ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Hallo, nem olyan egészséges az ötujjas futócipő

2011. október 6., csütörtök 11:38

Egyre nagyobb sikk a mezítlábas futócipő, ám az orvosok szerint nem feltétlenül jó ötlet.

A Vibram Five Fingers futócipő a gyártó állítása szerint: a mezítlábas futás érzését hozza vissza, miközben azért védi a lábunkat a sérülések ellen.

A cipő, és a benne való futás egyre népszerűbb, főleg a funkcionális edzést végzők körében, ám egy kisebb kutatás most rámutatott: attól, hogy valami elviekben egészséges, a gyakorlatban lehet kifejezetten káros is- írja a Well. A cipőt egy nonprofit csoport, a The American Council of Exercise vizsgáltatta be: tizenhat, régóta futó nőt kértek meg, hogy álljanak át a VFF-re a hagyományos futócipő helyett, és fussanak benne heti 3*20 percet. Az eredmény korántsem volt olyan egyöntetűen pozitív, mint azt sokan várnák: a nők felének mozgásmintája ugyanis nem alkalmazkodott az új cipő által megkövetelthez, és a hagyományos futómozdulataikkal sokkal nagyobb kárt tettek az ízületeikben, mintha a jól megszokott cipőjükben futottak volna. "Aki cipőben futott sokáig, az lehet, hogy nem tud egyből váltani egy új cipőhöz, ami nem tesz jót az egészségének" - nyilatkozta Cedric Byant, sportorvos. A kutatók hozzátették azt is, hogy ha valaki cipőben fut, kizárólag akkor érdemes váltania, ha folyamatosan sérül, akkor ugyanis jót tehet egy alternatív futási módszer elsajátítása - de ekkor is nagyon fontos a fokozatosság elvét betartani.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta