ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Az agyam nem engedi, hogy lefogyjak

2011. október 7., péntek 12:06

Nehéz kilépni a kövérségből, ha az ember agya úgy van beprogramozva, hogy mindig a magas kalóriájú ételeket kívánja. Egy új kutatás arra enged következtetni, hogy az alacsony vércukor-szint a ludas ebben.

"Az elhízottak agya szinte belehajszolja a túlsúlyosakat abba, hogy még többet egyenek" - nyilatkozta a tanulmány szerzője, Kathleen A. Page, kaliforniai orvosprofesszor. "A túlsúlyosak agya egyszerűen jobban kívánja az ételt. Nem tudjuk, mi volt előbb, hogy az elhízottság az, ami az agy reakcióit módosítja, vagy amiatt lesznek kövérek az emberek, mert az agyuk születésüktől kezdve így működik - mondta a tudós. Bármelyik is az igazság, a tanulmány rámutat, hogy a vércukor szintjének stabilan tartása a túlsúlyos embereknél különösen fontos.

Ételek képeivel ingerelték a kísérleti alanyokat

Köztudott, a vércukorszint közvetlenül összefügg energiaszintünkkel és hogy korántsem állandó. Egy kiadós ebéd után például lecsökken, nem csoda, hogy elálmosodunk. Ez reggel is megtörténik, ha nagyon cukros ételt eszünk. Ilyenkor a szervezet által feldolgozott cukortöbblet okozhat szintsüllyedést.

A kaliforniai egyetem tudósai egy orvosi szaklap szeptemberi számában arra kerestek választ, hogy más hatással van-e a vércukor szintjének csökkenése az elhízottakra, mint a normál testsúlyúakra.

A vizsgálat során öt túlsúlyos és kilenc nem elhízott ember agyát vizsgálták meg mágneses rezonancia-mérővel, miközben a kutatást végzők normálról alacsonyra állították az önkéntesek vércukorszintjét. Ezekkel egyidőben a kutatók olyan képeket mutattak nekik, amiken először alacsony, majd magas kalóriatartalmú ételek voltak. A kutatók azt találták, hogy az elhízott emberek agyi aktivitása az úgynevezett prefrontális kéregben kisebb, ahol a gátlásközpont is van. Ez még akkor is így történt, ha a vércukorszint normális volt.

A kövérek éhesebbek is

"Ez azt jelenti, hogy az elhízott embereknek eleve nehézséget okoz, hogy evéskényszerüket leküzdjék. Főleg, ha vércukruk szintje a normális alá esik" - mondta Page az USA Today-nek.

Az ottawai egyetem egyik professzora, Jean-Philippe Chaput azt nyilatkozta, hogy fontosnak tartja a kutatást, mert olyan adatokkal szolgál, ami nyomán közelebb kerülünk annak megértéséhez, hogy miként befolyásolja a vércukortartalom az evési szokásokat. "Az elhízás jövőbeli kezelése figyelembe kell, hogy vegye ezt a szempontot, ha azt akarjuk, hogy javítsuk a siker esélyét" - nyilatkozta Chaput.

Puszta spekuláció

De a kolorádói egyetem egyik tudósa, Dr. Marc-Andre Cornier nincs meggyőzve. Ő azt mondja, hogy a tanulmány nem bizonyítja a vércukorszint és az éhség kapcsolatát. "Az alacsonyabb vércukor lehet hatással egy másik tényezőre, amely ennek fejében produkálja ezeket a hatásokat. Az csak puszta spekuláció, hogy a vér cukorszintjének karbantartása csökkenti az éhséget."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta