ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A soványság örökölhető

2011. október 4., kedd 13:59

A nemrégiben felfedezett "soványság géneknek" köszönhetően a vékony testalkatú szülők gyermekei sokkal nagyobb eséllyel lesznek maguk is soványak. Úgy néz ki, a sovány szülőknek nem kell többé aggódniuk, ha vékony a gyerek.

Egy új kutatás eredményei szerint azok a gyerekek, akinek a szülei soványak, háromszor nagyobb eséllyel lesznek vékonyak, mint a túlsúlyos szülők gyerekei - írja a Daily Mail. Az elhízás genetikai okait már régóta ismerik a kutatók, mivel a zsírsejtek genetikailag meghatározottak. Most úgy néz ki, hogy a soványságért is a gének felelnek. A London College, 7000 család bevonásával készült kutatás eredményei szerint a szülők és a gyerekeik testalkata erősen összefügg, különösen igaz ez karcsú szülők esetében, akiknek szinte biztosan vékony a csemetéjük is.

A kutatás azt a meglepő eredményt hozta, hogy azoknak a szülőknek, akiknek a BMI (testsúly-testmagasság) indexe a normál tartomány alsó felébe esett, a gyermeke 16,2 százalékos eséllyel lett sovány, míg a a BMI normál tartományának felső hányadába eső felnőttek gyerekei esetében ez az arány már csak 7,8 százalék lett. Az eredmények azt sugallják, hogy a karcsúság lehet örökölt, hiszen minél soványabbak a szülők, annál nagyobb eséllyel lesznek az utódok is soványak.

Dr Katrina Whitaker kutató azt is elmondta, hogy bár régóta tudják, hogy a szülők és a gyerekek testalkata erősen korrelál egymással, a korábbi kutatások szinte mindig a túlsúlyt helyezték a fókuszba. A kutatás eredményei szerint a vékony szülőknek nincs okuk azon sopánkodni, hogy sovány az utód, mert ez genetikailag így normális.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta