ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A chipsadótól senki nem fél, de csodát se vár tőle

2011. július 26., kedd 11:04

Bár a legújabb kutatások szerint a lakosság kétharmada támogatja az új népegészségügyi termékdíj, a chipsadó bevezetését, a megkérdezettek többsége mégis szkeptikus annak társadalmi hatását illetően.

A Szinapszis Piackutató Kft. legújabb, a chipsadó társadalmi megítélését vizsgáló felmérése a WEBBeteg.hu megbízásából, mintegy 500 ember bevonásával készült. Az eredmények szerint összességében a lakosság kétharmada támogatja az ötletet, és inkább pozitívan áll hozzá. A megkérdezettek nagyobb része bár jónak véli a kezdeményezést, valamilyen más formában tudná csak elképzelni annak bevezetését. A válaszadók 15 százaléka tartja jó ötletnek a kezdeményezést, és gondolja, hogy ebben a formában van szükség a termékdíjra. Az intézkedéssel kapcsolatos vélekedést a végzettség és a jövedelem befolyásolja: minél magasabb a végzettség és a jövedelem, annál kevesebben támogatják az ötletet.

A többség nem fűz hozzá nagy reményeket

Az adó társadalmi hatását illetően a többség szerint nem várható jelentős változás: a megkérdezettek közel 40 százaléka szerint biztosan nem, további 40 százalék szerint valószínűleg nem éri el az új termékdíj a célját. Az adó hatásával kapcsolatosan elsősorban az idősebbek és a férfiak szkeptikusak, a biztos pesszimisták véleménye szerint pedig az államnak nem kellene ilyen szinten beleszólnia a fogyasztásba.

Kevesebb chips, csoki, kóla

A várható áremelés hatására előreláthatóan a felnőtt lakosság fele mérsékli majd az érintett termékek fogyasztását, közel 20 százalékuk biztosan, 30 százalékuk pedig valószínűleg kevesebbet vásárol majd ezekből. A beszerzést várhatóan mérséklők tábora magasabb a fiatalabbak körében, ugyanakkor a biztosan mérséklők aránya az életkor emelkedésével nő. A férfiak körében jellemzőbb, hogy az emelés visszavetheti az ilyen árucikkek vásárlást, érdekesség ugyanakkor, hogy a jövedelemmel nem függ szorosan össze a várható fogyasztás.

A chipsadóval az államkasszát hizlaljuk

A felmérés egyik kérdése arra irányult, mit gondol a lakosság arról, hogy mi lehet az adónem valós célja. A spontán válaszok alapján az új népegészségügyi termékdíj elsődleges céljaként a legtöbben az állami adóbevételek növelését és a költségvetési hiány csökkentését jelölték meg. Sokak szerint az adó támogathatja az egészséges életmódra nevelést illetve az egészségtelen ételek, italok fogyasztásának visszaszorítását is.

A chipsadó a megkérdezettek szerint az intézkedés ösztönözni fogja az adómegkerülést, illetve támogatja majd a határ menti vásárlásokat. Emellett kevesen gondolják úgy, hogy a chipsadó bevezetésével jelentősen javulna az egészségtudatos életvitel és táplálkozás, vagy nőnének a népegészségügyi célra fordítható bevételek.

Az  adó sok vitát váltott ki az orvosok körében is, akik szerint elsősorban a mértékletesség lenne a fontos. A kereskedelmi szakmában dolgozók azt mondják, az érintett termékek egy részének összetétele megváltoztatható, így ki lehet bújni a fizetési kötelezettség alól, a termék azonban ettől még nem lesz egészségesebb.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta