ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A túlevés nem csak a nők betegsége

2011. október 28., péntek 12:02

A binge-eatinget, azaz a falásrohamokkal járó betegséget túlevésként is emlegetik: ilyenkor az ember olyan óriási mennyiségű ételt töm magába, ami hosszú távon nagyon komoly rendellenességeket okozhat. Egy új tanulmány szerint ez épp annyira érinti a férfiakat, mint a nőket, csak a férfiak kevésbé hajlamosak segítséget kérni.

A férfiak segítség elleni ódzkodása valószínűleg annak is betudható, hogy a táplálkozási rendellenességeket általában inkább a nőkhöz kötik, a kutatások is inkább rájuk fókuszálnak – mondta a Wesleyan University kutatója, Ruth Striegal.

A túlevés szorosan összefügg a túlsúllyal, az ingadozó súlynövekedéssel, de a magas vérnyomás, a diabétesz és az olyan pszichés rendellenességek is kapcsolatba hozhatók vele, mint a depresszió - írja a LiveScience. A táplálkozási rendellenességekkel foglalkozó szervezet, a National Eating Disorders Association szerint az amerikai felnőttek 1-5 százaléka túlevéses rendellenességben szenved, azaz, időnként kontrollálhatatlan evésrohamok jönnek rájuk. A nők sokkal hajlamosabbak erre, de a betegségben szenvedők körülbelül 40 %-a férfi.

Mentális és munkahelyi problémákat okoz

Mivel a férfiakról nagyon kevés az ezzel kapcsolatos információ, a kutatók 21.700 férfit és 24.600 nőt vizsgáltak meg túlsúly, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, diabétesz, depresszió és a produktivitás csökkenése szempontjából. A közel 50 ezer emberből 1630 férfi és 2754 nő vallotta be, hogy túlevésben szenved, ami érezhető romlást eredményezett a mentális egészség szempontjából, emellett a munkahelyi teljesítményben is jelentős visszaesést okozott.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta