ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A média túldramatizálja a H1N1 járványt

2010. január 28., csütörtök 17:38

Egy nemzetközi kutatásból kiderült, az orvosok szerint a járványról megjelent híradások túldramatizálják a kialakult helyzetet – az orvosok a vakcina hatékonyságát is vitatják.

cikk-tious-rovid

A H1N1 vírus okozta járvány szakmai megítélését vizsgáló nemzetközi kutatás szerint az orvostársadalom tagjainak véleménye mind a betegséget, mind a helyzet kezelését illetően erősen megosztott. Sok szakember szerint az oltás nem javasolt, a média pedig túldramatizálja a krízist, derült ki az ELTE Társadalomtudományi karának a hírleveléből. 

A piacelemző Synovate kilenc országban készített kutatást a helyi orvosok véleményéről. A válaszadó doktorok 61 százaléka vélte úgy, hogy a járványról megjelent híradások túldramatizálják a kialakult helyzetet. Míg az amerikai szakemberek 46, az ázsiaiak 48, addig az európai doktorok 75 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a sajtó a valódinál súlyosabbnak tűnteti fel a problémát. Különösen kritikusnak a brit orvosok bizonyultak, ahol a válaszadók 82 százaléka látja úgy, hogy a média túlságosan drámai képet fest a betegségről és a fertőzésveszélyről. Velük szemben a kínai doktoroknak alig 31 százaléka bizonyult elégedetlennek a H1N1 vírusról festett médiaképpel.

A védőoltásról is szó esett a vizsgálatban. A megkérdezett brit, francia, német, olasz, spanyol, amerikai, kínai, tajvani és indiai doktorok 62 százaléka véli úgy, hogy a vakcina hatékony védelmet nyújt a betegséggel szemben, 27 százalékuk bizonytalan az eredményességet illetően, 11 százalék pedig úgy gondolja, a védőoltás egyáltalán nem segít a megelőzésben. A felmérésben részt vevő egészségügyi szakembereknek alig több mint a fele, összesen 51 százaléka oltatta be magát

 

cikk-tipus-linkek

• A cápák a H1N1 halálos áldozatai
A H1N1 vakcina az év orvosi fejlesztése

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta