehet a szívműködésre. A kutatók tapasztalatai szerint a vizsgált személyeknél 22 százalékkal kevesebb vér áramlott a szívbe a presszókávéjuk elfogyasztása után, és ebből azt a következtetést vonták le, hogy a nagy mennyiségű koffein kedvezőtlen hatással van a vérkeringésre, végső soron tehát nem véd a szívinfarktus ellen.

A Nestlére visszatérve, a hazai fogyasztói szokásokat is kutatta a cég. Ebből kiderült, hogy minél rövidebb ideje iszik valaki kávét, annál több tejet használ. A kávézási szokásokat a Díványon korábban összefoglaltuk. Ebből kiderült, egy egészséges felnőtt számára a napi maximális koffeinmennyiség 300 mg, várandós nők esetében legfeljebb napi 200 mg. A koffeintartalom függ a növény fajtájától, a pörköléstől, a fermentálástól, az elkészítési módtól, a főzési időtől, a víz keménységétől és hőfokától, sőt még a kávé és a víz arányától is. A túladagolás halálos dózisa kb. 80-100 csésze kávé. Mérsékelt fogyasztásnak legfeljebb napi három csésze felel meg.

 

A tea és a vörösbor

Ha kevésbé kockázatos antioxidánsok után kutatunk, a legjobb források a szőlő, alma, körte, sárgadinnye, padlizsán, brokkoli, és paradicsom. Nemcsak a gyümölcsök, zöldségek bővelkedhetnek fiatalító és immunrendszert erősítő antioxidánsokban, hanem ezek a teában is megtalálhatók. Népszerű antioxidáns forrás a csokoládé és a vörösbor is.

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Az instant kávé erősebb, mint gondolnád - 2011.01.26.
Az instant kávéról csak minden második megkérdezett tudja, hogy valódi kávébabból lefőzött kávéból készül, derült ki egy felmérésből. Valójában az instant kávé is erős, de a tévhittel ellentétben nem tartalmaz adalékokat.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta