ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Ma van a csontritkulás világnapja, ittál már tejet?

2011. október 20., csütörtök 12:14

Hazánkban 600 000 nőt és 300 000 férfit, vagyis a lakosság 9%-át érinti az csontritkulás (oszteoporózis), amelynek esetszáma a lakosság elöregedése miatt szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben várhatóan megduplázódik. A megelőzésben a rendszeres kalcium-, D-vitamin-fogyasztás (például tej formájában) és a rendszeres sport segít. Munkában a Tejkommandó.

Noha ez a betegség nemzetközi szinten napjaink második legjelentősebb népegészségügyi problémájának számít, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet adatai alapján a „néma kór” által érintetteknek mégis mindössze 10%-át kezelik. Szerencsére lehet ellene tenni. A csontritkulás elleni védekezést, ill. a betegség kialakulásának késleltetését megfelelő testmozgás és kalciumdús étrend biztosíthatja, amelyben a legfontosabb szerepet a tej és tejtermékek játsszák. A tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását és csonttömegünk megtartását – mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. Éppen ezért javasoljuk napi kb. 0,5 liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását – tette hozzá a szakember. Ezzel szemben mi, magyarok 2011-ben átlagosan napi 1,8 dl tejet fogyasztunk, vagyis napi kalcium szükségletünknek mindössze 44%-át fedezzük tejből, jelentette be Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője a csontritkulás világnapja (október 20.) rendezett sajtótájékoztatón.

Azt is megtudtuk Posztós Zsuzsannától, hogy az elmúlt két évben az volt a céljuk, hogy felhívják a lakosság figyelmét legősibb kalciumforrásunk, a tej fontosságára, amely a csontképzésben is kiemelt szerepet játszik. A világnap alkalmából a Tetra Pak Hungária Zrt. idén is folytatja egészségügyi kampányát, amelynek a tejfogyasztás népszerűsítése mellett a lakosság körében és a tejhez fűződő tévhitek eloszlatását tűzte ki feladatául. Magyarország első Tejkommandójának hölgytagjai a mai napon Budapest több forgalmas pontján is akcióba lendülnek, hogy tejosztással hívják fel a figyelmet a tej és a tejtermékek kiemelkedő szerepére szervezetünk kalciumellátásában. A téma különösen érdekes a betegségben nagyobb arányban érintett nők számára. Elrettentő adattal számolt be ezzel kapcsolatban Dr. Donáth Judit reumatológus főorvos: „Az 50 éves nők 46%-a, a férfiak 22%-a számolhat azzal, hogy már csekély trauma következtében  oszteoporózisra jellemző törést szenved.” Azt már senkinek sem kell magyarázni, hogy sajnos, az időskori combnyaktörés (aminek hátterében többnyire a csontritkulás áll) gyakran egyet jelent azzal, hogy az illető nem kel fel többet az ágyából. Igyál tejet, tölts elég időt a napot, sportolj és védd a csontjaid!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta